İslam Forumu - İslami Forum
Kullanıcı Adı Sürekli Bağlı Kal
Şifre:
Sayfa: [1] 2   Aşağı git
  Favorilere Ekle  |  Yazdır  
Gönderen Konu: Unutulmaya yüz tutmuş sünnetler  (Okunma Sayısı 2876 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
03 Ağustos 2007, 10:21:07
mevlan

Kopamıyorum

*

Üye No : 122

Konu  : 296

Aldığı Teşekkür 29
« : 03 Ağustos 2007, 10:21:07 »

Bir hadisi şerifte "Ahir zamanda unutulan sünnetimi ortaya çıkarana (uygulayana) yüz şehit sevabı verilecektir." (Kütüb-i Sitte) "Bu müjde hepimize yeter"

Müsafeha etmek (iki müminin karşılaştıkları zaman toka yaparak salavat okumaları)
- Sakalın dudaktan itibaren bir tutam olması
- Kıymetsiz yerlere girerken sol ayakla girilip, sağ ayakla çıkılması (tuvalet)
- Mübah olan yerlere sağ ayakla girilip sağ ayakla çıkılması
- Namazları başı açık kılmamak
- Abdestte ayakları üç defa yıkamak
- Pantolonu katlayıp koymak
- Pantolonu oturarak giymek
- Yolculukta arkadaşlarından birini reis seçmek
- Ölen kimsenin kılmadığı namazlar için iskatın yapılması için vasiyet etmesi
- İstişare etmek
- Sakal ve bıyık bırakmak
- Çevreyi temizlemek
- Çıplak ayakla namaz kılmamak
- Abdest aldıktan sonra kıbleye dönüp su içmek
- Suyu üç yudumda ve oturarak içmek
- Kabe’ye dönerek başında besmele sonunda hamd ederek başı kapalı olarak içmek
- Bıyıkları kaşlar kadar uzatmak
- Kabristandan geçerken selam vermek ve on bir İhlas okumak
- Ölüye definden sonra telkin vermek
- İslam nikahı kıymak
- Tırnak kesmeye şahadet parmağından başlamak
- Tırnağını Cuma günü kesmek
- Yatarken sağ tarafına yatmak
- Abdestli yatmak
- Yemeğe tuz ile başlamak
- Sofrada sirke bulundurmak
- Ayakkabıyı giymeden önce ters çevirmek
- Uşur vermek (Farz)
- Ezanın yüksekte okunması
- Sabah ve ikindi namazından sonra istiğfar okumak
- Yemeğe konan sineği kovalamayıp üzerine bastırmak (bir kanadında zehir diğer kanadında panzehir)
- Her gün ölümü düşünmek
- Gözlere sürme çekmek yatarken
- Salavat okumak (Ömründe bir defa okumak farz, İsmi duyunca vacip, her seferinde ismi duyulunca müstehap)
- Her gün tövbe etmek
- Kabirleri ziyaret etmek
- Güneş doğduktan sonra bir miktar uyumak
- Yolda başı öne eğik yürümek
- Biri seslendiğinde seslenene doğru bütün vücudu ile dönmek
- Abdest aldığında ve mescide girdiğinde namaz kılmak
- Misvak kullanmak
- Cuma günü gusül abdesti almak
- Güzel koku sürünmek
- Oturarak küçük abdest bozmak (Ayakta bozmak tahrimen mekruhtur)
- Abdest bozarken kıbleye dönmemek. Yemek yerken düşen lokmayı alıp yemek
- Yemekten sonra baş parmağını yalamak
- Yemekte sağ ayağı dikip sol ayak üzerinde oturmak (Askerde avcı oturuşu)
- Yemekte güzel şeylerden bahsetmek (Yemekte konuşulmaz lafının aslı yoktur)
- Buğday ekmeğine arpa unu karıştırmak
- Günde iki öğün yemek
- Cevizi peynirle yemek (Şifadır). Üzümle ekmek yemek
- Başka bir şehre gittiğinde ilk önce soğan yemek
- Ölüm halinde su içirmek
- Cenaze namazı için tesbih çekmeyi terk etmemek
- Cenaze namazından sonra ayakta dua yapmamak
- Kabir üzerine su dökmek. Kabri balık sırtı yapmak
- Cenaze evine yemek göndermek
- Kabristana selam vermek (Essalamü aleyküm ya ehlel kubur)
- Aksıranın Elhamdülillah deyince duyanın Yerhamükellah demesi
- Namazda kıyamda iken rükuya eğilirken sol ayağı sağ ayağın yanına getirmek
- Namazda sol ayak üzerine oturmak sağ ayağı dikmek
- Gömleğin düğmelerini aşağıdan yukarı doğru iliklemek, Çözerken yukarıdan aşağı doğru çözmek
- Camide namaz bittikten sonra çıkarken el sıkışıp 3 kez sallayarak tokalaşmak (İmam-ı Gazali -Hüccetül İslam -Sabah Namazının Kılınış Babı)
- Namazda Rükuya giderken erkeğin sırtının dümdüz olması, kadınınki düze yakın ama tam düz olmaması (İmam-ı Gazali -Hüccetül İslam -Namazın Sünnetleri)
- Camiye girerken birileri varsa selam vermek yoksa Esselamu Aleyna ve Ala iba dilla hissalihiyn demek.
- Ezan okunurken durmak. Gidebiliyorsa camiye koşmak.
- Duş aldıktan sonra çıkarken ayaklarını yıkamak.
- İmanını sık sık tazelemek. Bunun nasıl olduğunu sahabe-i kiram Efendimiz (S.a.v)'e sorduklarında "La İlahe İllallah diyerek" buyurmuşlardır. (İmam Gazali -Mukafeşetük Kulb)
- Allah Resulü Efendimiz her gece yatmadan evvel iki elini açarak birleştirir, ihlas, felak va nas surelerini okuyarak ellerinin içine üfler sonra başından ve yüzünden başlayarak üç defa elinin eriştiği kadarıyla bütün vücudunu sıvazlar ondan sonra yatardı. Hz Aişe Validemiz Efendimizin bunu her gece üç defa yaptığını rivayet etmektedir.

(Milli Gazete)

DİNLEMEK İÇİN TIKLAYIN
Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor
Linki Görebilmek İçin Üye Ol veya Giriş Yap
batman gençlikfm de hafta içi hergün 09:00 ile 10:30 ve 14:00 ila 16:00 saatleri arasında sizlerleyiz.
03 Ağustos 2007, 12:19:51
yaren

Minare Team

*

Üye No : 209

Konu  : 539

Aldığı Teşekkür 66
SESSİZİM
« Yanıtla #1 : 03 Ağustos 2007, 12:19:51 »

ALLAH RAZI OLSUN KARDEŞİM...

21 Mart 2008, 13:22:15
kardelen

Yeniyim

*

Üye No : 413

Konu  : 0

Aldığı Teşekkür 0
« Yanıtla #2 : 21 Mart 2008, 13:22:15 »

Allah razı olsun kardeş
09 Nisan 2008, 20:34:24
knucles

Yeniyim

*

Üye No : 5164

Aldığı Teşekkür 0
« Yanıtla #3 : 09 Nisan 2008, 20:34:24 »

Allah Razı olsun..
09 Nisan 2008, 21:30:16
münteha

S.Güven

Kopamıyorum

*

Üye No : 9412

Konu  : 67

Aldığı Teşekkür 15
Söylesem tesiri yok, sussam gönül razı değil.
« Yanıtla #4 : 09 Nisan 2008, 21:30:16 »

"Ölen kimsenin kılmadığı namazlar için iskatın yapılması için vasiyet etmesi"
arkadaşlar bunun anlamını bana anlatır mısınız?

Allah(cc)razı olsun...

"YARAB! Ne azabına dayanacak halim, Ne de rahmetinden mahrum kalmaya mecalim yoktur... Vefasızlık edip senden uzak kalsamda, halim sensiz edemeyeceğini haykırmaktadır. Vefasızlığım nisbetinde değil, ihtiyacım nisbetinde lütfuna talibim..."
11 Nisan 2008, 23:21:33
daybreak

seher

Fanatik

*

Üye No : 12469

Konu  : 32

Aldığı Teşekkür 24
limit sonsuza giderken 0 üssü 0 = tanımsız..
« Yanıtla #5 : 11 Nisan 2008, 23:21:33 »

"Ölen kimsenin kılmadığı namazlar için iskatın yapılması için vasiyet etmesi"
arkadaşlar bunun anlamını bana anlatır mısınız?
bunu ben de bilmiyorum??

- Yemeğe tuz ile başlamak
ben bunun asılsız olduğunu duymuştum. sebebi de "tuz iştah açıcıdır, peygamberimiz de böyle bir şey yapmaz" deniyordu??

- Uşur vermek (Farz)
Uşur ne demek??

- Yemeğe konan sineği kovalamayıp üzerine bastırmak (bir kanadında zehir diğer kanadında panzehir)
sanırım bunu ilk kez duyuyorum çok ilginç geldi. peki sinek ya ölürse??

Beni bir ben bilirim, bir de Yaradan;
Bana bir ben lazımım bir de Anlayan..

Kim bildiği ile amel ederse Allah (celle celalühü)
onu bilmediklerine varis kılar.. (Hadisî Şerif)

"Musibetler çoktur; fakat musibetlerin en büyüğü
vakti boşa geçirmektir."

el hayr-u fî mahtarahullah -
Allah'tan (azze ve celle) gelen herşey hayırlıdır.
12 Nisan 2008, 00:01:11
mavi_

arzu

Isınıyorum

*

Üye No : 12083

Konu  : 7

Aldığı Teşekkür 3
EY ALLAHIM BENİ SENDEN AYIRMA!
« Yanıtla #6 : 12 Nisan 2008, 00:01:11 »

yemekten sonra baş parmağını yalamak.bunların hepsi sünnet mi gerçekten?

DERMAN ARADIM DERDİME,
DERDİM BANA DERMAN İMİŞ...
12 Nisan 2008, 00:10:09
efnan

efnan

Isınıyorum

*

Üye No : 9656

Konu  : 6

Aldığı Teşekkür 3
« Yanıtla #7 : 12 Nisan 2008, 00:10:09 »

Rabbim z.c sizden razı olsun çok güzel bir paylaşım olmuş 

İMAN  NURUNDAN  DOLAYI  ALLAH'A HAMD  OLSUN
12 Nisan 2008, 00:15:15
daybreak

seher

Fanatik

*

Üye No : 12469

Konu  : 32

Aldığı Teşekkür 24
limit sonsuza giderken 0 üssü 0 = tanımsız..
« Yanıtla #8 : 12 Nisan 2008, 00:15:15 »

yemekten sonra baş parmağını yalamak.bunların hepsi sünnet mi gerçekten?

benim yorumum: sünnettir. çünkü yemek yerken besmele çekmek unutulmuşsa ortada, hatta sonda da denebilir. eğer sofra kaldırılmamışsa besmele çekip ağza birşey almak gerekir. sofra kaldırılmışsa -üzerinden çok vakit geçmemişse- besmele çekip parmaklar yalanırsa başta besmele çekilmiş gibi olur.
(üzerinde durulma sebebi= besmelesiz yenen her yemeğe, içilen suya şeytan ortaktır. din kolaylıktır.)

Beni bir ben bilirim, bir de Yaradan;
Bana bir ben lazımım bir de Anlayan..

Kim bildiği ile amel ederse Allah (celle celalühü)
onu bilmediklerine varis kılar.. (Hadisî Şerif)

"Musibetler çoktur; fakat musibetlerin en büyüğü
vakti boşa geçirmektir."

el hayr-u fî mahtarahullah -
Allah'tan (azze ve celle) gelen herşey hayırlıdır.
12 Nisan 2008, 23:02:11
münteha

S.Güven

Kopamıyorum

*

Aldığı Teşekkür 15
« Yanıtla #9 : 12 Nisan 2008, 23:02:11 »

Arkadaşlar sorumuza cevap gelmeyince (ya yazımızı görmediler yada cevap vermeye imkanları olmadı herhalde ,yoksa yardımcı olurlardı kardeşlerim )Ben araştırdım ve buldum :

İskat-ı Salât (Namaz Borcunu Düşürme) Meselesi:

Kazaya kalmış beş vakit farz namazlarla vitir namazlarının bağışlanması umudu ile yapılan bir sadaka verme işlemine "İskat-ı Salât" denilmektedir. Şöyle ki: Mükellef bir insan, farz ve vitir namazlarını, ima ile dahi olsa yerine getirmeye gücü olduğu halde, eda veya kazayı yapmaksızın ölse, bunların düşürülmesi için (bunların manevî sorumluluğundan kurtulması ümidi ile) bunlara karşı ödenmek üzere malının üçte birinden harcama yapılmasını vasiyet etmesi gerekir. Buna göre ölünün geriye bıraktığı malın üçte birinden namazlar için fidye (bedel) verilir. Böylece bağışlanması için Yüce Allah'a dua edilir.

İskat-ı salât için ölünün miladi yıl olarak hayatı esas alınır. Şöyle ki: Ölü erkek ise on iki, kadın ise dokuz yaşından sonraki yaşadığı yıl hesab edilir. Bu zaman içinde namazlarını kılmış olsa dahi, bunların kılınmasında noksanlar bulunacağı düşüncesi ile bütün bu müddet içindeki namazları için fidye verilmesi tercih edilir. Örnek: Ölen bir erkeğin ömrü yetmiş yıl olsa, bunun elli sekiz senesi için her namaz karşılığında bir fitre miktarı fidye verilir.

Namaz fidyesi için ayrılan para, ömre göre hesap edilen namazların karşılığı olarak yetmediği takdirde, bu para çoğunlukla on fakire devir şeklinde verilebilir.

Namaz için fidye vermeye dair açık bir delil ve icma yoktur. Bu usul, delil ile sabit olan oruç fidyesine kıyas yolu ile de kabul edilmiş değildir. Bu bir ihtiyat işidir. Hanefî müctehidleri bunu güzel görmüşlerdir. Bunun kazaya kalmış namazlar yerine geçeceği kesin olarak ileri sürülemez. Ancak böyle bir fidye vasiyeti, bir pişmanlık eseridir, bir istiğfar nişanıdır. Bunun varis tarafından bağış yolu ile yapılması da, bir şefkat ve hayırseverlik alametidir. Kaza için de bir imkan kalmamıştır. Bu yönden bu Fidyenin kabulü Yüce Allah'ın rahmetinden umulmaktadır. Bunun için bu usul, bazılarının sandığı gibi, sonradan İmam Birgivî merhum tarafından ileri sürülmüş bir şey değildir. Doğrusu şudur ki, bu mesele Hanefî mezhebi üzere yazılmış en eski kitablarda da bu şekilde mevcuttur. Deniliyor ki: Fidye ile oruç borcunun düşeceği üzerinde nass (kesin delil) vardır. Namaz da, Hanefî fıkıh alimlerinin istihsan görüşlerine göre oruç gibidir, oruçtan daha önemlidir. Bunun için kaza edilmesine imkan kalmamış olan namazlardan dolayı da fidye verilerek Yüce Allah'ın mağfiretine sığınmak, ihtiyatî bir iş olarak uygundur.

İmam Muhammed El-Şeybanî (Allah ona rahmet etsin) Ziyadat adlı kitabında "Namaz fidyesi" İnşallahü teala kifayet eder, demiştir. Demek ki, bunun afv ve mağfirete bir vesile olacağı Yüce Allah'tan umuluyor. Yoksa bunun üzerinde kesin bir delil yoktur. Eğer bu fidyenin namazlara kifayet edeceği kesin bir delile veya kıyasa dayansaydı, böyle Allah'ın dilemesi şeklinde söz söylenmezdi.

Fahrül-İslam Pezdevi'nun Usul kitabında şöyle deniliyor: Namaz hakkında fidyenin cevazına (yeterli olacağına), oruç hakkında hükmettiğimiz gibi hüküm veremeyiz. Ancak namaz hakkında fidyenin lütfen kabulünü Allah tarafından bir ihsan olarak isteriz. İbn'ül-Hümam gibi, içtihat derecesini kazanmış bir zatın da, Fethu'l-Kadir'deki ifadesine göre namaz, Hanefî imamlarının istihsanı ile oruç gibidir. Madem ki oruç ile fidye vermek, yemek yedirmek arasında bir denklik şeriatça sabit olmuştur. Buna göre bu denklik namaz ile fidye arasında da sabit olabilir. Eğer böyle bir denklik varsa, netice elde edilmiş olur. Değilse, namaz için fidye bir iyilik ve ihsandan ibaret kalır, iyilik ve ihsan ise, günahları giderir. Bir ayeti kerimede buyrulmuştur."İyilikler kötülükleri siler." (Hud: 114).

Doğrusu, hiç bir zaman namaz fidyesi ile namaz borçlarımızın ödenmiş olacağını ileri süremeyiz. Fakat acizane verilecek sadakalardan dolayı da, Allah'ın ihsanına ulaşmaktan ümidimizi kesmeyiz. Hiç bir hayır ve iyilik Allah yanında boşa gitmez. Verilen sadakalardan ve yapılan vakıflardan dolayı müminin amel defterine daima sevab yazılır durur.

Bir ölü vasiyet etmediği takdirde, onun varisleri, geriye bırakmış olduğu maldan fidye vermek zorunda değildir. Hele varisler fakir bulunurlarsa, bir gelenek ve iyilik düşüncesi ile bu fakir varisleri fidye vermeye yöneltmek uygun olmaz. Bilhassa varisler arasında çocuklar ve yetimler bulunursa, bunların hisselerinden fidye verilmesi asla caiz olmaz.
Bir de kendileri ile devir yapılacak fakirler arasında çocuk, bunak, deli, zengin ve gayri müslim bulunmamalıdır. Bu hususlara dikkat etmelidir.

Kaynak: Büyük İslam ilmihali. Ömer Nasuhi BİLMEN

"YARAB! Ne azabına dayanacak halim, Ne de rahmetinden mahrum kalmaya mecalim yoktur... Vefasızlık edip senden uzak kalsamda, halim sensiz edemeyeceğini haykırmaktadır. Vefasızlığım nisbetinde değil, ihtiyacım nisbetinde lütfuna talibim..."
12 Nisan 2008, 23:09:34
münteha

S.Güven

Kopamıyorum

*

Aldığı Teşekkür 15
« Yanıtla #10 : 12 Nisan 2008, 23:09:34 »

Uşur nedir?

CEVAP
Toprak mahsullerinin zekatına uşur denir. Fakir veya borçlu olanın da uşur vermesi gerekir. Fakat ticaret malı ve hayvan zekatı böyle değildir. Borçlar düşüldükten sonra kalanı, nisap miktarını buluyorsa zekat verilir. İmam-ı a'zam hazretleri buyuruyor ki:
(Mahsul topraktan alındığı zaman, az olsun, çok olsun onda birini veya kıymeti kadar altın veya gümüşü Müslüman fakirlere vermek farzdır.)

İmameyn’e göre, uşur vermek için mahsulün bir yıl dayanıklı olması ve miktarının 1250 litreden [yaklaşık bir tondan] çok olması gerekir. Mesela yarım ton buğdayı çıkan fakir, İmameyn’in kavline göre uşur vermezse günaha girmez. Fakat zenginin yüz kg. buğdayı olsa onda birini vermesi gerekir.

Uşur veren fakir, başkalarının verdiği uşru alabilir. Fakat zenginin zekat alması haramdır.

Bir kimse tarlasının veya bahçesinin onda birini bir fakire verse, tarlasının veya bahçesinin kalan kısmının uşrunu yine her sene vermesi gerekir.

Uşrun nisabı yoktur. Mahsul az olsa da, uşru verilir. Uşur, onda bir olarak verilir. Yapılan masraflar düşülmez. Sadece paralı sulama olursa veya motorla sulanırsa, yirmide bir verilir. Uşur vermek, Enam suresinin 141. âyeti ile emredilmiş, onda birinin verilmesi de hadis-i şerif ile bildirilmiştir.

27 Nisan 2008, 02:41:33
egehan09

Yeniyim

*

Üye No : 20243

Aldığı Teşekkür 0
« Yanıtla #11 : 27 Nisan 2008, 02:41:33 »

ALLAH RAZI OLSUN EMEGINIZE YÜREGINIZE SAGLIK, ALLAH(C.C.) SIZI PEYGAMBER EFENDIMIZ HZ.MUHAMMED MUSTAFA(S.A.V) SEFAATINE NAIL EYLESIN
01 Mayıs 2008, 19:10:46
huşyar

huşyar

Kopamıyorum

*

Üye No : 13943

Konu  : 18

Aldığı Teşekkür 7
KALBLER ANCAK ALLAH ı ANMAKLA MUTMAİN OLUR
« Yanıtla #12 : 01 Mayıs 2008, 19:10:46 »

münteha kardeş kendiniz araştırınca daha kalıcı olmuştur.
inşeallah
emeklerinize sağlık

bir insanınnasıl güldüğünden terbiyesini Neye güldüğünden ise ZEKASINI ve seviyesini anla..... MEVLANA
11 Mayıs 2008, 20:32:24
derın dost

Yeniyim

*

Üye No : 19344

Konu  : 4

Aldığı Teşekkür 0
« Yanıtla #13 : 11 Mayıs 2008, 20:32:24 »

allah razı olsun kardeşim gerçekten güzel paylaşımdı

senı günde birkez düşünüyorum oda benım 24 saatımı alıyor
10 Temmuz 2008, 20:23:33
ako003

Yeniyim

*

Üye No : 31577

Aldığı Teşekkür 0
« Yanıtla #14 : 10 Temmuz 2008, 20:23:33 »

Allah razı olsun kardesim,gerçekten de şu zamanda,kesinlikle üzerinde durulması ve uygulanması gerekli,Peygamber Efendimiz'in sünnetlerini bizlere duyurduğun ve hatırlattığın için çok teşekkürler....(Aykut)
Anahtarlar:
Sayfa: [1] 2   Yukarı git
  Favorilere Ekle  |  Yazdır  

Gitmek istediğiniz yer: