İslam Forumu - İslami Forum
Kullanıcı Adı Sürekli Bağlı Kal
Şifre:
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Favorilere Ekle  |  Yazdır  
Gönderen Konu: Eyy Kullar!!! sizler Yemek Yerken Besmelle çekiniz!!?  (Okunma Sayısı 1131 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
07 Şubat 2008, 14:04:51
yaren

Minare Team

*

Üye No : 209

Konu  : 539

Aldığı Teşekkür 66
SESSİZİM
« : 07 Şubat 2008, 14:04:51 »

Peygamber Efendimiz yemeğe başlarken şöyle dua ederdi:

"Allahumme barik lena fima razektena ve kına azabennar", " Bismillah"

Allahım; rızık olarak bize verdiğini bereketlendir, bizi ateş azabından muhafaza eyle, Allahın ismiyle başlıyorum. (Nevevi, Ezkar, 205; Mecmuatü'l-Ahzab)

Yemeğe başlarken besmele çekilmesiyle ilgili Hadisler vardır:

“Besmele çek! Sağ elinle ye! Hep önünden ye!”( Buhârî, Et`ime 2, 3; Müslim, Eşribe 108. Ayrıca bk. Tirmizî, Et`ime 47; İbni Mâce, Et`ime 8. )
“Biriniz yemek yerken besmele çeksin. Şayet yemeğe başlarken besmele çekmeyi unutursa, hatırladığı anda ‘baştan sona bismillah’ desin.”( Ebû Dâvûd, Et`ime 15; Tirmizî, Et`ime 47.)

Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem’in yanında birisi yemek yiyordu. Adam son lokmaya kadar besmele çekmedi. Son lokmayı ağzına götürürken “bismillâhi evvelehû ve âhirehû” (baştan sona bismillâh) dedi. Bunun üzerine Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem güldü ve şöyle buyurdu: “Şeytan onunla birlikte yemek yiyordu. Adam besmele çekince, şeytan yediklerini kustu.” Ebû Dâvûd, Et`ime 15; Nesâî, es–Sünenü’l–kübrâ, Âdâbü’l–ekl, 15.

Hz. Peygamber (a.s), yemeklerden sonra da pek çok dua yapmıştır. Bu sebeple yemek duası ile ilgili oldukça çok hadis-i şerifler mevcuttur. Bu duaların bir kısmını birleştirerek okumakta fayda vardır şöyle ki:

"Bize yediren, içeren, Müslüman olmayı nasib eden Allah'a hamdolsun." (Ebû Dâvud III, 475).

Âllah'ım! Bize bu yediğimiz yemek sebebiyle bereket ver, hakkımızda bu yemeği mübarek kıl. Bize bu yemekten daha hayırlı olanını yedir." (Tirmizî, Daavat, 55)

"Bize rızık ver, sen rızık verenlerin en hayırlısısın." (Maide, 5/114). Allahım! Biz senden nimetin tamamını, kusursuz ümmeti ve ayetin devamını istiyoruz." (Ebu Davud III, 501).

Enes b. Mâlik (r.a) anlatıyor: Rasûlüllah (a.s) şöyle buyurdu: "Yemeğini yedikten sonra şu şekilde duâ eden kimsenin geçmiş günahları bağışlanır" "Sarfedilen güç ve kuvvet bana ait olmadığı halde bu nimeti bana yediren, bana rızık olarak takdir buyuran Allah'â hamd olsun"(Tirmizî, Daavât, 56).

alıntı...

07 Şubat 2008, 19:48:24
Amin€

''Bakmayın benim böyle küçük olduğuma.. Benim Kocaman bir yüreğim var... Alemlerin rabbinin konuk olduğu...''

Minare Team

*

Üye No : 5293

Konu  : 570

Aldığı Teşekkür 53
HanZala...
« Yanıtla #1 : 07 Şubat 2008, 19:48:24 »

Enes b. Mâlik (r.a) anlatıyor: Rasûlüllah (a.s) şöyle buyurdu: "Yemeğini yedikten sonra şu şekilde duâ eden kimsenin geçmiş günahları bağışlanır" "Sarfedilen güç ve kuvvet bana ait olmadığı halde bu nimeti bana yediren, bana rızık olarak takdir buyuran Allah'â hamd olsun"(Tirmizî, Daavât, 56).

:amin:

04 Mart 2008, 00:49:16
aradımbuldum

aradımbuldum

Yeniyim

*

Üye No : 12834

Konu  : 0

Aldığı Teşekkür 0
« Yanıtla #2 : 04 Mart 2008, 00:49:16 »

allah razı olsun sünnetlere uygun yaşamayı nasip etsin inşllll

esme27
05 Mart 2008, 12:31:38
ATABAŞ

Yeniyim

*

Üye No : 13995

Konu  : 3

Aldığı Teşekkür 0
« Yanıtla #3 : 05 Mart 2008, 12:31:38 »

HER İŞİNDE  RASULULLAHIN  SÜNNETİNDEN AYRILMA. ALLAH RESULÜNÜN  ŞU HADİSİNDE MÜJLEDİĞİ KİMSELERE KATILMAK İÇİN YARIŞ " ARKANIZDAN SABIR GÜNLERİ GELECKTİR. O GÜNLERDE SİZİN ÜZERİNE BULUNDUĞUNUZ (SÜNNETE) SARILAN BİR KİMSE SİZDEN ELLİ KİŞİ SEVABINI ALIR "YA NEBİYYALLAH. ONLARDAN ELLİ KİŞİ DEĞİLM Mİ?" DEDİLER. O DA; "AKSİNE SİZDEN(ELLİ KİŞİ SEVABI)' BUYURDU" (ibni Nasr'ın rivayeti,Albani;Sahihtir).
05 Mart 2008, 18:05:22
Gözlerden_uzak

Yeniyim

*

Üye No : 12835

Konu  : 0

Aldığı Teşekkür 0
« Yanıtla #4 : 05 Mart 2008, 18:05:22 »

Allah razi olsun çok faydali bir paylasim..
Anahtarlar:
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Favorilere Ekle  |  Yazdır  

Gitmek istediğiniz yer: