İslam Forumu - İslami Forum
Kullanıcı Adı Sürekli Bağlı Kal
Şifre:
Sayfa: [1] 2   Aşağı git
  Favorilere Ekle  |  Yazdır  
Gönderen Konu: Kadının Çalışması Caiz midir?  (Okunma Sayısı 3767 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
20 Ağustos 2007, 09:19:14
MujaHiD

Forum Hizmetçisi

Kurucu

*

Üye No : 1

Konu  : 434

Aldığı Teşekkür 46
Şehidan , Ey Şehidan !
« : 20 Ağustos 2007, 09:19:14 »

Dinen kadının çalışmasında bir sakınca var mıdır? Erkeklerin içinde yanyana çalışması dinen caiz midir?

Değerli Kardeşimiz;

Dinen kadının çalışmasında bir sakınca var mıdır? Erkeklerin içinde yanyana çalışması dinen caiz midir?

İdeal olanı, kadının çalışmamasıdır. Yani dışarıda yabancıların yanında çalışmaya mecbur kalmamasıdır. Çünkü kadının evindeki çalışması kendisine yetip de artar bile.

Zaten evindeki çalışması da bir bakıma nafile ibadet hükmünde bir meşguliyettir. Hanımların bu konuda imtiyazlı durumları vardır. Beyine gönül rızasıyla hizmeti, çocuklarına bakması, onlarla gece gündüz haşir neşir olması nafile ibadetten başka bir manaya gelmez. bu kudsiyette bir çalışma ise düşünen bir hanımefendi için tatmin edici olsa gerektir.

Çünkü bu çalışma, yuvasında huzur, amel defterinde de sevaba vesiledir. Ancak ekonomik şatların zorlamasıyla yabancıların yanında çalışmaya mecbur kalan hanımları da görmekteyiz.

Bir mühim nokta da, çalışacak hanımın beyi ile olan durumudur. Hanımının çalışması beyinin izin ve rızasına bağlıdır. Beyinden izin çıkmaz, rızası söz konusu olmazsa hanımın çalışması meşru da olmaz, makul de görülmez.

Bu izni vermeyen beyden hanımın makul ve meşru isteklerine cevap verip vermediği araştırılır. Zaruri ihtiyaçları temin ediyor, mecburi olan istekler eve getiriliyor da hanım bunlara kanaat etmiyo, daha fazlasını, daha lüks ve israflısını talep ediorsa, buna çalışma gerekçesi olarak bakılamaz. İhtiyaç üstü istekte bulunan hanımın arzularına haklılık payı verilmez.

Bu konuda bazı hadisler bizi uyarmaktadır.

Ahir zamanda lüks ve israf alıp yürüyecek. Öyle ki, ihtiyaç olmayan şeyler dahi zaruri ihtşyaç talakki edilirhale getirilecek. Bu durumda hanımlar, kızlar, oğullar ailenin reisini, steklerini karşılama konusunda zorlayacaklar... Helal kazançla bu istekleri karşılayamayan evin reisi de bu defa helal haram sınırlarını tanımaz hale gelecek, ne bulursa almaya çalışacak. Böyece aile reisini, çocuklarıyla ailesi, uhrevi yönden felakete sürüklemiş olacaktır. Demek ihtiyaç anlayışı çok değişecek...

Hadisin bu ikazı aile bireylerini ciddi şekilde düşündürmeli, çevrenin telkin ettiği ihtiyaç olmayan şeyleri de ihtiyaç gibi görmekten uzak kalmalı, helal lokmayla iktifa etmeye nefsimizi razı etme basiretini göstermeliyiz. Aksi halde beyi bırak hanımın çalışması dahi geçinmeye yetmeyecektir.

Kadının kazancı kendine aittir. Eğer koca kadına çalışması için izin verirse kazancına ortak olamaz.

Çalışmak zorunda kalan kadınlar için akla ilk gelen teeml şartlar şunlar olsa gerektir:

1- Çalışma yerine gidip gelirken ve iş yerinde fitne olmayacak, hanımı ve yakınlarını zihnen rahatsız edecek ahlaki davranışlar mevcut bulunmayacaktır. Yani çalışma ortamında emniyet ve ciddiyet bulunacaktır.

2- Çalışan hanım yabancı bir erkekle iki ikiye muhatap olmayacak, baş başa kalma gibi mecburiyetler söz konusu hale gelmeyecektir.

Bu konuda Efendimiz (s.a.v.) in ikazı her zaman hatırda tutulacaktır.

"Bir kadınla yabancı bir erkek, iki ikiye muhatap olur, baş başa kalırsa bunların üçüncüsü şeytandır!"

3- Tesettürlü bulunmak, namahreme tesettürsüz muhatap olmak zorunda kalmamak.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet Editör

20 Ağustos 2007, 09:34:53
yaren

Minare Team

*

Üye No : 209

Konu  : 539

Aldığı Teşekkür 66
SESSİZİM
« Yanıtla #1 : 20 Ağustos 2007, 09:34:53 »

ne diyim ben izni babamdan alıyom zaten benim çalıştıgım yerler belli anaokulu ordaki erkke çocuklarındanda ban zarar gelmez herhalde. erkek olmuyo o ortamda  ...zaten başörtümle çalışıyom tabii başörtümle okuyamasamda çok şükür buna karışmıyorlar...

24 Ağustos 2007, 17:35:09
emrullah

Isınıyorum

*

Üye No : 314

Konu  : 226

Aldığı Teşekkür 26
« Yanıtla #2 : 24 Ağustos 2007, 17:35:09 »

bilgi için tesekkurler
03 Eylül 2007, 15:38:37
elif_

Minare Team

*

Üye No : 279

Konu  : 323

Aldığı Teşekkür 81
« Yanıtla #3 : 03 Eylül 2007, 15:38:37 »

Geçim sıkıntısından, İslama uygun olmayan şartlarda kadının çalışmasının caiz olup olmadığı sorulmaktadır.

Şüphesiz talimdeki şartlar, çalışmakta da aranılır. Günlük nafakasını temin edemeyen bir kadın, bu ihtiyacını giderinceye kadar çalışabilir. Fakat en asgarî derecede nafakayı bulan çalışamaz. Müslümanların üç mukaddesâtı vardır: Din; namus; vatan... Vatanı korumakta, kafirle müslüman ortaktır. Amma din ve namusta, müslümanlar ayrıdır... ve bununla tanınır.

Kadınlar hakkında el işi, ev işi güzeldir; cihaddır. Ashâb-ı kiramın hanımlarından bir çoğu yün ve pamuk ipliğini eğirmeyle çalışırlardı. Hazreti Fatıma, el değirmeniyle evinin içinde çalışırdı. Hazreti Es¬mâ kocasının atına ve hurma bahçesine bakardı. İlim ve çalışmak, şartlarıyla otursa üstün şereftir, ayıb değildir. Şayet evin içinde nafakanın temini için çalışma imkanı olmazsa, o zaman dışarda, yukardaki şartlar dahilinde çalışabilir.

Esmâ binti Yezîd el-Ensariyye şöyle anlatır: Rasûlullah sallallâhu aleyhi ve sellem'e gittim ve ona şöyle dedim: "Ben arkamdaki tabi'lerimin, kadın cemaatinin elçisiyim. Onlar dediğim gibi derler. Görüşlerimi beklerler.

Onların haklarını istiyorum. Allah Teâlâ Seni hak bir Peygamber olarak göndermiştir; erkek ve kadınlara.. Biz kadın olarak Sana inandık; tâbi' olduk. Gerçek şu ki, bizim haklarımız kısılmakta.. Örtü içindeyiz; evlerimizin ortasındayız; erkeklerin keyflerine mahku¬muz; çocuklarım karnımızda taşırız; onları doğurur ve sizin çocuklarınızı besleriz. Gerçekte erkekler cemaate gitmekle, cenazeleri kaldırmakla, cihad yapmakla (iaşeyi temin etmekle) üstünlüğü kazanmışlardır. Fakat ci¬hada çıktıkları zaman mallarını biz koruruz; çocuklarını biz terbiye ederiz. Pekala, onların sevablarına ortak olabilir miyiz? Yâ Rasûlallah bize ne buyurursunuz?"

Bunun üzerine Peygamber sallallâhu aleyhi ve sellem, etrafındaki ashabın yüzüne bakıyor; derin derin dalıyor... ve: "Dîninden güzelce soran şu kadının sözlerini işittiniz mi?.. Kim bu?.." buyuruyor. Ashab: "Bizden birimiz bunu tanımıyoruz." dediler. Çünkü tepeden tırnağa kadar örtü içinde idi. Sonra Esmâ'ya dönerek: "Ey Esmâ, dön.. Arkandaki tâbi' kadın cemaatine, sizden birinin kocasına güzel bir kadınlık yapmasının; onun rızasını taleb etmesinin; kocasına muvafakat göstermek için ona uymasının, söylediğin şeylere (erkeğin cihad ve cemaat sevabına) muadil olacağını bildir." Esmâ tehlil, tekbirle cemaatine dönerek, Peygamber'in bu müjdesini bildirdi.

Bu hadîs-i şerîften de anlaşıldığı üzere, zamanımızda ihdas edilen kadın yürüyüşü, dînin temeline ters düşen, çirkin bir âdettir. Asker olması da öyle. Çünkü kadın, mecburiyet olmadıkça evinden çıkamaz. Hac veyahud da beşerî bir ihtiyacdan dolayı çıktığı takdirde örtülü olması gerekir. Bağırması doğru değildir. Bezzâr'ın tahric ettiği, Enes radıyallâhu Teâlâ anh'tan gelen bir rivayette ise Rasûlullah sallallâhu aleyhi ve sellem şöyle buyurmuştur:

"Sizden kim evinde oturursa, gerçekte o Allah yolunda cihad eden erkeklerin ameline ulaşır."

Diğer bir rivayette:

"Evinde sizden birinin iş yapması sebebiyle, Allah yolunda erkek mücahidlerin ameline ulaşılır." buyurdu.

Bu hususta birçok hadisler vardır. Mesela:

"Erkek çocuklarınıza yüzmeyi, ok atmayı öğretin. Mü'mine bir kadının evinin içinde ip eğirmesi ne güzel oyundur. Annen baban beraber çağırırlarsa, annene cevab ver." Diğer bir rivayette: "Mü'mine kadının en hayrlı oyunu, ip eğirmesidir." Başka bir rivayette:

"Ebrar olan erkeklerin sanatı terzilik, ebrar olan kadınların sanatı ip eğirmektir." Bir diğer rivayette: "Kadınlarınızı ip eğirmekle süslendiriniz." buyrulmuştur. Binaenaleyh kadının üstün sanatı, evinin içinde nakış, dikiş ve örgüleridir. Bununla nafakayı temin etmek mümkündür. İşte buna da imkan bulamayan, yukardaki şartlarla dışarda çalışır.

Hind bin Mehleb, yani Haccac bin Yûsuf'un hanımı, elinde eğirdiği bir iple uğraşıyordu. Ziyad bin Abdullah el-Kureyşî ona: "Sen bir emîrin kızısın; nedir bu senin elindeki?!." Bunun üzerine Hind şöyle dedi: Ben Rasûlullah sallallâhu aleyhi ve sellem'den işittim; şöyle buyurdu:

"Takatçe sizin en boylunuz (çok elişi bileniniz), en yüce sevab kazanandır. Bu (elişi) şeytanı kovar; vehmî ve hayalî konuşmaları keser."

Bugün dışarda çalışmanın tahammülsüzlüğünden birçok kadınlar bunalım içinde. Onların tedavisine de yol gösterilmiştir...

iktibas: İnançlı Gençliğin Şuuru Dilara Yayınları Üstaz İsmail Çetin rahimehullah

chi begam? har chi begam fayde nadare...

چي بگم.. هر چي بگم فايده نداره
03 Eylül 2007, 16:55:04
Osmanlı

Emektar

*

Üye No : 14

Konu  : 98

Aldığı Teşekkür 70
Durmuyor Deli Yüreğim...
« Yanıtla #4 : 03 Eylül 2007, 16:55:04 »

Hatice annemizin ticaret yapması çalışmak olmuyo mu ?

yada onun çalışmasında farklı bir durum mu var  Huh?

KAHROLSUN PKK
03 Eylül 2007, 17:18:46
elif_

Minare Team

*

Üye No : 279

Konu  : 323

Aldığı Teşekkür 81
« Yanıtla #5 : 03 Eylül 2007, 17:18:46 »

Hatice annemizin ticaret yapması çalışmak olmuyo mu ?

yada onun çalışmasında farklı bir durum mu var  Huh?

Muhammed sav Hatice annemizle evlendiğinde henüz peygamberlik gelmiş değildi. Kadınlar kervanlarda çalışıyordu kimi zaman, fakat bundan kadının çalışabileceği hükmünü çıkartamayız. İslam gelmeden önce içki de içiliyordu sonradan yasaklandı..

chi begam? har chi begam fayde nadare...

چي بگم.. هر چي بگم فايده نداره
03 Eylül 2007, 17:21:15
MujaHiD

Forum Hizmetçisi

Kurucu

*

Aldığı Teşekkür 46
Şehidan , Ey Şehidan !
« Yanıtla #6 : 03 Eylül 2007, 17:21:15 »

Ayrıca Hatice Annemiz dul idi ve kimsesi yoktu. Hem de zengin idi kendi rızkı pesindeydi. Efendimizle evlenince ticareti de tamamen efendimize bıraktı Osmanlı kardesim 

03 Eylül 2007, 17:28:27
Osmanlı

Emektar

*

Üye No : 14

Konu  : 98

Aldığı Teşekkür 70
Durmuyor Deli Yüreğim...
« Yanıtla #7 : 03 Eylül 2007, 17:28:27 »

tamamdır..teşekkürler 

KAHROLSUN PKK
13 Mart 2008, 17:32:42
nikitasu

Yeniyim

*

Üye No : 15000

Konu  : 0

Aldığı Teşekkür 0
« Yanıtla #8 : 13 Mart 2008, 17:32:42 »

Kadınların erkeklerle aynı ortamda çalışmasından dolayı, kocalarımız da onlarla aynı ortamda çalışmak zorunda kalıyorlar. Bir erkek karısının erkeklerle aynı ortamda çalışmasını istemeyip de kendisi kadınlarla aynı ortamda çalışıyorsa ne yapmak gerekir? Kadına günah olan ona da günah değil mi?Bir yandan karısı için bunu istemiyor, ama kendisi böyle bir ortamda kadınlarla muhattap olmak zorunda kaldığı ortamda çalışıyor.Bu duruma kadının hakkı nedir?
13 Mart 2008, 18:07:43
firdevs

Fanatik

*

Üye No : 292

Konu  : 38

Aldığı Teşekkür 25
« Yanıtla #9 : 13 Mart 2008, 18:07:43 »

CAN KARDEŞLERİM BİR KADIN OLARAK DİYORUMKİ ERKEKLERLE AYNI ORTAMLA ÇALIŞMALARI BENCE HİÇDE UYGUN DEGİL VE BEN ERKEK OLSAYDIM KADINIMI ASLA DIŞARDA ÇALIŞTIRMAZDIM KENDİ İŞİM VAR İSE EŞİMİN BİR MESLEĞİ VAR İSE ONA UYGUN ORTAM AYARLAMAYA ÇALIŞIRIM KISACASI BEN EŞİMİN ÇALIŞMASINI ASLA İSTEMEM İSTEMEM SELAM VE DUA İLE

MUTLULUK DİKENLER ARASINDA BÜYÜYEN GÜL'DÜR... SEVGİ VE ÖLÜM İNSANA HER ŞEYİ HATIRLATIR... SEVGİM RASULUME VE RABBİME DUYDUYUM AŞKTIR... ÖLÜM İSE SEVDALIYA KAVUŞMAKDIR...
13 Mart 2008, 18:59:18
nikitasu

Yeniyim

*

Üye No : 15000

Konu  : 0

Aldığı Teşekkür 0
« Yanıtla #10 : 13 Mart 2008, 18:59:18 »

Peki bir de benim soruma bir şeyler yazın. Bir erkek karısının erkeklerle aynı ortamda çalışmasını istemeyip de kendisi kadınlarla aynı ortamda çalışıyorsa ne yapmak gerekir? Kadına günah olan ona da günah değil mi?Bir yandan karısı için bunu istemiyor, ama kendisi böyle bir ortamda kadınlarla muhattap olmak zorunda kaldığı ortamda çalışıyor.Bu duruma kadının hakkı nedir?
30 Mart 2008, 12:56:56
huşyar

huşyar

Kopamıyorum

*

Üye No : 13943

Konu  : 19

Aldığı Teşekkür 7
KALBLER ANCAK ALLAH ı ANMAKLA MUTMAİN OLUR
« Yanıtla #11 : 30 Mart 2008, 12:56:56 »

teşekkürler katıksız anlatımlar için

bir insanınnasıl güldüğünden terbiyesini Neye güldüğünden ise ZEKASINI ve seviyesini anla..... MEVLANA
21 Mayıs 2008, 18:03:16
medinenin_gulu

Yeniyim

*

Üye No : 23286

Konu  : 1

Aldığı Teşekkür 0
« Yanıtla #12 : 21 Mayıs 2008, 18:03:16 »

SELAMUN ALEYKUM BENCE EĞER İHTİYACI VARSA ÇALIŞMALIDIR EVİNE BAKMASI İÇİN HELAL PARADA KAZANIYORSA NAMUSUYLA NEDEN ÇALIŞMASINKİ BENDE ÇALIŞIYORUM YERİNİ BİLDİKTEN SONRA ..............
21 Mayıs 2008, 19:25:38
MujaHiD

Forum Hizmetçisi

Kurucu

*

Aldığı Teşekkür 46
Şehidan , Ey Şehidan !
« Yanıtla #13 : 21 Mayıs 2008, 19:25:38 »

Bu konuda aklımdan hep su gecer, ne kadar dogru ne kadar yanlıs Allah bilir ya neyse.

İlk zamanlar iş yerinde erkekler espiri yapar kadınlar güler.
Sonraki zamanlarda ise kadınlar espiri yapar erkekler güler.

Bu ne demektir ?

İş yerinde tesettürlü çalısanlar dahi olsa arada muhatabiyet olmadıkca işlerin yürümesi imkansızdır malesef. Bu yuzden öyle yada böyle kadın ve erkek birbiri ile muhatab olur. İlk zamanlar erkekler araya espiriler katar, hanımları güldürür, sonra da zamanla garip gelen veya itici gelen bu olay kadınlara normal gelmeye baslar ve onlar bu sefer espiri yapar farkında olmadan.

Bu dogru mu? Bu her isyerinde olmuyor olabilir ama merak ediyorum bir kamera konsa iş yerine, daha sonra aksama kadar o işyerinde ne olmus ne bitmis hızlı bir cekim ile izlense, erkekler ve kadınların davranısları birbirileri ile olan ilişkisini izlese kadının kocası yada calısan erkegin hanımı ne düsünür acaba !

"Bugün hiç bir iş yeri yok ki islama uygun hanım ve erkekler bir arada çalışsın" diyecek kadar çok az işyeri var. yada vardır inşallah !

Selametle

21 Mayıs 2008, 19:34:34
mavi_

arzu

Isınıyorum

*

Üye No : 12083

Konu  : 7

Aldığı Teşekkür 3
EY ALLAHIM BENİ SENDEN AYIRMA!
« Yanıtla #14 : 21 Mayıs 2008, 19:34:34 »

Bence islama uygun çalışan işyerleri var elbette.mesela bizim okulda kadınlarla erkekler mümkün olduğu kadar az görüşürler.ayrı yerlerde oturuyoruz zaten.çok gerekli birşey olursa konuşuruz.onda da herkesin niyeti zaten bellidir.

DERMAN ARADIM DERDİME,
DERDİM BANA DERMAN İMİŞ...
Anahtarlar:
Sayfa: [1] 2   Yukarı git
  Favorilere Ekle  |  Yazdır  

Gitmek istediğiniz yer: