İslam Forumu - İslami Forum
Kullanıcı Adı Sürekli Bağlı Kal
Şifre:
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Favorilere Ekle  |  Yazdır  
Gönderen Konu: GEÇMİŞ KAZA NAMAZLARI HAKKINDA...  (Okunma Sayısı 999 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
15 Ağustos 2008, 14:41:14
Nurum

BİZ SENİ GÖRMEDEN SEVDİK YA RESULALLAH

Kopamıyorum

*

Üye No : 26088

Konu  : 58

Aldığı Teşekkür 3
« : 15 Ağustos 2008, 14:41:14 »

Geçmiş, çok eski kaza namazlarını nasıl kılacağım ve niyet ederken ne diyeceğim....

biraz yardımcı olur musunuz

Rabbin seni ne unuttu ne de darıldı [Duha-3]
15 Ağustos 2008, 15:15:47
a.s.gül

SELAMUN ALEYKUM KARDEŞLER

Isınıyorum

*

Üye No : 33975

Konu  : 33

Aldığı Teşekkür 6
ALLAHUMME SALLİ ALA SEYYİDİNA MUHAMMED
« Yanıtla #1 : 15 Ağustos 2008, 15:15:47 »

Selamun Aleykum kardeşim;

Benim bildiğimce her namazının ardından (sabah öğle ikindi akşam ve yatsı ve vitr namazı) mesela sabah namazını bitirdin hemen ardından tekrar kalkıp
"NİYET ETTİM ALLAH RIZASI İÇİN EN SON KILMADIĞIM SABAH NAMAZININ FARZINA"
diyeceksin.
Kaza namazları sadece farzından kılınır, birde vacip olan vitr namazımız var onu da aynı şekilde "üzerime vacip olan enson kılmadığım vitr namazına" diyerek kılmalısın inşallah.
"En son kılmadığım dediğimizde en geçmişi kılmış oluyoruz yani atıyorum 5 sene önce borcun varsa niyette o kabul edilir."

Allah Yardımcımız olsun inşallah eksiklerimiz tamamlarız ve Rızasına ve rahmetine kavuşuruz.
« Son Düzenleme: 15 Ağustos 2008, 15:17:59 Gönderen: a.s.gül » Logged

15 Ağustos 2008, 16:02:02
VuSLaT

Admin

*

Üye No : 11

Konu  : 1286

Aldığı Teşekkür 191
Vuslatın Kalbimde Lâle...
« Yanıtla #2 : 15 Ağustos 2008, 16:02:02 »

Kaza namazlarını kılarken vakti belirlemeye gerek yoktur. Bu çok zor olacağından kolay olanı yapmak daha uygundur. Bir kaza namazı şöyle niyet edilerek kılınır:

Meselâ: "Vaktine yetişip de kılamadığım ilk öğle namazını" yahut "son öğle namazım Allah rızası için kılmaya niyet ettim." Böylece kazaya kalmış olan namazlar, ya ilk kazaya kalmış olanından başlanmış olur veya en son kazaya kalmış olanından başlanmış olur ki, her iki halde de belli bir düzene göre geçmiş namazlar kılınarak azalmış olur.

Daha kolay olması bakımından "Üzerimde olan bir öğle veya ikindi namazını kaza ediyorum" şeklinde niyet etmek de yeterlidir.
(Mehmed Paksu)

Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor
Linki Görebilmek İçin Üye Ol veya Giriş Yap
15 Ağustos 2008, 16:03:29
VuSLaT

Admin

*

Üye No : 11

Konu  : 1286

Aldığı Teşekkür 191
Vuslatın Kalbimde Lâle...
« Yanıtla #3 : 15 Ağustos 2008, 16:03:29 »

Kaza namazları, ne şekilde kazaya kalmış ise aynı şekilde kılınacaktır.
Sabah 2, öğle 4, ikindi 4, akşam 3, yatsı 4 ve vitir 3 rekat olarak kaza edilir.

Her namaz için belirli bir zaman veya mekan tayin edilmez. Yani ikindi namazının kazası ikindi vaktinde kılınır diye bir sınır yoktur. İstediğiniz zamanda kılınabilir. Kaza namazını kılarken ikindi namazının yatsıdan önce veya öğlenin sabahtan sonra kılınması gerekir gibi bir şartta yoktur.

Fakat kerahet dediğimiz zamanlarda kılınmamasına dikkat edilir. Bu vakitler de güneş doğduktan 45 dk sonraya, Güneş batmadan 45 dk. Önceye kadar ve Güneş tam tepede olduğu zaman (öğleye 30 dk. Kala) namaz kılınması hoş görülmemiştir. Bunların dışındaki bütün zamanlarda kaza namazı kılnabilir.

Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor
15 Ağustos 2008, 18:41:42
Nurum

BİZ SENİ GÖRMEDEN SEVDİK YA RESULALLAH

Kopamıyorum

*

Üye No : 26088

Konu  : 58

Aldığı Teşekkür 3
« Yanıtla #4 : 15 Ağustos 2008, 18:41:42 »

ay canım Allah sizlerden razı olsun.Hergün ne diye niyet edeceğim diye düşünüyordum..
« Son Düzenleme: 15 Ağustos 2008, 18:46:29 Gönderen: Nur87 » Logged

Rabbin seni ne unuttu ne de darıldı [Duha-3]
25 Eylül 2008, 17:39:03
seide

Yeniyim

*

Üye No : 54134

Konu  : 0

Aldığı Teşekkür 0
« Yanıtla #5 : 25 Eylül 2008, 17:39:03 »

merhaba. arkadaşlar bir şey sormak istiyorum. sünnet namazlarını aynı zamanda kaza niyetine kılanlar var. bu doğru mu?
25 Eylül 2008, 18:42:39
daybreak

seher

Fanatik

*

Üye No : 12469

Aldığı Teşekkür 24
limit sonsuza giderken 0 üssü 0 = tanımsız..
« Yanıtla #6 : 25 Eylül 2008, 18:42:39 »

bir namazda iki niyet olmaz diye biliyorum ben.
ya sünnete niyet edilmeli, ya da kazaya niyet edilmelidir.

Beni bir ben bilirim, bir de Yaradan;
Bana bir ben lazımım bir de Anlayan..

Kim bildiği ile amel ederse Allah (celle celalühü)
onu bilmediklerine varis kılar.. (Hadisî Şerif)

"Musibetler çoktur; fakat musibetlerin en büyüğü
vakti boşa geçirmektir."

el hayr-u fî mahtarahullah -
Allah'tan (azze ve celle) gelen herşey hayırlıdır.
25 Eylül 2008, 18:47:56
cemre61

Alışıyorum

*

Üye No : 49406

Konu  : 5

Aldığı Teşekkür 4
gelin tanış olalım.işi kolay kılalım.......
« Yanıtla #7 : 25 Eylül 2008, 18:47:56 »

Kaza namazları ile uğraşmak, nafile namazları ile uğraşmaktan daha iyi ve daha önelidir. Fakat farz namazların müekked olsun olmasın, sünnetleri bundan müstesnadır. Bu sünnetleri terk ederek bunların yerine kazaya niyet edilmesi daha iyi değildir. Hatta kuşluk ve tesbih namazları gibi, haklarında nakıl bulunan nafile namazlar da boyledir. Bunlara da böyle nafile olarak niyet etmek evladır. Çünkü bu sünnetler, farz namazları tamamlar, bunların sonradan yerine getirilmesi mümkün değildir. Kaza namazlarının ise, muayyen vakıtlerı olmadığı icin onların her zaman yerine getirilmesi mümkündür. Bununla beraber namazları kazaya bırakmak günahtır. Bu günahdan mümkün olduğu kadar kurtulmak için sünnetleri feda etmek uygun olmaz. Böyle bir günahı işleyen kimsenin fazla ibadet ederek Allah’ın bağışlamasına sıgınması gerekirken, hakkında Peygamber şefaatinin tecelli etmesine vesile olacak bir takım sünnet ve nafileleri terk etmek nasıl uygun olabilir? Hem bir kısım vakıt namazlarını kazaya bırakmak, hem de diğer bir kısım vakıt namazlarını, kendilerini tamamlayan sünnetlerden ayırmak iki kat kusur olmaz mı? Hem sünnetleri, hem de kaza namazlarını kılmaya elverişli vakıt bulamadıklarını iddia edenler bulunursa, bunlar insaflı bir iddiada bulunmuş sayılmazlar. Boşuna yere en kıymetli zamanlarını harcayan insanlar, bilmem böyle bir iddiaya nasıl kalkışabilirler?... (Büyük İslam ilmihali s, 186 bolum 299 ...Ömer Nasuhi Bilmen)

BÜTÜN DÜNYA BENİM OLSA ,GAMIM GİTMEZ NEDENDİR BU ?
ÇÜN EZELDEN GAM İLE YOĞURULMUŞ BEDENDİR BU !..
26 Eylül 2008, 00:51:40
seracettin

سراجدين

Admin

*

Üye No : 6937

Konu  : 51

Aldığı Teşekkür 33
Gelecek, bugünden onun için hazırlananlara aittir.
« Yanıtla #8 : 26 Eylül 2008, 00:51:40 »

Şafii mezhebinde olan görüşe göre kaza namazı var iken sünnet kılınmaz...
Ama bir şartla ki; Kaza namazı olan kişi günlük iaşesini temin ettiği vakit haricindeki bütün vakitleri kaza namazı kılarak geçirecek. Fakat bu fetvayı istismar eden bazı kardeşlerimiz kaza namazım var diyerek ne sünnet kılıyorar nede kaza kılıyorlar. Bu şekilde yapmak kesinlikle uygun değildir...
Hanefi mezhebine göre iki görüş vardır. En evla görüş cemre61 kardeşimin aktarmış olduğu görüştür ki, kişi kaza namazından dolayı sünnetleri terk edemez. Hem sünnetleri eda edecek hemde kaza namazlarını...
Diğer zayıf bir görüşe göre ise şafii mezhebinde olduğu gibi kaza namazı var iken sünnet kılınmaz fakat aynı şartla. Yani bütün vakitlerini kaza namazları ile geçirecek...
Selam ve dua ile...

26 Eylül 2008, 01:02:26
cemre61

Alışıyorum

*

Aldığı Teşekkür 4
« Yanıtla #9 : 26 Eylül 2008, 01:02:26 »

Üzerine kaza borcu olan kimse nafile namaz kılabilir. Nitekim Son devrin Alimlerinden Süleyman Hilmi Tunahan (k.s.) Efendi Hz. "kaza borcu olan nafile namaz kılamaz" diyenlere "Kasaba borcu olan kimse hiç et yemeyecek mi!" buyururlarmış.

Bu hususla alakalı olarak Mehmed Emre'nin Fetvalarından birkaç soru ve cevabını aktarıyorum.

Soru : Kazaya kalan namazları, beş vakit namazın önünde veya sonunda bulunan sünnetler ile ödesek, yani, bu sünnetleri kaza namazı yerine kılsak olur mu?

Cevap : Kaza namazlarını ödetmenin yolu, Efendimiz(S.A.V) sünetlerini feda etmek olmamalıdır.

26 Eylül 2008, 01:12:23
cemre61

Alışıyorum

*

Aldığı Teşekkür 4
« Yanıtla #10 : 26 Eylül 2008, 01:12:23 »

AHMED ŞAHİN Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor
Linki Görebilmek İçin Üye Ol veya Giriş Yap Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor
  Sünnetleri bırakıp yerine kaza kılmak caiz olmaz mı?

Sık sorulan sorulardan birini bir daha sohbet konusu ediyoruz bugün. Deniyor ki:

– Vaktiyle kılamadığımız birçok namaz borcumuz vardır. Geçmişte gaflet içindeydik. Namazın boynumuzun borcu olduğunu pek bilemiyor, kılmadıktan sonra borçtan kurtulmanın imkansız olduğunun idrakinde olamıyorduk. Şimdi ise aklımız başımıza geldi, kılamadığımız geçmişteki namazlarımızın borcumuz olarak zimmetimizde durduğunun farkına vardık. Bu defa da tek tek bunları kaza ederek kılma yerine sünnetlerin yerine kılmayı düşündük. Beş vakit farzların önünde ve sonunda kıldığımız sünnetleri kılmasak da, bunların yerine kaza namazı kılsak, nasıl olur? Yani sünnet yerine, kılamadığımız geçmiş namazlarımızı kılarak borçtan kurtulsak caiz olmaz mı?

Bizim cevabımız bu konuda zor değil, kolaydır. Hem de çok kolay. Sünnetleri kılmayıp da yerine kaza namazı kılmak neden caiz olmasın? Elbette olur?.. İnsan kıldığı namazın borcundan kurtulur. Kılmadığı namazın da sevabından mahrum kalır. Bundan daha tabii ve makul ne olabilir?..

Demek ki sünnetleri bırakıp da yerine kaza namazı kılmayı tercih eden bir Hanefi, bir kazanır bir de kaybeder. Kazandığı bellidir. Kıldığı kaza namazı. Kaybettiği de bellidir. O da kılmadığı sünnet namazları.

Mesele bu kadar açık ve nettir. Hem de bir kazanırken bir de kaybetmek kadar açık ve nettir. İnsan kıldığı namazın sevabını alır, kılmadığının da sevabından mahrum kalır...

Şafii’de durum farklıdır. Çünkü onlarda kaza namazı borcu olanların, bir an önce bu borçtan kurtulmak için, acilen sünnetleri bırakıp olanca azimleriyle kaza kılmaları gerekir...

Ancak Hanefi’de durum öyle değildir. Sünnetler sünnet olarak kılınmalıdır. Zimmette borç olarak bekleyen kaza namazları da ayrıca kaza olarak kılınmalı, böylece bir kazanırken bir de kaybetmek gibi bir sonuçla karşı karşıya kalınmamalıdır.

Bu konuda Hanefi alimlerinin tavsiye şeklinde verdikleri ölçüleri şudur: Kılınmaları hakkında hadis bulunan sünnetler, kaza namazı kılmak için terk edilmemelidirler. Madem Efendimiz bunları emretmiş, ihmal edilmemelidir. Buna göre, kuşluk namazı, akşamdan sonra kılınan evvabin namazı, geceleri kılınan teheccüd namazları kaza namazı için terk edilmemelidir. Çünkü bunların kılınması hakkında sıhhatli hadisler vardır. Bunların dışındaki nafile namazlar yerine kaza kılınmasında isabet olduğu kesindir.

Mesela, herhangi bir müsait vakitte iki rekat nafile namaz kılmak gayet güzel ve sevaplı bir ibadettir. Ancak bunun yerine kaza kılmak ondan daha güzel ve sevaplı bir ibadettir. Bunda herhangi bir tereddüt söz konusu değildir. Burada netleşmesi gereken mühim bir soru daha vardır. O da bir namazı iki niyetle kılma meselesi... Sünnetleri kılacakken, baştan hem kazaya hem de sünnete niyetlensek, böylece hem sünnetleri kılmış oluruz, hem de kaza namazımızı kılarak ikisini birden yerine getirmiş sayılırız. Meşhur ifadesiyle bir taşla iki kuş vurmuş duruma geliriz. Başka bir ifadeyle de, niyetimiz sebebiyle kılmadığımız namazı da kılmış hale geliriz...

Burada insanın kılmadığı namazın sevabını alması gibi bir durum söz konusu oluyor. Birileri sünnetleri asla terk etmiyor, kılıyorlar. Siz ise kılmıyor, terk ediyorsunuz. Bununla beraber siz kılanlarla eşit sayılıyor, onların kılarak aldıkları sevabı siz kılmayarak alıyorsunuz. Niyetiniz sebebiyle. Burada bir adaletsizlik de söz konusu oluyor.

Ayrıca niyette tereddüt caiz değildir. Namaza başlarken ya sünnete niyet edilir ya da farza... Bir namaza, iki namaza birden niyet ederek başlamak sahih olmayacağından, hangi namazı kıldığınız da kesin şekilde belli olmamakta, böylece bir çıkmaz da bu niyet meselesinde meydana gelmektedir.

En sağlamı, sünneti sünnet, kazayı da ayrıca kaza olarak kılmalıdır. Geçmişte farzı kılmayan nefsimize şimdi bir de sünnetleri kılmama primi vermemelidir. Sözün özü budur.

26 Eylül 2008, 19:26:34
daybreak

seher

Fanatik

*

Üye No : 12469

Aldığı Teşekkür 24
limit sonsuza giderken 0 üssü 0 = tanımsız..
« Yanıtla #11 : 26 Eylül 2008, 19:26:34 »

çok güzel ve çok kıymetli açıklamalar var..
ARO cemre61 kardeş..

Beni bir ben bilirim, bir de Yaradan;
Bana bir ben lazımım bir de Anlayan..

Kim bildiği ile amel ederse Allah (celle celalühü)
onu bilmediklerine varis kılar.. (Hadisî Şerif)

"Musibetler çoktur; fakat musibetlerin en büyüğü
vakti boşa geçirmektir."

el hayr-u fî mahtarahullah -
Allah'tan (azze ve celle) gelen herşey hayırlıdır.
08 Ekim 2008, 21:42:25
a.s.gül

SELAMUN ALEYKUM KARDEŞLER

Isınıyorum

*

Üye No : 33975

Aldığı Teşekkür 6
ALLAHUMME SALLİ ALA SEYYİDİNA MUHAMMED
« Yanıtla #12 : 08 Ekim 2008, 21:42:25 »

En sağlamı, sünneti sünnet, kazayı da ayrıca kaza olarak kılmalıdır. Geçmişte farzı kılmayan nefsimize şimdi bir de sünnetleri kılmama primi vermemelidir. Sözün özü budur.

KESİNLİKLE!!!!
Sünnetleri bırakmak yok! Kaza lara devam...

Anahtarlar:
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Favorilere Ekle  |  Yazdır  

Gitmek istediğiniz yer: