İslam Forumu - İslami Forum
Kullanıcı Adı Sürekli Bağlı Kal
Şifre:
Sayfa: [1] 2   Aşağı git
  Favorilere Ekle  |  Yazdır  
Gönderen Konu: ERKEKLERDE ALTIN YÜZÜK TAKMAK HARAM MIDIR?  (Okunma Sayısı 981 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
22 Eylül 2008, 02:12:37
eesmerrr

belaesmer_im

Yeniyim

*

Üye No : 47160

Konu  : 1

Aldığı Teşekkür 0
« : 22 Eylül 2008, 02:12:37 »

SEVGİLİ DOSTLAR BU KONUDA YARDIMLARINIZI BEKLİYORUM ŞİMDİDEN ALLAH RAZI OLSUN

Uçmayı Biliyorsan Düşmeyi de Bileceksin....
22 Eylül 2008, 02:54:39
VuSLaT

Admin

*

Üye No : 11

Konu  : 1286

Aldığı Teşekkür 191
Vuslatın Kalbimde Lâle...
« Yanıtla #1 : 22 Eylül 2008, 02:54:39 »

Numan bin Beşirin parmağındaki
altın yüzüğü gören Resulullah efendimiz, (Cennete girmeden önce, niçin cennet ziynetini kullandın?) buyurdu.
Demir yüzük kullanmaya başladı. Bunu görünce, (Niçin Cehennem eşyası taşıyorsun?) buyurdu. Bunu da çıkardı.
Bronz yüzük taktı. Bunu görünce, (Niçin sende put kokusu duyuyorum?) buyurdu.
Nasıl yüzük kullanayım, ya Resulallah dedi. (Gümüş yüzük takabilirsin. Ağırlığı da bir miskali [4.8 gramı] geçmesin ve sağ eline tak!) buyurdu.
(Mevahib-i ledünniyye)

Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor
Linki Görebilmek İçin Üye Ol veya Giriş Yap
22 Eylül 2008, 02:56:19
VuSLaT

Admin

*

Aldığı Teşekkür 191
« Yanıtla #2 : 22 Eylül 2008, 02:56:19 »

Peygamber efendimiz, bir erkeğin parmağında altın yüzük görünce, hemen o yüzüğü çıkarıp yere atar. Sonra buyurur ki:
(Sizlerden biri, kor haline gelmiş ateşi eline takmış.) [Müslim]

Resulullah gittikten sonra, (Yüzüğünü al, başka türlü faydalanırsın) dediler. O zat dedi ki: (Allah’a yemin ederim ki Resulullahın attığı şeyi almam.) [Müslim]

Necrandan biri, elinde altın yüzükle Resulullahın huzuruna geldi. Peygamber efendimiz, ondan yüz çevirip buyurdu ki:
(Niçin elinde bir ateş parçası ile geldin?) [Nesai]

Gümüş yüzük erkeklere de caizdir. Hadis-i şerifte buyuruldu ki:
(Altın müşriklerin, gümüş, müslümanların süsüdür.) [Ramuz]

22 Eylül 2008, 03:01:08
VuSLaT

Admin

*

Aldığı Teşekkür 191
« Yanıtla #3 : 22 Eylül 2008, 03:01:08 »

İslâm dini süslenmeyi mübah görmüş, ve hatta bazen ve gerektiği yerlerde teşvik etmiştir.

Cenâb-ı Hak; "De ki Allah'ın kulları için yarattığı ziynet ve temiz rızıkları haram kılan kimdir?" (el-A'râf 7/32) buyurmuştur.

Fakat bunların yanında erkeklere haram, kadınlara da helâl gördüğü ziynet eşyaları da vardır. Erkeklere haram olan ziynet eşyaları, altın ve saf ipektir. Hz. Ali ibn Ebu Talib (r.a.)'dan rivayet edilen bir hadisde Resulullah Hz. Muhammed (s.a.s.) şöyle buyurmuşlardır:

"Resulullah (s.a.s.), ipeği sağ eline, altını da sol eline alarak buyurdu:

"Bu ikisi ümmetimin erkeklerine haramdır." (Tirmîzî, Libâs 1; İbn Mace Libâs 19).

alıntı

23 Eylül 2008, 14:40:26
Fikotr74

Ziyaretçi

« Yanıtla #4 : 23 Eylül 2008, 14:40:26 »

s.A aRKADAŞLAR ona haram buna haram demeye Ağzınız Alışmasın.Altın Haram Diyorsunuz.Sahabeden Altın Takanlarda vardı.ipek giyenlerde vardı.Kesin haram olan bir şeyi Sahabe onu kullanırmıydı.
Haram kılma işi sadece Allaha aitir .resullerinede Ait değil. Lütfen Buna Dikkat edelim Peygamber dahi olsa Haram kılma yetkisi yoktur.o meşhur hadisde Haram kıldı (TAHARRiME NEBi) "NEBİ ALTINI HARAM KILDI" şeklinde Gelmiyor.DİKKAT (NEHEYYEN NEBi)  "NEBİ NEHY ETTİ (yasakladı) ."Şeklinde

lütfen Allaha ve reslune bilmeden iftira etmiş olmayalım.kapı gibi sağlam senetli sahih hadisler "nehy en NEBİ" diyor..

Sebebi cennet nimetlerinden olduğu için Resulullah ı Altını  Takmayı . İPEK  giymeyi Ve eşşek eti yemeyi Bu dünyada yasaklamış(nehy etmiş).

geçerli mazereti olan ALTIN yüzük takan ipek giyen resulden izin almış sahabelerde vardı.mesela sahabeden  ipek giysiler haşere tutmaz bit pire tutmaz cildi tahriş olan sahabeler resule durumlarını anlatarak ipek giysilerde giyiyordu.haram olan bişeyi hiç bir sahabe hayatı boyunca yaparmıydı ??

yoksa haram kılmak Allah dan rol çalmak olacağından bu peygamberinde Haddinde olan bi şey değildir. Lütfen Haram kılmak ile nehy etmek arasındaki inceliğe dikkat edelm. Allah (c.c) kur'an da buyurduğu gibi  "- ona haram buna haram..." demeye ağzımız alışmasın

HARAM ları sadece Allah koyar Peygamberlerin yaptığı sadece nehy etmek. buna göre konuşalım kardeşler

Allah resulu Altını ve ipek i yasaklamıştır yoksa HARAM Değildir.nehy edilmiştir.sadece peygamber yasağı dır. Allaha emanet olunuz
« Son Düzenleme: 23 Eylül 2008, 14:48:20 Gönderen: Fikotr74 » Logged
23 Eylül 2008, 14:55:07
MujaHiD

Forum Hizmetçisi

Kurucu

*

Üye No : 1

Konu  : 434

Aldığı Teşekkür 46
Şehidan , Ey Şehidan !
« Yanıtla #5 : 23 Eylül 2008, 14:55:07 »

Fikotr peygamber efendimiz dini bir sual hakkında hüküm verirken nefsine göre mi cevap vermiştir yoksa Allahın ona emrettiği şekilde mi ?

Eğer Allahın ona emrettiği şekilde ise efendimizin haramdır dediği şey zaten ALLAH tarafından yasak edilmiştir ki kimse nefsine göre helal ya da harama karar vermiştir de diyemeyeceğine göre, efendimizin yasakladığı, nehyettiği bir şeye haram demekte bir sakınca yoktur.

Ayrıca Altın İle İlgili Suallere Cevaplar :

Umarım bu konular yeterlidir.

Selametle

23 Eylül 2008, 17:37:20
VuSLaT

Admin

*

Aldığı Teşekkür 191
« Yanıtla #6 : 23 Eylül 2008, 17:37:20 »

evet sahabeden altın takanlar vardı...
ve peygamberimizin sözleri peygamber olmadan önceki ve sonrakiler diye iki grupta karşımıza çıkıyo...
ve peygamberimizin yüzükle ilgili sizin bahsettiğiniz tarzdaki söylemleri ayetler emirler gelmeden önce...

23 Eylül 2008, 17:40:40
VuSLaT

Admin

*

Aldığı Teşekkür 191
« Yanıtla #7 : 23 Eylül 2008, 17:40:40 »

Hz. Abdullah’ın rivayeti de şöyledir:

“Resulullah evvelâ altından bir mühür yüzük yaptırdı. Bunu takındığı zaman yazılı kaşını avucunun içine alırdı. Peygamberin elinde yüzük gören herkes kuyumculara koşarak bir altın yüzük yaptırıp parmaklarına taktılar. Kısa bir müddet sonra Resulullah minber üzerine oturdu ve elindeki yüzüğü çıkardı. Müteakiben, ‘Ben bu mühür yüzüğü takınıyorum. Yazılı kaşını da iç tarafta tutuyorum’ buyurdu ve bu yüzüğü elinden attı. Sonra da, ‘Vallahi bu altından mühür yüzüğü ebediyyen takınmam’ buyurdu. Bunun üzerine parmaklarına altın yüzük takmış olan Sahabîler de kendi yüzüklerini çıkarıp attılar.”4

Bu mesele hakkında üç hadisi verdikten sonar, değişik şekilde rivayet edilen hadisleri burada zikretmeye, aynı mealde oldukları için, ihtiyaç duymuyoruz.

İslâmiyetin haram kıldığı meselelerde şüphesiz, birçok hikmetler vardır. Ancak haramlığın hikmet ciheti, illet yerine geçmez. Yani birşeyin haram kılınışında asıl sebep, Allah’ın onu yasaklamış olmasıdır. Yasaklanış hikmetleri için, Allah yasakladığı için o haramdan sakınmamız gerekir. Hikmetlerin araştırılması bu temel prensibin anlaşılmasından sonra gelmelidir.

23 Eylül 2008, 17:47:51
VuSLaT

Admin

*

Aldığı Teşekkür 191
« Yanıtla #8 : 23 Eylül 2008, 17:47:51 »

Tam İlmihal’de diyor ki:
(Hiçbir Peygamber kendi dininde veya başka dinlerde haram olmuş veya olacak bir şeyi hiç yapmaz. Yani sonradan haram olacak şeyi, önceden, helal iken yine kullanmaz.) Yine diyor ki:
(Peygamber efendimiz önceleri altın yüzük takardı.)
Soru: Bu ikisi birbirine çelişkili değil mi?
CEVAP
Peygamberlerin statüsü farklıdır. Kolay anlatabilmem için birkaç örnek vermeliyim. Çünkü bu soru çok soruluyor. Belediye otobüslerine herkes ücretle biniyor. Polisler ve belediye mensupları para vermiyor. Gazetecilerden basın kartı olanlar da vermiyor. Başka vermeyenler de var. Bunlar istisnadır.

Peygamber efendimize haram olan bir şey, ümmetine helal olabilir. Peygamber efendimize farz olan ümmetine farz olmayabilir. Ümmetine haram olan, Peygamber efendimize caiz olabilir. Birkaç örnek verelim:
1- Ümmetine dörtten fazla kadın almak haram iken, Peygamber efendimize caiz idi.

2- Hanımı boşamak ümmetine caiz iken, Peygamber efendimize yasak idi.

3- Bir kimse ölünce hanımı başkası ile evlenebilir. Fakat Resulullah efendimizin hanımları bundan müstesnadır, evlenemezler. Onlar müminlerin anneleridir. Anne ile evlenilmez.

4- Fakir kimselerin zekat alması caizdir, fakat Resulullah efendimiz fakir de olsa zekat alması haramdır.

5- Zengin kimsenin zekat vermesi farzdır. Fakat Resulullah efendimiz zengin de olsa zekat vermesi farz değildir.

7- Kurban kesmek Peygamber efendimize farz idi. Ümmetine ise, Hanefi’de vacip, diğer üç mezhepte sünnettir.

8- Gece namazı Peygamber efendimize farz idi. Fakat ümmetine nafiledir.

9- Peygamber efendimize yazı yazmak, şiir söylemek haram idi, fakat ümmetine caizdir.

10- Altın kullanmak da ümmetine haramdır. Bir hadis-i şerifte, (Altın ve ipek, ümmetimin kadınlarına helal, erkeklerine haramdır) buyurulmuştur. Ümmetine haram iken ona caiz idi ki kullanmıştır. Peygamberler asla günah işlemezler.

www.dinimizislam.com

23 Eylül 2008, 21:17:23
seracettin

سراجدين

Admin

*

Üye No : 6937

Konu  : 51

Aldığı Teşekkür 33
Gelecek, bugünden onun için hazırlananlara aittir.
« Yanıtla #9 : 23 Eylül 2008, 21:17:23 »

Fikotr kardeşim kusura bakma ama ben sizin kadar ince anlayışlı değilim. Bana aşağıda sorduğum soruları cevabını verebilirmsin?..
Bana "haram" ile "nehy" arasındaki farkı açıklarmısın?
Haram olan şeyler zaten nehy edilmiyormu?
Resulullah sav'in haram koymaya yetkisi yokmudur?
Eğer yok diyorsan bana necm süresi 3. ve 4. ayetlerini açıklarmısın?
 "Peygamber kendi nefsinden konuşmaz, ancak vahyi konuşur"  Bu ayetten de anlaşıldığı üzere onun emirleri ve nehiyleri Allah cc tarafından olmuyormu?
Bunların cevabını bekliyorum...
SELAM VE DUA İLE...

23 Eylül 2008, 21:34:56
felah-er33

Yeniyim

*

Üye No : 52044

Konu  : 0

Aldığı Teşekkür 1
« Yanıtla #10 : 23 Eylül 2008, 21:34:56 »

bu önemli konuda bilmediğimiz çok şey var.. ve kulakdan dolma bilgiler bizler için sıhhatli değil..
ilim sahibi kardeşlerimizin bu konudaki, açıklamaları için teşekkür ediyorum...

( . . . )  hak edene...
23 Eylül 2008, 22:04:26
Fikotr74

Ziyaretçi

« Yanıtla #11 : 23 Eylül 2008, 22:04:26 »

Fikotr kardeşim kusura bakma ama ben sizin kadar ince anlayışlı değilim. Bana aşağıda sorduğum soruları cevabını verebilirmsin?..
Bana "haram" ile "nehy" arasındaki farkı açıklarmısın?
Haram olan şeyler zaten nehy edilmiyormu?
Resulullah sav'in haram koymaya yetkisi yokmudur?
Eğer yok diyorsan bana necm süresi 3. ve 4. ayetlerini açıklarmısın?
 "Peygamber kendi nefsinden konuşmaz, ancak vahyi konuşur"  Bu ayetten de anlaşıldığı üzere onun emirleri ve nehiyleri Allah cc tarafından olmuyormu?
Bunların cevabını bekliyorum...
SELAM VE DUA İLE...

slm.katılmak zorunda değilsiniz kardeş.Ama sadece Allah (c.c) rızası için neyin yalnış olduğunu biliyosam onu söylemek benim ve her kardeşin boynuna borç.söylemezsem vebale gireceğim.bu HAK Allah ın üzerimizdeki hakkı.
 evet benimde Cahilliğimde bu ayetin nuzulu sebebini bilmeden yorumlayışım beni eskiden bu hataya götürmüştü. hayır arkadaşım.arapçada bir kural var.hiç bir kelime biribirinin eş anlamalısı değildir.OLAMAZ.yazılışları farklı ise mutlaka manlarındada küçük büyük bir fark mutlaka var.Türkçe Gibi değil yani Smiley

Haram da arapça Neyh de arapça bir kelime

HARAM her zaman Yarada (Sadece ilah)nın koyduğu kesin yasaklar anlamında ama neyh için ise  yaradanın koyma şartı yok.

haram kılma yetkisi sadece yaradana ait Allah (c.c) ait.kesin haram olanlar vahiyle zaten net olarak bildirildi
o bahsetiğiniz NECM SURESİNİN ayetlerindeki mevzu VAHİY HAKKINDA dır.Müşrikler Vahiy için peygambere  Haşa "-uydurmadığı ne malum..." diyorlarken bu ayetler nazil oldu. konu tamaen VAHİY HAKKINDA Kİ SÖYLEDİKLERİ İLE İLGİLİ .YOKSA PEYGAMBERDE BİR İNSANDI EN ÇOK RESULLULLAH BUNU KENDİ DERDİ ÖYLE değilmi ?.

resulullah en çok "BENDE SİZİN GİBİ BEŞERİM YANILIRIM DA  İSABEDE EDERİM.."  derdi.kendine bir şeyi haram kıldı diye zaten tahrim suresi inmişti.nihayet Resulululah ın da insan olarak hataları vardı. mesela bir bilinen meşhur   münafığın cenaze namazını kıldırıp gömdürdüğünden "bir daha onların kabri başında dua ya durma" ayeti inmişti.

her haramda   nehy etme söz konusu.Ama her nehy de HARAM sözkonusu olmaya bilir .Ama her nehiy haram değil.çünkü koyanı allah değil. haram koyma sadece  ilah seviyesinde ki makamın koyabileceği yasak.
sadece Allah haram koyabiliyor.TAHRİM SURESİDE BU UYARI İÇİN İNDİ ZATEN.

yoksa sizde sahih hadislerden peygamberinde yanıldığını kendi itiraf etiği sahih hadisleri bilirsiniz eğer isterseniz hepsini buraya dizmeye çalışayım.

ama bu vahy hakkıında konuştukları değil. kendi beşer hayatındaki hataları oda bir insandı ama seçilmiş bi insandı ilah değildiki haram koysun sadece nehy eder.

yoksa HRİSTİYANLARDA  İSA bize şunu BUNU HARAM KILDI. İLAHLAŞTIRDILAR .Aslında hz isa yı hayatların uzaklaştırmak için bir uyanıklık babından zehirli bir sevgi idi bu çünkü ilahlaştırdığınız birini nasıl örnek alacaksınız.

Arkadaşlar karamları iyi bilip ona göre düşünelim.kardeş ben işin sağlamasını böyle buluyorum.

DİN İNSAN İÇİNDİR .  İNSAN DİN İÇİN DEĞİL
BİZ HAKİKATE AİTİZ .  HAKİKAT BİZE AİT DEĞİL.

.yoksa kimseye katılmadığı için kızmaya hakkımız yok.Sadece Allah için yapacağız .Nefsimizi Tatmin için değil.  Din Allah ın dini Bizim mülkümüzde değil haşa.

Lütfen peygamberi insanlığa örnek insan peygamber olarak görelim.HRİSTİYANLAR DAKİ GİBİ örnek alınamayacak İLAH laştırdık ları PEYGAMBER DEĞİL.
« Son Düzenleme: 23 Eylül 2008, 22:10:01 Gönderen: Fikotr74 » Logged
23 Eylül 2008, 22:13:43
Fikotr74

Ziyaretçi

« Yanıtla #12 : 23 Eylül 2008, 22:13:43 »

Fikotr peygamber efendimiz dini bir sual hakkında hüküm verirken nefsine göre mi cevap vermiştir yoksa Allahın ona emrettiği şekilde mi ?

Eğer Allahın ona emrettiği şekilde ise efendimizin haramdır dediği şey zaten ALLAH tarafından yasak edilmiştir ki kimse nefsine göre helal ya da harama karar vermiştir de diyemeyeceğine göre, efendimizin yasakladığı, nehyettiği bir şeye haram demekte bir sakınca yoktur.

Ayrıca Altın İle İlgili Suallere Cevaplar :

Umarım bu konular yeterlidir.

Selametle
ben him resul nefsinden hüküm verdi diye bir şey yazdu,ımmı yada ona benzer konuyu nereye sürüklemeyue çalışıyonuz mucahid. paygamber ilah mıki haram koysun.HARAM koyma yetkis isadece ve sadece Allah a ait. peygamberde olsa bir kula bir yaratılmış a değil karıştırmayalım kardeş.
23 Eylül 2008, 22:25:41
MujaHiD

Forum Hizmetçisi

Kurucu

*

Üye No : 1

Konu  : 434

Aldığı Teşekkür 46
Şehidan , Ey Şehidan !
« Yanıtla #13 : 23 Eylül 2008, 22:25:41 »

Sen demişsinki peygamber haram koyamaz. Ben de demişim ki bu söz yanlış, çunki peygamber bir şeye helal yada haram derse zaten Allah /cc/ dan konuşur, nefsinden degil.  Bu yuzden peygamberimizin neyhettiği şeyler haramdır. Yasakladığı şeyler haramdır. Peygamberimiz sav bir şeye yasaktır dediği zaman olay bitmiştir, o şey haram olmuştur.

Şimdi ben konuyu baka yöne mi çekmiş oldum !

Selametle

23 Eylül 2008, 22:50:27
Fikotr74

Ziyaretçi

« Yanıtla #14 : 23 Eylül 2008, 22:50:27 »

NEHY etmek ile HARAM KILMAYI KARIŞTIRMALIM.HER YASAKLAMA haram anlamına gelirmiharam olması için onu yartatan rabbimin buyurmuş olması gerekir dimi ?TAHRİM SURESİN e bir bakarsan .Allah (c.c)  "NEDEN ALLAHIN  HELAL KILDIĞI Bİ ŞEYİ KENDİNE HARAM KILIYOSUN" Sual ini Görürüsünüz.
peki delilin nedir. peygamberde Allah gibi Haramlar hel ler koyabilir dediğin delilin nedir mujahid. Eğr Allah a bir iftira  ve peygambere bir iftira  atıyor isek bunun vebalini taşıyabilirmisin.
peygamber elçi Bir resul değilde

HARAMLAR HELALLER ı  koyan Allah  bir vasfına ortak olan  (haşa)
PEYGAMBER = İLAH  tır manası mı getirelim bunun vebaline KATLANABİLCEKMİSİN .gelensel dinde böyle bir anlayış varda Allah dedi diye değilde Babadan dededen böyle gördük diye yapıyor çoğu müslüma malesef.

Sonra Allah a ve Resulune ifitra etmiş olmayıda göze Alabilirmisn.Bu kadar basitmi haram koymak.seni bilmem ama ben haram helal derken vallahi titriyorum.
Sen illaki peygamberin de Allah gibi  haram koymasını Arzu ediyosan benim diyecek bi şeyim yok.
« Son Düzenleme: 23 Eylül 2008, 22:52:46 Gönderen: Fikotr74 » Logged
Anahtarlar: ALTIN YÜZÜK 
Sayfa: [1] 2   Yukarı git
  Favorilere Ekle  |  Yazdır  

Gitmek istediğiniz yer: