| 15 Nisan 2008, 22:57:53 |
|
|
 |
« : 15 Nisan 2008, 22:57:53 » |
|

Sizlerden ricam beni ve isteyenleri bu Kara çarşaf hakınnda birgilendirirseniz mutlu olacağım dinimize ne zaman ve nasıl gelmiştir ? gerçekten eskiden beri varmı ? İlgilenen arkadaşlardan  razı olsun emekleri için şimdiden teşekkürler.
|
|
|
|
|
|
Tebessüm Sadakadır.
|
|
|
| 16 Nisan 2008, 11:13:07 |
|
|
 |
« Yanıtla #1 : 16 Nisan 2008, 11:13:07 » |
|
şuan hatırlayamadığım bir ayette "örtün emri geldiğinde mekke karalara büründü" diye geçmekte yani çarşaf anlamında.
Nur suresi 31
Mü’min kadınlara da söyle, gözlerini haramdan sakınsınlar, ırzlarını korusunlar. (Yüz ve el gibi) görünen kısımlar müstesna, zînet (yer)lerini göstermesinler. Başörtülerini ta yakalarının üzerine kadar salsınlar. Zinetlerini, kocalarından, yahut babalarından, yahut, kocalarının babalarından yahut oğullarından, yahut üvey oğullarından, yahut erkek kardeşlerinden, yahut erkek kardeşlerinin oğullarından, yahut kız kardeşlerinin oğullarından, yahut müslüman kadınlardan, yahut sahip oldukları kölelerden, yahut erkekliği kalmamış hizmetçilerden, yahut da henüz kadınların mahrem yerlerine vakıf olmayan erkek çocuklardan başkalarına göstermesinler. Gizledikleri zinetler bilinsin diye ayaklarını yere vurmasınlar. Ey mü’minler, hep birlikte tövbe ediniz ki kurtuluşa eresiniz!
|
|
|
|
« Son Düzenleme: 16 Nisan 2008, 11:24:43 Gönderen: Gülüşü Yaralı »
|
|
|
|
|
| 16 Nisan 2008, 11:19:58 |
|
|
 |
« Yanıtla #2 : 16 Nisan 2008, 11:19:58 » |
|
Ahkam Tefsir'i Muhammed Es Sabuni (r.ah)
Allahu taala mümin kadınlara, iffet ve haysiyetlerinin korunması için yabancı erkekler karşısında uzun bir ö.rtü İle elbiselerinin üzerinden Örtünmelerini emretmiştir. :
1- Taberî İbni Sirin'den şöyle rivayet eder: «Abide es-Selman (ra)'ye «...dış elbiselerinden üstlerine giymelerini söyle.» âyetinin manasını sordum. Büyük bir çarşaf alarak onunla bütün vücudunu örttü. Başını ta kaşlarına kadar kapattı. Yüzünü de tamamen kapattı. Yalnız sol gözünü açık bıraktı. Böylece âyeti fiilî olarak tefsir etti.»(Taberi, Hazin, el-Cemel, Celaleyn Haşiyesi)
2- Taberî ve Ebu Hayyan ibni Abbas (ra)'tan şöyle rivayet etmişlerdir: «Kadın cilbabınt alnının üzerine İndirir ve oradan sıkar. Alttan da burnunun üzerine kadar kapatır. Yalnız gözleri dışarda kalmalıdır. Yüzünün kalan kısmı ile göğsünü tamamen 'kapatmalıdır.» (Ebu Hayyan, age. C. 7, S. 250)
3- Yüzü örtmenin keyfiyeti hakkında Süddî'den şöyle rivayet edilmiştir: «Örtü, kadının sol gözü hariç bütün yüzünü kapatmalıdır.» (Ebu Hayyan, age. C. 7, S. 250)
4- Abdürrezzak ve bir cemaatin rivayetine göre müminlerin annesi Ümmü Seleme (ra) şöyle demiştir: «Bu âyetin nüzulünden sonra ensarî kadınları siyah çarşaflara büründüler. Sanki hepsinin başına birer karga konmuştu.» (Cessas.age. C. 3. S. 372)
5- Ebussuud Efendi: «Cilbabtan maksat, çok geniş ve uzun bir örtüdür. Kadın bununla başını örttüğü gibi yüzünü ve göğsünü de örterek ayaklarına kadar salar. Buna göre âyetin manası, «Kadınlar dışarıya veya yabancı bir erkeğin karşısına çıkacakları zaman bu örtüyle yüzlerini ve bütün vücudlarını Örtsünler.» olur. Süddî de âyetin tefsirinde, «Kadın alnını ve yüzünü örter. Yalnız birtek gözü açık kalır.» demiştir.»(Ebussuud. C. 6. S. BOl (RazI kenarında)
6-Ebu Hayvan: «...Dış elbiselerinden üstlerine giymelerini söyle.» âyeti tepeden tırnağa kadar bütün vücudun örtülmesini emreder. Veya âyetteki «üstleri» kelimesinden maksat yalnız yüzlerdir. Yani âyet yüzlerin örtülmesini emretmektedir. Çünkü cahiliyet devrinde hür kadınlar zaten yüzleri hariç bütün vücudlarını (saçları dahil) Örtmekteydiler.»(Cessas, age. C. 3, S. 372)
7-Celaleyn: «Celabib», cilbab'ın çoğuludur. Cilbab İse, »kadının bütün vücudunu kapatan örtüdür. İbni Abbas (ra), «Hür olduklarının bilinmesi ve iffetlerinin korunması için mümin kadınlara bir gözleri hariç bütün baş ve yüzlerini örtmeleri emredilmiştir.» demiştir.» (Celaleyn.C.2)
Bu ve bunların emsali nakiller İle meşhur müfessirlerin kavilleri, kadınların yabancı erkekler karşısında ve dışarıda yüzlerini örtmelerinin farz olduğuna açıkça delalet etmektedir. Ancak birkaç istisnaî durumda yüz açılabilir. Bunlardan birisi, sünnet vechl ile evlenmek isteyen bir erkek talib olduğu kadının yüzüne bakabilir. Bir de kadın, hac ihramına girdiği zaman yüzünü örtmez.
Çünkü bu İbadet zamanıdır ve fitne sözkonusu olamaz. Kadının hacda yüzünü açması başka hallerle kıyas edilemez. Günümüzde bazı cahiller, «Madem ki kadın ihramlı iken yüzünü kapatmıyor, öyleyse diğer zamanlarda da yüzünü açabilir. Çünkü yüz avret değildir.» diyorlar. Bu İddia İslâm fıkhını bilmeyenlerin sözüdür.
Selef-İ salihinin hayatım, sahabe ve tabiinin kadınlarının yaşayışlarını ve İslâmın altın devrindeki kadınların örtünmelerini, korunmalarını inceleyen, araştıran herkes, yüzün avret olmadığını .açılmasının mubah olduğunu söyleyenlerin hata ettiklerini kesin olarak anlar.
Bu İddiacılar, yüzün avret olmadığını söyleyerek müslümon kadına yüzünü açmasını tavsiye ederler. Kendi zanlanna göre böylece ilmi ketmetmenin günahından da kurtulmuş olmaktadırlar. Halbuki yüzün avret olmadığını İlk defa ortaya atanlar din düşmanları olmuştur. Bu din düşmanları tedrici olarak müslüman kadınları şer'î hicabından çrkararak İs-lâmın içine fitne salmaya ve dini yıkmaya çalışmışlardır
Tefsir'ül Münir Vehbe Zuhayli...
Ahzap süresi 59 ayetin tefsirinden çıkan hükmün izafeti ..
Cilbabın (dış örtünün) örtülme şekli: İbni Abbas'ın ve Abîde es-Sel-manî'ye göre kadının görmek için ayırdığı bir gözü müstesna bütün bedenini tamamen örtmesidir.
Katade ve İbni Abbas ikinci bir rivayette şöyle diyor: Bu şekil, kadının iki gözü görünse de örtüyü alnının üzerinden geçirip bağlaması, sonra da burnunun üzerinden geçirmesidir. Fakat yüzün büyük bir kısmı ve göğüs örtülecektir. Hasan-ı Basrî diyor ki: Kadın yüzünün yarısını örtecektir..
Kurtubi Tefsiri İmam Kurtubi...
Ahzap süresi 59 .ayetin tefsiri..
Cilbab bütün vücudu örten elbise, demektir. Müslim'in rivaye*tine göre Um Atiyye'den şöyle dediği kaydedilmiştir. Ey 'ın Rasûlü dedim: Bizden herhangi birimizin cilbabı yoksa (ne yapsın?) Peygamber: "Kızkardeşi ona kendi cilbabını giyinmek üzere versin." diye buyurdu (Buharı, I, 123, 139, 333, II, 595; Müslim, II, 606; Darimî, I)
Savfetüt Tefasir
Ahzap süresi 59. ayetin tefsiri..
Taberî, İbn Abbas'ın bu âyetle ilgili olarak şöyle dediğini rivayet eder: Yüce , mü'minlerin kadınlarına, herhangi bir ihtiyaç için evden çıktıklarında, "cübâb"larla başlarının üstünden yüzlerini Örtmelerini ve bir tek gözü açık bırakmalarını emretti.
Yüzün örtülmesinin şart oluşu hususunda İbn Abbas'tan rivayet edilen bu nas açıktır. İbn Kesîr'in Muhammed b. Sîrîn'den naklettiği rivayet ve bunların dışında, kadının yüzünü örtmesinin şart olduğunu açıklayan Sahih rivayetler de böyledir.
Selef-i Sâlihîn ve büyük tefsir âlimlerinin imamlarının görüşleri nerde, yabancıların karşısında, kadının, yüzünü açmasını mubah gören bu asır ve zamanda, âlim olduğunu iddia edenlerin görüşleri nerde! Bu hususta, müfessirlerin görüşleri için bkz, Revâiu'l-beyân adlı kitabımız, 2/382
Taberi Tefsiri..
Bu âyet-i Kerimede, kadınların, dış örtüleryle örtünmeleri em red i ilmekte*dir. "Dış örtüsü" diye tercüme edilen "Cilbaba" kelimesi, Abdullah b. Mes'ud,. Ubeyde es- Selmanî, Katade, Hasan-ı Basrî, Said b. CÜbeyr, İbrahim en-Nehaî ve Atfı el-Horasânî, ye göre, böşürtüsünü üstünden örtünlen "Aba" "Cüb-be" demektir, bu gibi örtülerle kadınların, yüzlerini de örtme zorunda olup Ol*madıkları hususunda görüş zikredilmektedir:
Ali b. Talha, Abdullah b. Abbasın bu âyeti kerimeyi şöyle izah ettiğini bildirmektedir: Abdullah b. Abbas diyor ki: " , müminlerin kadınlarına, bir ihtiyaçları için dışan çıktıklarında, başlarının üzerinden örtecekleri örtüleriyle yüzlerini örtmelerini ve sadece bir gözlerini açmalarını emretmektedir."
Yine, Muhammed b. Şîrîn diyor ki: "Ben, Ubeyde es- Selmâni'ye bu âyet ten sordum. Ubeyde başını ve yüzünü örttü, Sadece sol gözünü açık bıraktı ve âyetin, o şekli ifade ettiğini söyledi."
Abdullah Abbastan nakledinlen diğer bir görüşe göre, kadınlar bu örtüleriyle kaşlarının üstüne kadar olan bölümü Örterler.
eğer yüzün fitne çıkaracaksa kapamak takvaca eftâl
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| 16 Nisan 2008, 11:27:02 |
|
|
 |
« Yanıtla #3 : 16 Nisan 2008, 11:27:02 » |
|
يَا أَيُّهَا النَّبِيُّ قُل لأَزْوَاجِكَ وَبَنَاتِكَ وَنِسَاء الْمُؤْمِنِينَ يُدْنِينَ عَلَيْهِنَّ مِن جَلابِيبِهِنَّ ذَلِكَ أَدْنَى أَن يُعْرَفْنَ فَلا يُؤْذَيْنَ وَكَانَ اللَّهُ غَفُوراً رَّحِيماً
Ey peygamber! Hanımlarına, kızlarına ve müminlerin kadınlarına hep söyle de cilbablarından (dış elbiselerinden) üzerlerini sımsıkı örtsünler. Bu onların tanınmalarına, tanınıp da eziyet edilmemelerine en elverişli olandır. Bununla beraber çok bağışlayıcıdır, çok merhamet edicidir.
(يَا أَيُّهَا النَّبِيُّ قُل لأَزْوَاجِكَ وَبَنَاتِكَ وَنِسَاء الْمُؤْمِنِينَ)
Ey Peygamber! Hanımlarına da, kızlarına da, bütün müminlerin kadınlarına da söyle. Görülüyor ki, burada yalnız Peygamberin hanımlarına ve kızlarına değil,
Nur Sûresi'ndeki
وَلْيَضْرِبْنَ بِخُمُرِهِنَّ عَلَى جُيُوبِهِنّ وَلا يُبْدِينَ زِينَتَهُنَّ َ
"Baş örtülerini yakalarının üstüne koysunlar, zinet yerlerini göstermesinler." (Nûr, 24/31)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| 16 Nisan 2008, 11:36:07 |
|
|
 |
« Yanıtla #4 : 16 Nisan 2008, 11:36:07 » |
|
kuranda direk bir şekil belirtilmemiştir. lakin bariz tarifler ve dolaylı yönlerden açıklamalar vardır.. ve kuranda derki ; ...vicut hatlarını belli etmeyecek şekilde bürünün... bunuda en güzel çarşaf yapmaktadır.
"örtün emri geldiğinde mekke karalara büründü"
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| 16 Nisan 2008, 13:21:30 |
|
|
 |
« Yanıtla #5 : 16 Nisan 2008, 13:21:30 » |
|
gülüşü yaralım ellerine sağlık  razı olsun senden aynı konuyu tekrar tekrar okusam asla bıkmam çok önemli ve bir o kadarda çok degerli bir konu rabbim yar ve yardımcın olsun senden
|
|
|
|
|
|
MUTLULUK DİKENLER ARASINDA BÜYÜYEN GÜL'DÜR... SEVGİ VE ÖLÜM İNSANA HER ŞEYİ HATIRLATIR... SEVGİM RASULUME VE RABBİME DUYDUYUM AŞKTIR... ÖLÜM İSE SEVDALIYA KAVUŞMAKDIR...
|
|
|
| 16 Nisan 2008, 13:49:20 |
|
|
 |
« Yanıtla #6 : 16 Nisan 2008, 13:49:20 » |
|
Kara Çarşaf ile diğer örtünme şekilleri arasında takva bakımından fark oldugunu büyüklerimizden duydum sadece. Bu konu hakkında bildiğim bu duyduğumdan ibarettir.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| 16 Nisan 2008, 15:49:50 |
|
|
 |
« Yanıtla #7 : 16 Nisan 2008, 15:49:50 » |
|
Kara Çarşaf ile diğer örtünme şekilleri arasında takva bakımından fark oldugunu büyüklerimizden duydum sadece. Bu konu hakkında bildiğim bu duyduğumdan ibarettir.
|
|
|
|
|
|
GÖRDÜMKİ BU DÜNYA BİR O YALANMA HALİME BAKIPTA MUTLUYUM SANMA BEDENİM KABEDEN UZAKTA AMMA GÖNLÜMÜ BIRAKTIM BEYTULLAHTA BEN
|
|
|
| 16 Nisan 2008, 16:32:52 |
|
|
 |
« Yanıtla #8 : 16 Nisan 2008, 16:32:52 » |
|
birde emir geldiğinde mekke halkı boydan boya kara örtüler almıştı üzerine... kuranda geçiyordu dolaylı bir anlatımla lakin aksilik hatırlayamadım ayeti...
ayrıca kabe örtüsü de kara ...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| 16 Nisan 2008, 16:36:08 |
|
|
 |
« Yanıtla #9 : 16 Nisan 2008, 16:36:08 » |
|
Bu âyetin nüzulünden sonra ensarî kadınları siyah çarşaflara büründüler. Sanki hepsinin başına birer karga konmuştu.» (Cessas.age. C. 3. S. 372)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| 16 Nisan 2008, 16:51:58 |
|
|
 |
« Yanıtla #10 : 16 Nisan 2008, 16:51:58 » |
|
benimde kısa bir bilgim var ama ben size birşey sormak istiyorum neden çarşafı öcü gibi gösteriyolar hele ki çok sevdiğim birinin adına oyle şeyler yazıyolar sanki çarşafın onlara bir zararı varmış gibi ben bunu bir türlü anlamıyorum neden dinimizi layıkıyla yaşamamıza izin vermiyolar
|
|
|
|
|
|
 BAŞIMDAKİ ÖRTÜYÜ ÇEKİP SAÇIMI ÖZGÜR BIRAKMAKSA ÖZGÜRLÜK;BIRAKIN ZİNDANLARDA MAHKUM OLAYIM AMA BANA ÖRTÜMÜ GERİ VERİN!...
|
|
|
| 16 Nisan 2008, 17:15:39 |
|
|
 |
« Yanıtla #11 : 16 Nisan 2008, 17:15:39 » |
|
benimde kısa bir bilgim var ama ben size birşey sormak istiyorum neden çarşafı öcü gibi gösteriyolar hele ki çok sevdiğim birinin adına oyle şeyler yazıyolar sanki çarşafın onlara bir zararı varmış gibi ben bunu bir türlü anlamıyorum neden dinimizi layıkıyla yaşamamıza izin vermiyolar
bunun nede'i gayet açık kardeş...
MEYVA VEREN AĞAÇ TAŞLANIR "
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| 16 Nisan 2008, 21:22:46 |
|
|
 |
« Yanıtla #12 : 16 Nisan 2008, 21:22:46 » |
|
Gülüşü yaralı Yüce Rabbim senden razı olsun sana çok zahmet verdim ama en güzelini yapmışsın hakkını nasıl öderim bilemiyorum tekrar teşekkür ederim sağol ellerin dert görmesin.
|
|
|
|
|
|
Tebessüm Sadakadır.
|
|
|
| 16 Nisan 2008, 22:24:57 |
|
|
 |
« Yanıtla #13 : 16 Nisan 2008, 22:24:57 » |
|
 razı olsun. çok faideli bilgiler.
|
|
|
|
|
|
(-0) + (+0)= -0,0 (1'e hasret kaldım)
Ölümün bana uzak olduğu kadar ölüme aşığım.
|
|
|
| 19 Nisan 2008, 20:53:52 |
|
|
 |
« Yanıtla #14 : 19 Nisan 2008, 20:53:52 » |
|
Gülüşü yaralı Yüce Rabbim senden razı olsun sana çok zahmet verdim ama en güzelini yapmışsın hakkını nasıl öderim bilemiyorum tekrar teşekkür ederim sağol ellerin dert görmesin. rica ederim abi nedemek helal olsun keşke elimden daha fazlası gelebilseydi...
selametle...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|