İslam Forumu - İslami Forum
Kullanıcı Adı Sürekli Bağlı Kal
Şifre:
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Favorilere Ekle  |  Yazdır  
Gönderen Konu: DONDURMA  (Okunma Sayısı 880 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
24 Mart 2008, 15:21:56
simurg

Ziyaretçi

« : 24 Mart 2008, 15:21:56 »

DONDURMA

Yaz sıcağında düşünün inanılmaz lezzette buz gibi çilekli, kavunlu, vazgeçilmez olan çikolatalı ve vanilyalı bir dondurma. Tüm sıcağı alıverir birdenbire. Giderek içinize yayılan serinlik ve lezzet bir an bile olsa sizi serin deniz sularına götürüverir. Hafif koyu kıvamı, damakta bıraktığı tadı ile sanırım yaz-kış ne zaman olursa olsun dondurmanın yeri hep bir farklı. Kısacası daha çok küçüklerin ilgisini çekse de büyük küçük demeden lezzeti paylaşılmayan bir lezzet.
Dondurmanın ilk üretiminin 3000 yıl kadar öncesine dayanan bir geçmişi var.

Dondurmanın yayılımı yine de pek kolay olmamış, ancak 18. yy sonları, ya da 19. yy. başlarında İngiltere'de, Amerika'da kullanılmaya başlanmış. Türkiye'de ise dondurma 1900'ün başlarında ilk defa İstanbul ve Kahramanmaraş'da üretilmiştir.

Dondurma, bazı meyveliler hariç, organizmanın her türlü isteklerini karşılayabilen süt gibi çok yönlü bir besin maddesi.

Endüstriyel dondurmalar hepimizin bildiğinin aksine kışın boğaz ağrılarına sebep olmuyor. Bunun da nedeni geçirmiş olduğu kimyasal ve fiziksel evreler sonucu ağza alındığı andan itibaren vücut ısısını alması, içeriğinde bulunan yağlar 28-32°C'de erime özelliği gösteriyor. Böylelikle vücut ısısı olan 37°C'ye geldiğinde dondurma artık ısınmış oluyor. Doktorların bademcik ameliyatlarından sonra dondurma tavsiye etmesi de bir şekilde bunun kanıtı olsa gerek...

Bugün dünyada sayıları 240'ı bulan çeşitli dondurmalar üretilmektedir.

100 gram dondurmanın içerdiği Vitamin ve Mineraller...

Hiçbir gıda maddesi tek başına insanın besin ihtiyacını dengeli bir biçimde karşılayamazken, dondurma beslenme açısından belli bir üstünlüğe sahip. Sütün besin öğelerini sütten daha yoğun bir biçimde içeren dondurma besleyici bir gıda maddesi.

Dondurma içeriğinde gözlerin dostu A ve Bl vitamini, cildi koruyan B2 vitamini, grip düşmanı C vitamini ve moral kaynağı D ve E vitaminleri yer alırken sütten %10 oranında daha fazla protein sağlamakta. Kalsiyum ve magnezyum gibi önemli minerallerin yanısıra fosfor ve protein de içeren dondurma bu özelliğiyle de ideal bir canlandırıcı.

24 Mart 2008, 15:43:49
Amin€

''Bakmayın benim böyle küçük olduğuma.. Benim Kocaman bir yüreğim var... Alemlerin rabbinin konuk olduğu...''

Minare Team

*

Üye No : 5293

Konu  : 551

Aldığı Teşekkür 51
HanZala...
« Yanıtla #1 : 24 Mart 2008, 15:43:49 »

OLDUMU GALİ??CANIM DONDURMA İSTEDİ...Sad

24 Mart 2008, 18:49:34
firdevs

Kopamıyorum

*

Üye No : 292

Konu  : 38

Aldığı Teşekkür 24
« Yanıtla #2 : 24 Mart 2008, 18:49:34 »

OFFFFFFF OFFFFFFF YAA OLDUMU ŞİMDİ YAAAAA DONDURMAAAAAAAAA İNSANIN CANI ÇEKTİ BORÇLU ÇIKTIN KARDEŞİM BİZLERE NE ZAMAN DONDURMA ISMARLIYORSUN BAKALIM SANAL DEGİL YAAAAA GERÇEK DONDURMA İSTİYORUM BANANE YAAAA BANA NEEEEE BEN DONDURMA İSTİYORUM

MUTLULUK DİKENLER ARASINDA BÜYÜYEN GÜL'DÜR... SEVGİ VE ÖLÜM İNSANA HER ŞEYİ HATIRLATIR... SEVGİM RASULUME VE RABBİME DUYDUYUM AŞKTIR... ÖLÜM İSE SEVDALIYA KAVUŞMAKDIR...
24 Mart 2008, 18:55:21
simurg

Ziyaretçi

« Yanıtla #3 : 24 Mart 2008, 18:55:21 »

Ne demek efendim ne demek, sizi en kısa sürede Eyüp'de Mado'ya bekliyorum...
24 Mart 2008, 19:08:17
yaren

Minare Team

*

Üye No : 209

Konu  : 536

Aldığı Teşekkür 66
SESSİZİM
« Yanıtla #4 : 24 Mart 2008, 19:08:17 »

Ne demek efendim ne demek, sizi en kısa sürede Eyüp'de Mado'ya bekliyorum...

Olmaz  olmaz forumda Eyüplü  benim  o yüzden dondurmalarda benden firdevs ablacım.Bögürtlenliye ne dersin,beğenirmisin aceba ?

24 Mart 2008, 19:08:58
yusufum

yusufum63

Isınıyorum

*

Üye No : 937

Konu  : 115

Aldığı Teşekkür 4
URFA SANA KÜSMÜŞ
« Yanıtla #5 : 24 Mart 2008, 19:08:58 »

YA ALLAH RAZI OLSUN ACILI DONDURMA SEVENLERDE VARSA URFA DA VARMIŞ GELEBİLİRLER..... 

ALLAH CC İMANDAN AYIRMASIN
Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor
Linki Görebilmek İçin Üye Ol veya Giriş Yap

Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor
Linki Görebilmek İçin Üye Ol veya Giriş Yap
24 Mart 2008, 19:22:26
firdevs

Kopamıyorum

*

Üye No : 292

Konu  : 38

Aldığı Teşekkür 24
« Yanıtla #6 : 24 Mart 2008, 19:22:26 »

oyyyy oyyyy canlarım kardeşlerim benim sizleri yaradana ben kurban olurum dondurmanın her türlüsünü severim amaaaa özelikle çikolata ve sütlü canım hepiniz süpersiniz yaaaaa birde bu eyüp sultansa dondurmanınmı yoksa eyüp sultanın havasınamı doyulmaz canlar bakınnnnnn dondurmalarımı birgün mutlaka yerim onaa göree heeeee kaçışınız yok canlar sizleride ben emirgana beklerim

yok yusufum kardeşim acılı dondurma degil ama acılı kebablarını çokkk severim   yaaaa bende bayağı pis boğazım degilmi canlar SmileySmileySmileySmileySmileySmileySmileySmileySmileySmiley:

MUTLULUK DİKENLER ARASINDA BÜYÜYEN GÜL'DÜR... SEVGİ VE ÖLÜM İNSANA HER ŞEYİ HATIRLATIR... SEVGİM RASULUME VE RABBİME DUYDUYUM AŞKTIR... ÖLÜM İSE SEVDALIYA KAVUŞMAKDIR...
24 Mart 2008, 19:25:38
yaren

Minare Team

*

Üye No : 209

Konu  : 536

Aldığı Teşekkür 66
SESSİZİM
« Yanıtla #7 : 24 Mart 2008, 19:25:38 »

Eyüp Sultanın herşeyi güzeldir ablacım saymakla bitmez .Simidini de unutmamak lazım tabii.Geliriz inşaallah emirgana yolumuz düştüğünde ablacım sağolasın...

26 Mart 2008, 13:00:28
VuSLaT

Admin

*

Üye No : 11

Konu  : 1283

Aldığı Teşekkür 188
Vuslatın Kalbimde Lâle...
« Yanıtla #8 : 26 Mart 2008, 13:00:28 »

iyiki de üretilmiş...
sağolasın simurg kardeş...
güzel hatta lezzetli bir paylaşımdı...