İslam Forumu - İslami Forum
Kullanıcı Adı Sürekli Bağlı Kal
Şifre:
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Favorilere Ekle  |  Yazdır  
Gönderen Konu: Rüya Tabiri Hakkında Bilmeniz Gerekenler !  (Okunma Sayısı 877 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
08 Haziran 2008, 13:18:17
MujaHiD

Forum Hizmetçisi

Kurucu

*

Üye No : 1

Konu  : 430

Aldığı Teşekkür 45
Şehidan , Ey Şehidan !
« : 08 Haziran 2008, 13:18:17 »

Güzel gören güzel düşünür, güzel düşünen güzel hülyalar görür, güzel hülyalar gören de hayatından lezzet alır. İslâm'a göre rüya üç çeşittir.

1- Salih rüya,
2- Şeytanî rüya,
3- İnsanın içinde yaşadığı olaylardan doğan rüya.

Salih rüya vaki olacak olan şeyleri vukuundan evvel fıtrî istidad ile idrak etmekten ibarettir. Peygamber (sav) bununla ilgili şöyle buyurur: Müminlerin rüyası nübüvvetin kırk altı bölümünden bir bölümdür.

Şeytanî rüya insanı korkutup üzüntüden üzüntüye sevk etmek için uyku halinde insanın kalbine verdiği vesveseden ibarettir. Peygamber (sav) şöyle buyurur: Sizden biriniz sevdiği bir rüya görürse o Allah'tandır. Bunun için Allah'a hamd edip rüyasını söylesin. Hoşuna gitmediği bir rüya görürse o şeytandandır. Şerrinden Allah'a sığınsın ve onu kimseye de açmasın. Yoksa kendisine zarar verecektir.

İnsanın içinde yaşadığı olaylardan doğan rüya ise. insan bir şeyle meşgul olup onunla fazlasıyla ilgilendiği için hakkında rüya görür. Peygamber (sav) bir hadiste şöyle buyurur: Rüya üçdür. Allah tarafından olup müjde veren salih rüya, üzüntü verip şeytandan gelen rüya ve insanın kendi kendine bir şeyler söyleyip tasavvur ettiğinden meydana gelen rüya.

Yûsuf sûresinde zikredilen Hz. Yusuf un rüyasıyla ilgili âyet ile yukarda zikredilen hadisler bunu ifade ediyorlar. Rüyaların içinde hak rüyalar vardır. Ancak her rüya haktır ve her tabir de doğrudur denilmez. Rüyaya göre hareket ve rüyaya istinad etmek doğru değildir. Hatta fıkıh kitapları beyân ediyorlar: Şeytan her ne kadar Peygamberin suretine giremezse de Şaban'in yirmidokuzunda Peygamber (sav) herhangi bir kimsenin rüyasında yarın Ramazan'ın birinci günüdür oruç tutunuz diye emretse de bu rüya ile amel edilmez. Çünkü rüya ilim olmadığı gibi zabt da edilmez.

Kötü bir rüya gören bir müslümanın yapacağı işler:

Gördüğü rüyanın şerrinden ve şeytanın şerrinden üç kez Allah'a sığınır. Şöyle der: "Allah'ım, bu rüyanın şerrinden ve rahmetinden uzak kalmış olan şeytanın şerrinden sana sığınırım." Rüyanın hayra dönüşmesi için dua eder. Bu tür rüyayı hiç bir kimseye anlatmaz.

Müslüman gördüğü iyi bir rüyadan ötürü uyanınca Allah'a hamdeder. Bu rüyadan dolayı sevinir, bunu bir müjde kabul eder. Rüyayı sevdiği bir kimseye anlatır, sevmediğine kesinlikle arılatmaz.

(hanimlar.com)

12 Haziran 2008, 17:40:52
NURALEM

NuRaLeM

Alışıyorum

*

Üye No : 24375

Konu  : 2

Aldığı Teşekkür 0
« Yanıtla #1 : 12 Haziran 2008, 17:40:52 »

allah razı olsun....

SeNi BuLMaM iÇiN BeNi uZaĞa aTTıN!!
aLeMi BeNiM, BeNi KeNDiN iÇiN YARATTIN!!
12 Haziran 2008, 18:10:05
VuSLaT

Admin

*

Üye No : 11

Konu  : 1283

Aldığı Teşekkür 188
Vuslatın Kalbimde Lâle...
« Yanıtla #2 : 12 Haziran 2008, 18:10:05 »

RABBİM razı olsun faydalandık inş...

Resulullah (sav)'ın şöyle söylediğini işitmiştir: "Rüya Allah'tan dır. Hulm (sıkıntılı rüya) şeytandandır. Öyle ise, sizden biri, hoşuna gitmeyen kötü bir rüya (hulm) görecek olursa sol tarafına tükürsün ve ondan Allah'a istiaze etsin (sığınsın). (Böyle yaparsa şeytan) kendisine asla zarar edemiyecektir." 

Buhari

"En sadık rüya seher vakitlerinde görülen rüyadır." 
Tirmizi

Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor
Linki Görebilmek İçin Üye Ol veya Giriş Yap
23 Haziran 2008, 15:00:03
munevver

Kopamıyorum

*

Üye No : 17026

Konu  : 37

Aldığı Teşekkür 6
" YARABBİ, SENDEN GELDİK,SANA DÖNECEĞİZ."
« Yanıtla #3 : 23 Haziran 2008, 15:00:03 »

Allah razı olsun.
En güzeli hayra yormak.
Yinede, bazen etkisinde kaldığımız rüyalarda olabiliyor.

" EY KALPLERİ ÇEVİREN ALLAH'IM! KALBİMİ DİNİN ÜZERİNE SABİT KIL! (sav)"

Dost istersen ALLAH yeter,
Arkadaş istersen KUR'AN yeter,
Düşman istersen NEFSİN yeter,
Zenginlik istersen KANAAT yeter,
Nasihat istersen ÖLÜM yeter.
26 Temmuz 2008, 14:20:40
BERRE

BERRE

Isınıyorum

*

Üye No : 21176

Konu  : 42

Aldığı Teşekkür 2
« Yanıtla #4 : 26 Temmuz 2008, 14:20:40 »

Allah razı olsun.
En güzeli hayra yormak.
Yinede, bazen etkisinde kaldığımız rüyalarda olabiliyor.

ஐ◄███▓▒░░ LA İLAHE İLLALLAH░░▒▓███►ஐ
09 Ekim 2008, 11:57:46
PALMİYEM

N€ZAHAAT

Alışıyorum

*

Üye No : 57225

Konu  : 48

Aldığı Teşekkür 9
« Yanıtla #5 : 09 Ekim 2008, 11:57:46 »

sağolasınız rüyalarımA ÇOK ÖNEM VERİRİM BEN
Çoğunun çıktığıını biliriim