Belh'in meşhur velisi Hatim-i Asm,(852-H.237)hacca gidiyordu.hanımına teklifte bulundu:
-Hanım ne kadar nafaka bırakayım sana,ben gelinceye kadar?Tevekkül ve teslimiyet timsali hanımın cevabı ibretliydi:
-Ne kadar yaşayacaksam o kadar!
- Hanım senin ne kadar yaşayacağını ben ne bileyim?...
-Öyle ise dedi,benim nafakamı ne kadar yaşayacağımı bilene bırak.O beni şimdiye kadar hiç nafakasız bırakmadı,şimdiden sonrada bırakmaz.Sen harçlığını yanında tut,gurbete lazım olabilir.
Hatim-iAsam yola çıktıktan sonra mahalle hanımları ziyarete geldiler.
-Allah kavuştursun beyiniz hacca gitti,dediler.Hemen arkasındanda mahalli dille soramadan edemediler:
-Beyin sana ne kadar rızık bıraktı gelinceye kadar?...
-Benim beyim dedi,rızık veren değil rızık yiyendir.Rızık yiyen,rızık veremez.Ben rızkımı hep rızık verenden beklemişim şimdiye kadar.O beni hiç rızıksız bırakmamış yine de bırakmayacağına inanıyorum.
Hanımlar bu cevaptan memnun olmadılar,dudaklarını büküp aleyhte konuşarak gitiiler...
Aradan çok geçmedi Hatim'in evinin kapısında at kişnemelri duyuldu.Dışarıya çıkan hanım bir atlı kafilesiyle karşılatı.Hacıları uğurlamaktan dönen Bagdat halifesi susamış,su içmek için ugramış buaraya.Hanım hemen bir testi su ile bardak uzattı.SOguk suyu kana kana içen halife yanındaki vezirine emir verdi:
-İçtiğimiz suyun bedelini bize yakışan şekilde öde...
Toprak çanagın içini altınla dolduran vezir,bardagı kapının yanına bırakırken söylendi:Ç

'a emanet olun bacım ,soğuk suyunu içtik,hakkını helal et...Kafile uzaklaşırken Hatim'in hanımını abrdagın içinde beyi hacdan dönünceye kadar yetip de artacak miktarda para bırakıldıgını gördü.Her zaman yaptıgı gibi yine seccadesini yönelip şükür secdesine kapandı:
-Rabbim dedi,çocukken anam babamın eliyle gönderiyordun rızkımı.Evlenince beyim Hatim'le göndermeye başladın rızkımı...Şimdi ise beyim hacca gitti bu defada halifeyle gönderiyorsun rızkımı.beni hayatım boyunca hiç rızıksız bırakmadın.Zaten bende seni hep böyle bildim.Bu yüzden tevekkül ve teslimiyetim hiç azalmadı hep arttı.Ancak çevremdekiler aynı değiller.Onlar tevekkülsüz ve teslimiyetsizler.Hemen hücuma geçiyor,tevekkülsüzlük telkin ediyorlar bizlere...Sen tevekkül ve teslimiyet duygularını nasip eyle bu aile bireylerine de ,asıl rızkı verenin sen oldugunu onlar da anlasınlar,senin kimseyirızıksız bırakmayacagını idrakte onlarda gaflete düşmesinler,huzurlu yaşasınlar....
AMİN