İslam Forumu - İslami Forum
Kullanıcı Adı Sürekli Bağlı Kal
Şifre:
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Favorilere Ekle  |  Yazdır  
Gönderen Konu: BENİM KALBİM TEMİZ DEMEK YETER Mİ?  (Okunma Sayısı 881 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
04 Şubat 2008, 10:55:11
Amin€

''Bakmayın benim böyle küçük olduğuma.. Benim Kocaman bir yüreğim var... Alemlerin rabbinin konuk olduğu...''

Minare Team

*

Üye No : 5293

Konu  : 566

Aldığı Teşekkür 53
HanZala...
« : 04 Şubat 2008, 10:55:11 »

BAZILARI, kalp temizliğini sadece, insanlar hakkında bir kötülük düşünmemek, yahut yardımsever olmak gibi çok basit bir mânâda anlıyorlar.

Bununla da kalmayıp, insanlara iyi davranmakla, Allah�a ibadet mükellefiyetinden kurtulduklarını zannediyorlar. Bu, şeytanın bir desisesi, nefsin bir oyunudur.

Bu kişiler namaz kılan, ibadet eden bir mü�minin günlük hayatında İslâm�ın ruhuna ters düşen ve diğer insanlara zarar veren bir takım noktalar tespit ediyorlar. Bunları öne sürüyor ve �Bu adam namaz kılıyor ama, şu hataları da işliyor, ben ise, onun düştüğü hatalara düşmüyorum. çünkü benim kalbim temiz!� diyerek kendi ibadetsizliklerine, onun kusurlarında bir özür kapısı bulmaya çalışıyorlar.

Bu tip yanlış değerlendirmeler sadece namaz kılmayanlara mahsus değil. Namaz kılan bir mü�min de İslâm�ın diğer emirlerini kendisinden daha iyi yerine getiren bir kardeşi hakkında benzer şeyler söyleyebiliyor.

Hidayet rehberimiz, Peygamber Efendimiz�den (asm) bir Hadis-i Şerif:

�İlk kez bir günah işlendiği zaman kalpte bir kara leke hâsıl olur. Eğer sahibi pişman olur tövbe, istiğfar ederse kalp yine parlar.�

Bu Hadis-i Şerif�den temiz ve selim kalbin, ancak günahlardan salim olan ve isyanlarla kararmamış bir kalp olabileceğini öğreniyoruz.

Farzlar te�vil kaldırmaz. Onlarda yanlış yorum yapmaya ve hakikatı saptırmaya kimsenin hakkı yoktur. Allah emretmiş, Resulûllah (asm) da bu emrin nasıl yerine getirileceğini bir ömür boyu mü�minlere öğretmiş, tâlim etmiş. Asr-ı Saadeti takip eden bütün asırlarda bu emirler aynen tatbik edilmiş. Her taraf câmilerle, mescidlerle, medreselerle, tekkelerle dolup taşmış. Derken âhirzamana gelinmiş. Dünyaya dalma, dinden uzaklaşma, sefahatta boğulma, menfaat peşinde koşma devri gelip çatmış. İbadet terkedilmiş, ilim bir yana atılmış, irfandan uzaklaşılmış. Bu bozuk atmosferde, nasıl olmuşsa olmuş, yeni bir grup çıkmış ortaya: Kalbi Temizler Ekolü.

Bunlar ondört asrın bütün mü�minlerine ters bir caddede yürümeye başlamışlar. Bu ekolün mensupları, kendi haklarında, tevbe kapısını âdetâ kapamışlar. Ben senin kalbine nasıl bakayım? Kalp manevî olduğu gibi, onun hassaları, lâtifeleri de manevî. Bunlar tezahür olmadan, açığa vurulmadan nasıl bilinebilir!?

Karşınızda açlıktan inleyen bir zavallı. Ve yanıbaşında para küpü denecek kadar zengin biri. Niçin bu adama yardım etmiyorsun diyecek oluyorsunuz:

�Yardım etmediğime bakma, benim kalbim şefkat dolu, merhamet dolu�� diye karşılık veriyor size.

Şefkat ve merhamet, kalbe ait güzellikler. Ama onlar, fukaraya serilen sofrada, yahut verilen sadakada kendini gösterir.

Takva, kalbe ait bir başka güzellik, bir başka kemâl. O da, günahlardan uzak kalmakla ortaya çıkar, bilinir.

İmanın da bir tezahürü vardır. Kişinin kalbindeki imanını diliyle de ifade etmesi gerekir. İman ancak böylece sahih olur. Dilden şehadet olarak dökülmeyen bir imanın varlığına nasıl hükmedilebilir?

Kalbin, Allah�ın emirlerine karşı itaatkâr olması da bir başka güzelliktir. Bu güzelliğin tezahürü, belirtisi, nişanesi, ispatı ise ibadettir.

Bir insan, namaz kıldığı halde nefsini yenememişse, işlerini Rabbinin emirlerine göre tanzim etmiyorsa, bu adam namazın hakikatına erememiştir. Ama o kul, bu hatasını namazı terkederek tedavi edecek değildir. Bunun yolu yine namazdan geçer.

Mizanda, zerre kadar iyilik de kötülük de tartılacak. Biz, �kalbimiz temiz� diyerek nefsimizi baş köşeye oturtup başkalarının günahlarına bakacağımıza, kendi noksanlarımızla ilgilensek ve onları tamamlamaya gayret göstersek o gün daha kârlı çıkarız. Biz o âlemde, başkalarının hatası nispetinde değil, kendi sevabımız miktarınca derece alacağız. Başkasının noksanlığı bizi yükseltmeyecek. Bu dünyada bile onun misâllerini yaşamıyor muyuz!?.. Bir meyveye elimiz erişmediği zaman, ayağımızın altına birşeyler koyuyor ve ona ulaşıyoruz. Yoksa, boyu bizden daha kısa olanlara bakmakla midemize birşeyler gitmiyor.

NOT: Bu yazı, Alaaddin Başar�ın Nurdan Cümleler-3 adlı kitabından derlenmiştir.

04 Şubat 2008, 11:28:21
firdevs

Kopamıyorum

*

Üye No : 292

Konu  : 38

Aldığı Teşekkür 25
« Yanıtla #1 : 04 Şubat 2008, 11:28:21 »

:aro: :aro: :aro:

KALBİM TEMİZ DİYENLER BUNU NASIL ANLIYOR ANLAMIYORUM BİR İNSAN KENDİ KENDİNE DİYEMEZ KALBİM TEMİZ DİYE NEFSİNİ ŞIMARTIR VE GURURLANIR GURURLANMAKDA ŞEYTANA ÖDÜL VERMEKDİR...BUNU KENDİSİ DEGİL BAŞKALARI DEMESİ GEREK BENCE BU KONU HAKKINDADA BENİM KENDİMCE YORUMUMDUR KARDEŞİM ELLERİNE SAĞLIK RABBİM YAR VE YARDIMCINIZ OLSUN

MUTLULUK DİKENLER ARASINDA BÜYÜYEN GÜL'DÜR... SEVGİ VE ÖLÜM İNSANA HER ŞEYİ HATIRLATIR... SEVGİM RASULUME VE RABBİME DUYDUYUM AŞKTIR... ÖLÜM İSE SEVDALIYA KAVUŞMAKDIR...
04 Şubat 2008, 12:36:38
yaren

Minare Team

*

Üye No : 209

Konu  : 539

Aldığı Teşekkür 66
SESSİZİM
« Yanıtla #2 : 04 Şubat 2008, 12:36:38 »

Hidayet rehberimiz, Peygamber Efendimiz�den (asm) bir Hadis-i Şerif:

�İlk kez bir günah işlendiği zaman kalpte bir kara leke hâsıl olur. Eğer sahibi pişman olur tövbe, istiğfar ederse kalp yine parlar.�

AMİNE cim.

20 Nisan 2008, 18:20:54
CeNNeT

Kurucu

*

Üye No : 2

Konu  : 947

Aldığı Teşekkür 142
...RaBBiMiN YoLuNDa SeVDaLiYiM BeN...
« Yanıtla #3 : 20 Nisan 2008, 18:20:54 »

KALBİM TEMİZ DİYENLER BUNU NASIL ANLIYOR ANLAMIYORUM BİR İNSAN KENDİ KENDİNE DİYEMEZ KALBİM TEMİZ DİYE NEFSİNİ ŞIMARTIR VE GURURLANIR GURURLANMAKDA ŞEYTANA ÖDÜL VERMEKDİR...BUNU KENDİSİ DEGİL BAŞKALARI DEMESİ GEREK BENCE BU KONU HAKKINDADA BENİM KENDİMCE YORUMUMDUR KARDEŞİM ELLERİNE SAĞLIK RABBİM YAR VE YARDIMCINIZ OLSUN

Sen Yolcu Bu Yalan Dünya Hancıdır
Öyle Bir Gün Varki Yürekte Sancıdır
Yer Gök Bir Olup Da Hesap Sorulunca
En Sevdiğin Bile Senden Davacıdır

20 Nisan 2008, 18:51:16
daybreak

seher

Kopamıyorum

*

Üye No : 12469

Konu  : 32

Aldığı Teşekkür 24
limit sonsuza giderken 0 üssü 0 = tanımsız..
« Yanıtla #4 : 20 Nisan 2008, 18:51:16 »

"İlk kez bir günah işlendiği zaman kalpte bir kara leke hâsıl olur. Eğer sahibi pişman olur tövbe, istiğfar ederse kalp yine parlar."

eğer tövbe etmezsek bu kara lekeler birleşir ve de kalp kararır.

bir insan nasıl olur da "benim kalbim temiz" diyebilir? peygamberimizin (s.a.v.) kalbi Allah'ın emri ile Cebrail (a.s.) tarafından yıkanmışken, Hz. Muhammed (s.a.v.) Allah'a her gün günde en az yetmiş defa istiğfar etmişken? biz nasıl olur da benim kalbim temiz diyebiliriz ki?

konu için ARO AMİNE kardeş ve yorum için ARO cüneytkaya abi.
Allah doğru yoldan ayırmasın, hepimizi hidayete erdirsin inşaAllah.

Beni bir ben bilirim, bir de Yaradan;
Bana bir ben lazımım bir de Anlayan..

Kim bildiği ile amel ederse Allah (celle celalühü)
onu bilmediklerine varis kılar.. (Hadisî Şerif)

"Musibetler çoktur; fakat musibetlerin en büyüğü
vakti boşa geçirmektir."

el hayr-u fî mahtarahullah -
Allah'tan (azze ve celle) gelen herşey hayırlıdır.
20 Nisan 2008, 19:02:46
Gülüşü Yaralı

Ziyaretçi

« Yanıtla #5 : 20 Nisan 2008, 19:02:46 »

ozaman bi dostumuza
yada sevdiklerimize karşı "görsel" hiç bişi yapmayalıM
ama diyelimki ben seni seviyorum
kötü niyetim yok
benim içim temiz
kalbim temiz sana karşı...

sizce ne der karşımızdaki ??

anladık kardeşim
ama görmedikten sonra
ne edeyim senin temizliğini !!!!

sanırım anlaşılmıştır demek istediğim...
kaldıki YÜCE YARADANIMIZ KIYAS BİLE EDİLEMEZKEN ........

20 Nisan 2008, 21:30:38
derın dost

Yeniyim

*

Üye No : 19344

Konu  : 4

Aldığı Teşekkür 0
« Yanıtla #6 : 20 Nisan 2008, 21:30:38 »

saksıda bir çiçeğiniz var,çok sevıyorsunuz hergün sevgınızı açıkça söylüyorsunuz.ama çiçeğinizi sulamıyorsunuz.sonuç çiçeğiniz ölür.kalbım temiz deyıp ibadet etmeyen kişininde zamanla imanı ölür.

senı günde birkez düşünüyorum oda benım 24 saatımı alıyor
21 Nisan 2008, 23:53:49
GÖKHAN.01

Alışıyorum

*

Üye No : 17458

Konu  : 19

Aldığı Teşekkür 2
SECDELER SANA BENİM EY GÜZEL SAHİBİM
« Yanıtla #7 : 21 Nisan 2008, 23:53:49 »

bir zamanlar böyle birşey gelmişti başıma insan nekardar temiz olabilir ki
bilmiyorum iş temizlikte kalsaydı namazada ihtiyaç yok kişilerede nasılsa ben temizkalpliyim allah beni korur insanlar beni dünyasında biryerlere koyar
yok öyle üç kuruşa beş köfte kardeşim nereden bileyim ki temizkalpli oldugunu kavun degilki kokliyalım
farzı kelam bir zat birgün biryerde otururken  geldi dedi kardeşim
uzaktanda olsa tanıyorum kendisini
konuşmak nasip oldu o gün sadece
zat dediki müslüman degil hiristiyan degil  musevi degil ee geriye kalan sadece ataislik
onuda söylemiyor zat ama bu insanın kalbi temiz cennete girermi dedi
sinirim bozuldu gülmeye başladım
yahu kardeşim temiz kalpli olmakmı iman etmekmi önemli
inanç yok ibadet yok  allahı tanıma yok   eee sen temizkalpli olsan neye yarar
anlatacak çok şeyvar aslında bu bana saçma geliyor
şeklin ne olursa olsun huyun ne olursa olsun sen nekadar allaha ve resülune  ve dinine  adil edepli ilimli sadkatlı davranırsan benim için okadar temizsin ve temiz kalplisin
tohum ekildi ekinler çıkıyor hasat zamanı yaklaştı
teraziler geldi ogün çok şiddetli yakıtı insan ve taş olan azabtan allah korusun
temiz kalp önemlidegil kalplerde yanlışlıklarda gezer  hele o kalbe şeytan hükmetmesin şerri hayırdiye göstermesin sana dogru bana ynlış olur
 saçmaladım be kardeşlerim ama bende kalbimden geçeni yazdım ne yapim
bendeniz bu acizin bir kusuru olduysa sizden özürdiliyorum
hakkınızı helal edin selamın aleyküm
« Son Düzenleme: 22 Nisan 2008, 22:27:46 Gönderen: GÖKHAN.01 » Logged
28 Nisan 2008, 14:20:19
Su dAmLaSı

inci

Yeniyim

*

Üye No : 11105

Konu  : 4

Aldığı Teşekkür 1
Dostların sözüdür sözlerin en güzeli...
« Yanıtla #8 : 28 Nisan 2008, 14:20:19 »

Medresenin son yadigarlarından Laleli Camii eski eski imamı merhum Salahattin Turlin Hoca efendi'ye açık saçık kıyafetli kadın gelir. O kıyafeyiyle cami içine kadar girer, hocaefendiye soru sormak ister. Salahattin Hoca kadına "Hanımefendi! Önce kılık kıyafetinizi düzeltin, sonra camiye girip meselenizi sorun,bu derece açık kıyafetle camiye girmek uygun olmaz.!" deyip nazikçe bir hatırlatmada bulunur.Meğer kadın çenesi düşük, utanma hissinden mahrum birisiymiş ki; hocaefendiye itirazı basar: "Sen kalp temizliğine bak! Kalbin temiz olduktan sonra kılık kıyafet de birşey mi sanki?" Kuzat mezunu hocaefensi bu itiraza "Hanımefendi! Sizin kalbinizin temiz olduğunu nasıl bilebilirim? Kalp insanın içindedir. Kimsenin görmesi mümkün değil.Kalbinizin temiz olduğunu ancak dışa akseden işaret ve alametlerden anlarım!"  cevabını verir. Kadının "Nasıl yani?" diye sorması üzerine şu misalle konuşmasını sürdürür: "Siz Anadolu'ya seyahate çıktığınızde yol kenarında tanımadığınız birçok köy görürsünüz. Bu köyün Hristiyan köyü mü, Müslüman köyü mü olduğunu nereden bilirsiniz? İnce ve zarif bir minare yükseliyorsa Müslümanlığın işareti, çan kulesi varsa Hristiyanlığın alameti kabul edersiniz değil mi? "Evet"  "İşte bende baş, kol ve bacaklarını Kur'an'ın emrettiği şekilde kapatmış hanım gördüğümde derhal "Bu Müslüman!" derim; imanına ve kalbinin temizliğine, dışa akseden işaretlerle hükmederim. Kendisinde islami tesettür nişanı taşımayan kadını Hristiyan kadından nasıl ayırtedip kalbinin temizliğine hükmedebilirim???" Geveze kadın yaptığı itiraz karşısında hocaefendinin susup kalacağını, diyecek söz bulamayacağını sanırken Salahattin Hocaefendi kadının kültür seviyesini uygun dille konuşmuş, anlayacağı tarzda hitap ederek onu şaşkın ve cevapsız bırakmıştı.

BOZULDUĞU ZAMAN
İNSANDAN DAHA KORKUNÇ
BİR YARATIK YOKTUR...!!
28 Nisan 2008, 14:38:32
gülvisal

Süper Mod

*

Üye No : 1097

Konu  : 906

Aldığı Teşekkür 79
dağlar bile dayanmadı ağırdır yüküm
« Yanıtla #9 : 28 Nisan 2008, 14:38:32 »

HANGİ GÜZEL YÜZDÜR Kİ TOPRAK OLMADI!..  HANGİ CEYLAN GÖZDÜR Kİ YERE AKMADI!..

Anahtarlar:
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Favorilere Ekle  |  Yazdır  

Gitmek istediğiniz yer: