İslam Forumu - İslami Forum
Kullanıcı Adı Sürekli Bağlı Kal
Şifre:
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Favorilere Ekle  |  Yazdır  
Gönderen Konu: TECVİTSİZ KUR'AN OKUMAK BOŞUNAMI OLUR?  (Okunma Sayısı 1572 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
01 Ağustos 2007, 16:22:51
yaren

Minare Team

*

Üye No : 209

Konu  : 539

Aldığı Teşekkür 66
SESSİZİM
« : 01 Ağustos 2007, 16:22:51 »

Evet kardeşler,Kur'an-ı Kerim'i tecvit esaslarına uygun okuyamamak şu an belki de birçoğumuzun sorunu ve bu konuda tecvitsiz okumanın hükmü nedir? ise işin merak konusu..

"Kur’ân okumanın hiçbir şekli ve tarzı boşuna olamaz. Hiç şüphesiz bütün ibadetlerde olduğu gibi, Kur’ân okumakta da daha feyizli ve faziletli haller ve durumlar mevcuttur.

Hiç şüphesiz her ibadetin bir usûlü, âdâbı, erkânı ve şekli de vardır. Ama Rabbimiz bizim “yönelişlerimize” ve “kalbimizin temâyüllerine” değer veriyor; bizim niyetimize değer veriyor. Allah’a yaklaşma kastıyla, eksik veya noksan da olsa ne biliyor isek, bilgimizi kullanmamızın, Cenâb-ı Hak katında makbule şayan olmadığını söylemek doğru değildir. Böyle bir tavır, ubudiyet ruhuna da uygun düşmez. Allah Resûlü (asm); “Kur’ân’ı zorlandığı halde kekeleyerek okuyana iki kat sevap vardır”1 buyururken; bizim, şöyle veya böyle Kur’ân okuyuşumuzu Allah’ın rahmetinin dışında saymamız, kendimize yapabileceğimiz en büyük kötülük olsa gerektir.

Temel meselemiz, Kur’ân’ı öğrenmek ve okumaktır. Hatalarımıza bakmadan, eksik ve kusurlarımıza aldırmadan, ‘Şunları bilmiyorum, eksik okursam/yanlış okursam günahkâr olurum’ demeden, iyice öğrendikten sonra bol bol okurum bahanesine sığınmadan okumak, okumak, okumaktır.

Bahaneler bitmez çünkü. Hatalar da eksik olmaz. Kur’ân’ı bilmeyerek yanlış okumakla günahkâr da olmayız. Önemli olan, öğrenmeye çalışmak; öğreninceye kadar da bildiğimizle amel etmektir. Biz öğrenmeye çalıştıkça ve bildiğimizle amel ettikçe, Cenâb-ı Hak bilmediğimiz vacip bilgileri de öğrenmemize inşallah kapı açar.
Kulun, bildiği ile amel etmesi, aynı zamanda bu bilgilere sahip olmasının bir şükrü; eksik bilgilere ulaşmasının da bir talebi niteliğini taşır. Bildiği ile amel etmemek gibi bir vahamete düşmekten Allah’a sığınalım.

Hiç kuşkusuz, Kur’ân’ı doğru okumak için, başka bir ifadeyle “vahiyle geldiği” şekliyle okumak için “tecvit”i bilmek ve uygulamak şarttır. Kur’ân’ı öğrendikten sonra ilk hedefimiz tecvidi de öğrenmek ve uygulamak olmalıdır. Günümüzde kitap, kaset ve diğer araç-gereçlerin de yardımıyla ne Kur’ân’ı, ne de tecvidi öğrenmek hiç de zor değildir. Ünlü hafız ve kurrâların hatim kasetlerini dinleyerek okuyuşumuzu düzeltmemiz de mümkündür. Önemli olan istemek ve talep etmektir.

Allah’ın Kitabını öğrenmek aslında hiç de zor olmamakla beraber; feyiz ve fazileti öyle yüksektir ki, eğer zorluk bulunsa bile, bunu göze almaya değer niteliktedir. Resûlullah Efendimiz (asm): “Sizin en hayırlınız, Kur’ân’ı öğrenen ve öğretendir”2 buyuruyor.

İbn-i Mes’ud’un rivayet ettiği başka bir hadiste yine Allah Resulü (asm): “Kim Allah’ın Kitabından bir harf okursa onun için bir hasene vardır. Bir hasene mukabilinde on misli sevap vardır. Ben ‘elif-lâm-mîm’e bir harftir demiyorum; elif bir harftir; lâm bir harftir ve mîm de bir harftir”3 buyurmaktadır.

Yine, Ebû Hüreyre (ra) rivayet etmiştir ki; Resûlullah (asm) şöyle buyurmuştur: “Bir cemaat Allah’ın evlerinden bir evde toplanır, Allah’ın Kitabını okurlar ve aralarında müzakere ve ders yaparlarsa üzerlerine rahmet iner, onları Allah’ın rahmeti kaplar, çevrelerini melekler kuşatır ve Allah (cc) onları kendi katındaki razı olduğu kulları arasında zikreder.”4

Kur’ân bizim her şeyimiz. Biz; mü’minler olarak duâyı, ilmi, hikmeti, zikri, fikri, tefekkürü, tezekkürü, namazı, niyazı, ibadeti, tevazuu, emri, dâveti, dîni, diyâneti... Hülasa ne kadar maddî ve manevî değerimiz varsa hepsini Kur’ân’dan aldık.5

Şu halde, Kur’ân üzerine ihtimam göstermek bizim her şeyden önce imanımızın gereğidir."

Dipnotlar:

1- Buhârî ve Müslim
2- Buhârî
3- Tirmizî
4- Müslim
5- Sözler, s. 331

01 Ağustos 2007, 16:29:00
MujaHiD

Forum Hizmetçisi

Kurucu

*

Üye No : 1

Konu  : 432

Aldığı Teşekkür 46
Şehidan , Ey Şehidan !
« Yanıtla #1 : 01 Ağustos 2007, 16:29:00 »

Mükemmel bir yazı olmuş, ALLAH razı olsun, Kuran ögrendikten sonra hedef tecvit olmalı ins.

Sağolasın. +++

01 Ağustos 2007, 16:36:25
mevlan

Isınıyorum

*

Üye No : 122

Konu  : 296

Aldığı Teşekkür 29
« Yanıtla #2 : 01 Ağustos 2007, 16:36:25 »

Mükemmel bir yazı olmuş, ALLAH razı olsun, Kuran ögrendikten sonra hedef tecvit olmalı ins.

Sağolasın. +++
çok şükür tecvidi bitirdim.gerçektende tecvidli okumak daha güzellik veriyor..

DİNLEMEK İÇİN TIKLAYIN
Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor
Linki Görebilmek İçin Üye Ol veya Giriş Yap
batman gençlikfm de hafta içi hergün 09:00 ile 10:30 ve 14:00 ila 16:00 saatleri arasında sizlerleyiz.
01 Ağustos 2007, 17:59:18
ene_abd

Emektar

*

Üye No : 315

Konu  : 9

Aldığı Teşekkür 11
Her Nefis Ölümü Tadacak
« Yanıtla #3 : 01 Ağustos 2007, 17:59:18 »

Allah c.c. razı olsun

ene_abd
07 Ağustos 2007, 15:52:51
hiranur

Alışıyorum

*

Üye No : 325

Konu  : 87

Aldığı Teşekkür 13
fi emanillah
« Yanıtla #4 : 07 Ağustos 2007, 15:52:51 »

Sağolasın. +++
çok şükür tecvidi bitirdim.gerçektende tecvidli okumak daha güzellik veriyor..
Allah razı olsun

sen daima vuslatımsın....
Anahtarlar:
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Favorilere Ekle  |  Yazdır  

Gitmek istediğiniz yer: