Mahmut Kaya anlatır. " Geçen yy.ın 2. Yarısından itibaren Oryantalistler Çeşitli Tasnifler yaptılar. Zaman zaman bizim Son Devir Ulemamızdan da, bunların Tesir altında kalan, mesela Elmalı yazmış olduğu bir Makalesinde "Qur'an'da değişmeyen sadece Fırtat Kanunları'dır. Bunun dışında Herşey değişir" diyor. Fıtrat Kanunları nedir? Doğa Kanunları dediğimiz Tabiat Olayları. Bunları zaten değiştirmek isteseniz de değiştiremezsiniz. Yağmur yağması, Yeryüzü'nün yeşermesi, Ağaçlar'ın Çiçek açması, Meyve vermesi Fıtrat Kanunu'dur. Bunlar değişmez demek zaten abes'tir. Bunun dışında Herşey değişir, diyor. O zaman anladım ki Hoca 19.yy.ın 2. Yarısından itibaren Oryantalistler'in İslam'a değişen, değişmeyen Değerler üzerine getirmiş oldukları birtakım Tasnifler ve Yorumlar'ın fazlasıyla Etkisi altında kalmış. Bir Sarıklı Hoca'nın bunlara nasıl yanaştığını anlayamadım." (Altınoluk, Temmuz 1996)
2. Meşrutiyet'in ilanından sonra Meclis-i Mebusan'a Antalya mebusu olarak girdi. Şeyhülislam fetvayı vermediği için, 1. Fetva Emini olarak 2. Abdulhamit'in tahttan alınması için gereken fetva yı İttihad Terakkicilerin isteği doğrultusunda yazdı. Daha sonra da karşı cephe olan Hürriyet ve İtilaf Fırkası'nda faaliyetler sürdürdü. Daha sonra sırasıyla, Dar-ül Hikmeti İslamiye azalığına (Ağustos 1918), Nisan 1919'da bu kurumun başkanlığına tayin edildi. Damat Ferit Paşa'nın kabinelerinde Evkaf (Vakıflar) Nazırı olarak görev yaptı. Eylül 1919'da Ayan Meclisi üyeliğine getirildi. İttihat ve Terakki'nin ilim şubesinde görev yaptı.
eklemeyi uygun gördüm .inşeallah anlatabilmişimdir. daha geniş biilgi için nette kısa bir araştırma yapmanız yeterli olur sanırım.