logo
Kullanıcı Adı Sürekli Bağlı Kal
Şifre:

Sayfa: [1] 2 3   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Maide suresi 3 (hiç üzerinde düşündünüz mü?)  (Okunma Sayısı 1776 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Mart 18, 2008, 17:12:47
elif_

Yeniden dirilmenin emniyetiyle ölümlü oluşumu çok sevdim

Süper Yönetici

Üye No : 279

Konu  : 230

« : Mart 18, 2008, 17:12:47 »

Esselamun Aleykum değerli kardeşlerim..

Aşağıda yazdığım ayetlerin anlamını şimdiye kadar düşünen var mı acaba?
Allahu Teala dinini kemale erdirdiğini söylüyor, hiç araştırdık mı ne zaman veya hangi olay üzerine Rabbimiz bu ayeti indirmiş..

“ El-yevme ekmeltü leküm dineküm ve etmemtü aleyküm ni’meti ve radîtü lekümü’l islame dinen”

yani;

“ Bugün size dininizi kemale erdirdim ve üzerinizde olan nimetimi tamamladım ve sizin için din olarak İslam’dan razı oldum.”

Maide 3: "Ölmüş hayvan, kan, domuz eti, Allah'tan başkası adına boğazlanan, (henüz canı çıkmamış iken) kestikleriniz hariç; boğulmuş, darbe sonucu ölmüş, yüksekten düşerek ölmüş, boynuzlanarak ölmüş ve yırtıcı hayvan tarafından parçalanmış hayvanlar ile dikili taşlar üzerinde boğazlanan hayvanlar, bir de fal oklarıyla kısmet aramanız size haram kılındı. İşte bütün bunlar fısk (Allah'a itaatten kopmak)tır. Bugün kafirler dininizden (onu yok etmekten) ümitlerini kestiler. Artık onlardan korkmayın, benden korkun. Bugün sizin için dininizi kemale erdirdim. Size nimetimi tamamladım ve sizin için din olarak İslâm'ı seçtim. Kim şiddetli açlık durumunda zorda kalır, günaha meyletmeksizin (haram etlerden) yerse şüphesiz ki Allah çok bağışlayıcıdır, çok merhamet edicidir."

y desde que t ú te fuiste yo solo, tengo…
tengo la camisa negra
porque negra tengo el alma
yo por ti perdí la calma
Mart 18, 2008, 17:50:59
Amin€

Ey aşk seni seçtim! Ben’i geçtim…Vazgeçtim…

Özel Üye

Üye No : 5293

Konu  : 412

Bengisu
« Yanıtla #1 : Mart 18, 2008, 17:50:59 »

BİLDİĞİM KADARIYLA RASÜLULLAH(SAV)VEDA HACCI ESNASINDA VAKFEDE BULUNUP GÜNEŞ BATTIĞI SIRADA BU AYET-İ KERİME NAZİIL OLUYOR..BUNUN ÜZERİNE EBU BEKİR EFENDİMİZ AĞLAMAYA BAŞLIYOR.YÜKSET FİRASETİ İLE BU AYETİN ANLAMINI HEMEN İDRAK EDİYOR..DİNİN KEMALE ERMESİ DEMEK RASÜLULLAH (SAV)İN VEFATININ YAKLAŞMMASIDIR..HATTA BAZI SAHABE EFENDİLERİMİZ EBU BEKİR'E NE OLUYORDA BÖYLE GÜZEL OLAYIN SONUNDA AĞLIYOR DİYORLAR...VE GERÇEKTEN DE ÇOK KISA ZAMAN SONRA KURAN-I KERİM TAMAMLANMIŞ OLUYOR VE ALLAH RASÜLÜ VEFAT EDİYOR...

Mart 20, 2008, 21:55:18
senay

şenay

Gelişmiş Üye

Üye No : 7331

Konu  : 5

ALLAHIN RAHMETİ VE MERHAMETİ ÜZERİNİZE OLSUN
« Yanıtla #2 : Mart 20, 2008, 21:55:18 »

elhamdülillah kardeşim .sağol .güzel bir açıklamaydı.ben bilmiyordum amma sayende ögrendim .hakkını helalet kardeşim .

BİNLERCE EVİN OLSA HEPSİ SENİ KOVACAK.
DÜŞÜN EN SADIK EVİN YİNE MEZAR OLACAK...
Mart 20, 2008, 22:01:01
elif_

Süper Yönetici

« Yanıtla #3 : Mart 20, 2008, 22:01:01 »

Allah razı olsun Amine kardeş..

Peki Cenab-ı Hak burda "bugün" derken bize neyi hatırlatıyor veya neyi anlatıyor.? Tefsirini defalarca okudum...
Gerçekten araştırıyorum ama bulamıyorum, bulduklarım da beni tatmin etmedi doğrusu.

tengo la camisa negra
yo por ti perdí la calma
Mart 21, 2008, 01:47:56
VuSLaT

Administrator

Üye No : 11

Konu  : 1190

ŞeHaDeT PaRMaĞıDıR GöĞe DoĞRu MiNaRe
« Yanıtla #4 : Mart 21, 2008, 01:47:56 »

RABBİM razı olsun elifim...
inş faydalı paylaşımlara vesile olur bu güzel konu...

“ Bugün size dininizi kemale erdirdim ve üzerinizde olan nimetimi tamamladım ve sizin için din olarak İslam’dan razı oldum.”

bu ayetle ilgili okuduğum bir yazıda ,
yahudiler ,eğer bu ayetinindiği günü bilseydik bayram edinirdik demişler...
eğer yanlış hatırlamıyorsam
Peygamber efendimizin(s.a.v) devesi de, bu ayetlerin ağırlığına dayanamayıp çökmüş...

Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor
Linki Görebilmek İçin Üye Ol veya Giriş Yap

"Aşk'ına Tâlib'im, Ey Yâr...
Söyler misin, ne olur;
Vuslâdım'a daha, ne kadar var?"

Mart 21, 2008, 12:27:27
senay

şenay

Gelişmiş Üye

Üye No : 7331

Konu  : 5

ALLAHIN RAHMETİ VE MERHAMETİ ÜZERİNİZE OLSUN
« Yanıtla #5 : Mart 21, 2008, 12:27:27 »

allahu ekber  o güzel deve kadar bile olamamışım yaaa.yazıklar olsun bana.aklınıza  ve ellerinize saglık.allah razı olsun hakınızı helal edin .

BİNLERCE EVİN OLSA HEPSİ SENİ KOVACAK.
DÜŞÜN EN SADIK EVİN YİNE MEZAR OLACAK...
Mart 21, 2008, 19:43:26
elif_

Süper Yönetici

« Yanıtla #6 : Mart 21, 2008, 19:43:26 »

Estagfirullah senay ablam, hakkımız varsa helali hoş ola, sen de helal et..

Bu konu hakkında araştırıp bulduklarımı buraya taşısam faydalı olacak inşaAllah..

tengo la camisa negra
yo por ti perdí la calma
Mart 21, 2008, 19:45:44
elif_

Süper Yönetici

« Yanıtla #7 : Mart 21, 2008, 19:45:44 »

KURAN'I KERİM TEFSİRİ
(ELMALILI MUHAMMED HAMDİ YAZIR)

Maide Suresi 3/

Bugün, şu şimdiki zamanda, şu son yıllar zarfında veya özellikle şu âyetin indiği şu günde, şu demde. Ki bu âyet hicrî onuncu yılda, Veda Haccı'nda Arefe günü olan cuma günü ikindiden sonra, Peygamber Efendimiz Arafat'da "Adba" adındaki kıymetli devesinin üzerinde vakfede iken nazil olmuştu. Devenin kolları vahyin şiddeti ile, üzerinden basan saadet yükünün ağırlığına dayanamayıp çöküvermişti.

Bugün kâfirler sizin dininizden artık ümitlerini kestiler. Bu dini bozmak ve sizi kendilerine çevirmekten veya bu dine karşı size üstün gelmekten ümitlerini kestiler. Şu halde siz o kâfirlerden korkmayın, korkup da yemenizde, içmenizde ve diğer fiil ve hareketlerinizde onlara göz yummayı hatırınıza getirmeyin, onlardan endişe etmeyin de ancak benden korkun, benden korkun da emirlerimi, yasaklarımı tamamen icra edin ve anlaşmalarınızı güzelce yerine getirin, bugün sizin dininizi kemaline erdirdim, size bütün iman, akaid ve ahlâk kurallarını koydum ve en mükemmel teşrî usulü ve ictihat kanunlarını öğrettim, bundan sonra bu ahkâmın, bu helal ve haramın nesholunma (kaldırılma)sı ihtimali kalmadı, ve size nimetimi tamamladım. Tevfik ve hidayetle tam saadete eriştirdim, galip ve muzaffer kıldım. Mekke'yi fethetmeyi ve cahiliyye nişanelerini yıkmayı, müşrikleri Kabe'ye yaklaşmaktan ve çıplak tavaf etmekten yasaklayarak, sizi bugün tam emniyet ve üstünlükle haccı eda etmeyi ve hükümlerini yerine getirdiğiniz şu mesut makama ulaşmayı nasip ettim.

Mücahedelerinizin meyvelerini toplattırarak, özetle sizi kuvvetli bir güce ve hakim bir devlete mazhar kılıp tam mânâsıyla "Ancak sana ibadet ederiz ve ancak senden yardım dileriz" (Fatiha, 1/4) diyebilen tek sosyal toplum haline getirerek bulunduğunuz şu mukaddes makamda, "Allahım, ben senin emir ve fermanına her zaman uyarım, her zaman itaat ederim. Senin ortağın yoktur. Davetine sadakatle icabet ederim. Şüphesiz hamd de, nimet de, mülk de, sana mahsustur. Emir ve davetine uyarım" diye Allah'ın kelimesini yücelten, şükrünü ilan eden, alınları ak, gönülleri pak, seçkin ve yüce bir Muhammed ümmeti kıldım da "size olan nimetimi tamamlayayım" (Bakara, 2/150) vaadimi yerine getirdim, ve size din olmak üzere İslâm'ı beğendim, ona razı oldum ki, Allah katında beğenilen din başkası değil, ancak odur. İşte sayılan haramlar, bu en mükemmel din ve bu tam nimet ve bu İslâm cümlesindendir. Şu halde müslümanlar bundan böyle başka tebliğleri beklemeyerek ve bu haramların kaldırılabileceğini hatıra getirmiyerek bu din gereğince akitlerini yerine getirmeye özen göstermeye ve ilâhî minetler ile nimetlenmiş olmaya devam etmelidir.

Eser sahipleri (râviler) demişlerdir ki, bugünden sonra Hz. Peygamber (s.a.v.) nihayet seksenbir veya sekseniki gün kadar yaşadı ve bundan sonra dini hükümlerde ne bir fazla, ne bir nesh, ne bir tebdil (değiştirme) vaki olmadı. Bununla Hz. Peygamber'e peygamberlik görevinin sonu ve böylece vefatının yaklaştığı haber verilmiş oluyordu. Rivayet ediliyor ki, Hz. Peygamber (s.a.v.) bu âyeti okuduğu zaman ashab-ı kiram gerçekten sevinmiş ve pek büyük sevinçler göstermişler ve fakat Hz. Ebu Bekir ağlamıştı. Sorulduğunda: "Bu âyet Resûlullah'ın vefatının yaklaştığını gösteriyor" demiş ve bundan tebliğ vazifesinin sona erdiğini anlamıştı. Ve yine rivayet edildiğine göre aynı mânâyı Hz. Ömer de anlamıştı. Bakara sûresinde açıklandığı üzere en çok tercih edilen rivayete göre "Bir günden korkunuz ki, o gün hepiniz Allah'a döndürüleceksiniz" (Bakara, 2/281) âyeti de bundan sonra ertesi gün Kurban Bayramının birinci günü inmiş ve seksenbir gün sonra Peygamberimizin vefatı vuku bulmuştu. Rivayet edilir ki, Hz. Ömer'in halifeliği zamanında bir gün yahudilerden birisi: "Ey müminlerin emiri, siz kitabınızda okuyorsunuz, bir âyet var; eğer bu, bizim yahudi toplumuna inmiş olsaydı, o gün biz bayram yapardık" demiş. "Hangi âyet?" diye sormuş olduğunu söylemiş. Hz. Ömer (r.a.) de: " Biz o günü ve o gün bunun Hz. Peygamber (s.a.v)'e nazil olduğu yeri tanırız. Cuma günü Arefe'de bulunuyordu" buyurmuş ve o günün bayramımız olduğuna işaret etmiştir. İbnü Abbas'dan da bayram günü ve cuma günü, iki bayramın birleştiği bir günde indi" diye nakledilmiştir. den buraya kadar gelen aziz hitapları haram olan yiyeceklerin beyanı sırasında bir mu'tarıza cümlesi siyakında toplanmıştır ki, bunun hikmeti de bu haramların bir zarar ve baskı değil, bir kâmil din ve tam bir nimet cümlesinden olduğunu ve Allah katında hoşnut olunan İslâm dininin sağlam hükümlerinden bulunduğunu ve müslümanların bu çirkinliklere asla tenezzül etmemeleri gerektiğini özellikle anlatmak suretiyle haramı tekit ve ondan çekinmeyi anlatmaktır. Şu halde bunu takip eden bu mu'tarıza cümlesine değil, öncesindeki haramlara bağlıdır. Fakat bu mu'tarıza cümlesinin tekit durumuyla yukarda işaret ettiğimiz üzere bu bağlantıya şöyle bir ifade siyakı verilmiş oluyor:

Şimdi müminler bugün bu dini olgunluğa erdiklerinden ve böyle pisliklerden kurtulup temiz ve saf tam bir nimete erdiklerinden dolayı Allah'a teslim olmak ve bağlanmakla hamd ve şükür etsinler, bayram yapsınlar ve sakın Allah'a itaatten çıkıp da harama el sürmesinler ve bu haramların helal olabileceğini hatırlarına getirmesinler, ancak her kim bir mahmesada yani karın kasığa geçmiş ölümden ve ölümün başlamasından korkulur bir açlık halinde sıkışık durumda olur da, bir günaha meyletmeyerek, yani zaruret miktarını geçmiyerek veya diğer bir çaresiz durumda olanın elinden almayarak bunlardan yerse Allah gafurdur, rahîmdir, cezalandırmaz. Zaruretler, haram olan şeyleri mubah kılar. Fakat muztar olmak, başkasının hakkını iptal etmez. Nitekim bu mânâ Bakara sûresinde "başkasına saldırmadan ve sınırı aşmadan" (Bakara, 2/173) diye ifade olunmuş idi.

tengo la camisa negra
yo por ti perdí la calma
Nisan 01, 2008, 13:13:16
munevver

Süper Üye

Üye No : 17026

Konu  : 31

" YARABBİ, SENDEN GELDİK,SANA DÖNECEĞİZ."
« Yanıtla #8 : Nisan 01, 2008, 13:13:16 »

Allah razı olsun kardeşim.Allah okadar inceliklere değer verirken günümüzde harama helale okadarda dikkat etmeyenler de bilseler..........
Allah doğru yolundan ayımasın.
ALLAH'ım
Bizleri İman sevgisinden,Kur'an sevgisinden ayırma,
Peygamberimizin(sav) güzel ahlakı ile ahlaklandımayı bütün Muhammedi ümmetine nasip et YARABBİM...

" EY KALPLERİ ÇEVİREN ALLAH'IM! KALBİMİ DİNİN ÜZERİNE SABİT KIL! (sav)"
Nisan 01, 2008, 19:57:20
elif_

Süper Yönetici

« Yanıtla #9 : Nisan 01, 2008, 19:57:20 »

Amiin Amiin munevver kardeş..Rabbim razı olsun

tengo la camisa negra
yo por ti perdí la calma
Mayıs 12, 2008, 13:43:13
zeynelabidin

Yeni Üye

*

Üye No : 21371

Konu  : 0

« Yanıtla #10 : Mayıs 12, 2008, 13:43:13 »

Kim er-Rasûl’e (Allah Rasûlü’ne) itaat ederse, gerçekte Allah’a itaat etmiştir... Kim de yüz çevirirse, zaten biz seni onlar üzerine hafiyz (koruyucu, bekçi) olarak irsal etmedik. (Nisa/80)

Benim yazmış olduğum açıklamalar; senetleri ve kaynalarıyla belirtmiş olmasına ragmen silinmiş, bu konuda yapacak pek fazla bişeyim yok. Benim amacım siz müslüman kardeşlerimi araştırmaya sevk etmektir. Bir müslümana ahiret günü ''ben atalarımdan gördüğüm gibi islama inandım'' demesi yakışmaz. Bu nedenle araştırarak; bizden farklıda olsa da insanların görüşlerine önem vermek onları değerlendirmek helede senetli kaynaklı ise bir müslümanın onu araştırması ve eğer doğru ise onu tastiklemesi yakışır diye düşünüyorum..

selam ve dua ile...
Mayıs 12, 2008, 13:47:25
MujaHiD

Forum Hizmetçisi

Administrator

Üye No : 1

Konu  : 426

Şehidan , Ey Şehidan !
« Yanıtla #11 : Mayıs 12, 2008, 13:47:25 »

Kim er-Rasûl’e (Allah Rasûlü’ne) itaat ederse, gerçekte Allah’a itaat etmiştir... Kim de yüz çevirirse, zaten biz seni onlar üzerine hafiyz (koruyucu, bekçi) olarak irsal etmedik. (Nisa/80)

Benim yazmış olduğum açıklamalar; senetleri ve kaynalarıyla belirtmiş olmasına ragmen silinmiş, bu konuda yapacak pek fazla bişeyim yok. Benim amacım siz müslüman kardeşlerimi araştırmaya sevk etmektir. Bir müslümana ahiret günü ''ben atalarımdan gördüğüm gibi islama inandım'' demesi yakışmaz. Bu nedenle araştırarak; bizden farklıda olsa da insanların görüşlerine önem vermek onları değerlendirmek helede senetli kaynaklı ise bir müslümanın onu araştırması ve eğer doğru ise onu tastiklemesi yakışır diye düşünüyorum..

selam ve dua ile...

ben sildim, cunki konu ile alakası yoktu bu bir.

Hz. Ali efendimiz hakkında hazret kelimesini kullanmışsınız bu güzel. Ama Hz. Ömer , Hz. Ebubekir için sadece ebubekir ve ömer ifadelerini kullanmışsınız. Bu sahabeler sizin babanızın oğlu degil. Bu tür saygısız ifade barındıran konuları biz bu forumda barındırmayız. Bu da iki.

Selametle
« Son Düzenleme: Mayıs 12, 2008, 13:51:00 Gönderen: Minare » Logged

Mayıs 12, 2008, 14:00:58
zeynelabidin

Yeni Üye

*

Üye No : 21371

Konu  : 0

« Yanıtla #12 : Mayıs 12, 2008, 14:00:58 »

Ben kimsenin kişilikleri veya yaratılışıyla küçümsemedim ve bir insana Hz dememek ona karşı bir saygısızlık değildir.
Bu konuları deşmek veya munazara etmek kökleşmiş doslukları bile bozar. Benim kimseye laf yetiştirmek veya münazara girmek gibi bir uğraş içinde de değilim sadece bir arama motorunda araştırdığım bi konu üstünde rast gele geldim bu foruma; yukarıda ki ayette ki gibi sadece kendi açıklamalarımı yazdım gerisi siz değerli mümin kardeşlerime kalmış..

selam ve dua ile...
Mayıs 12, 2008, 14:14:35
MujaHiD

Forum Hizmetçisi

Administrator

Üye No : 1

Konu  : 426

Şehidan , Ey Şehidan !
« Yanıtla #13 : Mayıs 12, 2008, 14:14:35 »

Küçümsemek sadece sizin değil bizim de haddimize değil. Bu yüzden zaten yazdıgınız mesajı kaldırdık. Bir daha yazılırsa bir daha kaldırırız. Biz gerekirse önderlerimiz için tartışmaya ve münazara yapmaya hazırız. Siz buna laf yetiştirmek derseniz onu da çok güzel yaparız.

yazdığınız yazı da Hz. Ebubekir , Hz. Ömer veya Hz. Osman r.a 'a direk isimleri ile hitab etmeniz onların kişilikleri ya da yaratılışları ile dalga gecmeniz anlamına gelmiyor.

Siz bunu şu şekilde düşünün ki birisi Hz. Ali efendimize direk ali böyle yaptı, ali şöyle etti diyor fûtursuzca. Bu doğru mudur ? Eğer yanlışsa Hz Ebubekir, Hz Ömer ve hz Osman hakkında da bu şekilde hitab etmek yanlıştır.

Selametle

Mayıs 12, 2008, 14:22:02
Simyacı

Isınmış Üye

**

Üye No : 3380

Konu  : 17

« Yanıtla #14 : Mayıs 12, 2008, 14:22:02 »

Bugün'den kasıt nedir benim de tam olarak bir fikrim yok ama, son din olması ve başka Hak din olmaması hasebiyle Artık dininiz tamamdır. denilmiş olabilir. Elbette diğer dinler için Allah'ın kararsızlığı gibi birşey söz konusu değildir fakat bir nevi bu dinin tahrip olmayacağına, Rab olarak (yola koyucu) olarak kendisinin bunu koruyacağına, insanların idaresine bırakmayacağına dair gaybî bir haber de veriyor olabilir.

bunun haricinde aklıma yine böyle nükte koyacağımız ve üzerinde düşüneceğimiz belki üzerinde biraz tefekkür ederek birşeyler çıkaracağımız birşey daha geldi.

Sahabe efendilerimiz birbirleriyle karşılaştıklarında "hadi gel imanımızı tazeleyelim." derlermiş. Tabi bunun zıddı olarak hiçkimse imansızlık meselesini söyleyemez.. bunda çıkaracağımız hikmetler, alacağımız dersler olduğu açık ama, tam olarak hikmeti nedir acaba merak ediyorum..
Anahtarlar:
Sayfa: [1] 2 3   Yukarı git
  Yazdır  

Gitmek istediğiniz yer: