gelinlikle ilgili bir yazı[ Konu İdsi : 3256 ]
Favorilerime Ekle Aşağı git Sayfa: [1]
18.08.2007, 10:15
gelinlikle ilgili bir yazı | #0
Kıdemli Üye
*

Kayit Tarihi: 10.05.2007
Yer: BATMAN
Aldığı Teşekkür 32

Gelinliği caiz görenlerin yanlışa düşdüğü iki konu genç kızların rüyası olması ve bunun bir Türk yada İslam adeti zannetmesidir. Biz birincisine karışamayız sonuçda herkes istediğini hayal etmek durumunda bu kendi iradesi ama itirazımız ikinci şıkka.

Zira Ne İslam Tarihinde vedahası nede Türk tarihinde müslümanlıkdan önce bile böyle bir adet yoktur. Gelinliğin Bidat olması 2 şıkda incelenir. Birincisi başka bir kavime (Hristiyanlara) ait olması ve çok büyük bir müsriflik olmasıdır. Peki bu gelinlik bidatı nerden nasıl geldi. Gelinliğin tarihine bakacak olursa Ortaçağ Hristiyan Burjuva kadınlarının giydiği elbisenin daha modern halidir. Yani bir hristiyanlık adetidir. Resul-i EKrem s.a.v Efendimiz kim hangi kavime benzer yada benzemeye çalışırsa o kavimdendir buyururken dehşetli bir uyarı yapıyor.

Yani kim hangi kavime benzerse mesela Hristiyanlara benzeyen yaptıklarını yapan müslümanlıkdan çıkıp Hristiyan olmuş oluyor. Cenneti red edip Cehennemi arzuluyor. Ve buna sebep genç kızlık hayali ne yazıkkkk....

İkinci şı ise müsriflik yani israf cihedi bu konuyu sanırım büyük bir haram olduğunu açıklamaya dahi gerek yok.

Öncelikle Din-i İslam da geçen düğünde gelinin örtünme şeklini aktaralım.

"Gelini süslemek ise meşru olmayan bir keyfiyet değildir. Hattâ bir anlamda sünnet olduğu(gelinliğin değil, gelini süslemenin ) dahî söyleyebiliriz. Çünkü Âişe vâlidemizi, gelin olacağı zaman, bu işi beceren kadınlar süslemiş ve taramışlardır.(bk. Müslim, nikâh 69; Müsned VI/438, 458; Muhammed el-Ahmedî Ebu'nnûr, Menhecü s-Sünne fiz-zevâc 146) Sahâbeden de bu işle meşgul olan kadınlar vardır. Rasûlüllah Efendimiz de (s.a.s.) Câbir'e bir düğün münasebetiyle: "Enmât edindiniz mi?"(bk. Buhârî, nikâh 62. Ayrıca bk. Aynî XVI/344; Ibn Hacer, Fethu'1- Bârî IX/225) buyurmuşlardı. "Enmât" Nevevî'ye göre hevdec'in (gelin mahfe'sinin) üzerine cibinlik gibi örtülen örtüdür.( Aynî, XVI/344) Duvak da onun bir benzeridir.(Ibn Hacer'in ifâdesinden bu anlaşıliyor. bk. age. IX/225. Hattâ o bizzat "tekellül" (taç takma) tabirini kullanıyor.) Bu yüzden bizim eski âdetlerimizde "duvak" meşhurdur."

Demek ki eski adetlerimizde dahi gelinlik değil duvak meşhurmuş. gelini süslemek varmış ama gelinlik yokmuş olamazda zaten. Ayrıca devamında süslerken giyilen elbisenin imkan dahilinde temiz olması veya imkan varsa yeni bir elbise alınıp üzerine duvakla örtünmesi gerekirmiş. Lakin alınan elbisenin de heryerde kullanılmasına dikkat edilirse müsriflik cihedininde önüne geçilmiş olur..

Şimdi günümüzün ayakçı hocaları yani buna bidat demeye cesaret edemeyen bana göre Din-i İslama en büyük kötülüğü yapan hocalara şunu diyor. Efendim kadın kadına olursa giyilebilirmiş bak bak bak zirzopa bak. Yani içki haram ama evinde içersen hiçbirşey yok. Maş bizim hocamıza...Resul-i Ekrem boşuna zikretmemiş Cehennem de en çok gördüğüm kimseler hocalar diye...

Aklı başında müslüman ve müslümanlığa şüphelileri dahi yaklaştırmayan hiçbir hoca gelinliğe caizdir diyemez. Zira tarihini bilmese dahi caiz olduğuna dair Ne Peygamber Efendimizden s.a.v ne Sahabe Efendilerimizden Al-i Beytden Selefi salihin efendilerimizden İmamımızdan sonraki Evliya-ı Kiram büyüklermizden hiçbirinde caizdir diye bir açıklama hadis ayet fetva yoktur.

Tekrar ediyoruz Gelinlik bir Hristiyan adetidir ve son yıllarda İslama sokulmuştur bunun en büyük sebebi İslamı parçalayıp Müslümanları imanlarından etmek ve tabi ki paradır...
DİNLEMEK İÇİN TIKLAYIN
http://www.yayindakiler.com/aacplayer.php?rd=94
batman gençlikfm de hafta içi hergün 09:00 ile 10:30 ve 14:00 ila 16:00 saatleri arasında sizlerleyiz.

18.08.2007, 11:15
Ynt: gelinlikle ilgili bir yazı | #1
Elif Yaşar

Bak bunu bilmiyordum mevlan kardeşim teşekkür ederim bilgilendirdiğin içim. :gll:

18.08.2007, 11:51
Ynt: gelinlikle ilgili bir yazı | #2
Kıdemli Üye
*

Kayit Tarihi: 17.07.2007
Aldığı Teşekkür 169

ben de hristiyan adeti olduğunu bilmiyodum sağolasın kardeşim :cicek:
napsak ki beyaz abayemi giysek o gün  :tebes:

‹ Allâh Bes, Bâki Heves ›

18.08.2007, 11:54
Ynt: gelinlikle ilgili bir yazı | #3
benefsecun

Bende bilmiyordum,fakat öğrendikten sonra sözüm gecenlere anlatıyorum,ve onlara önerim kaftan şeklinde diktirin diyorum...Kaftan Osmanlı dan kalma  biliyorsunuz öyle değil mii...

Nasip olursa kızıma da öyle yaptırıcaz inş.dinlerse gelinime de kaftan önericem... :gull: :gull: :gull:

18.08.2007, 11:58
Ynt: gelinlikle ilgili bir yazı | #4
Kıdemli Üye
*

Kayit Tarihi: 17.07.2007
Aldığı Teşekkür 169

Bende bilmiyordum,fakat öğrendikten sonra sözüm gecenlere anlatıyorum,ve onlara önerim kaftan şeklinde diktirin diyorum...Kaftan Osmanlı dan kalma  biliyorsunuz öyle değil mii...

Nasip olursa kızıma da öyle yaptırıcaz inş.dinlerse gelinime de kaftan önericem... :gull: :gull: :gull:

:gull: :gull:

Kaftan fikri çok akıllıca olur evet  :super:

‹ Allâh Bes, Bâki Heves ›

18.08.2007, 13:36
Ynt: gelinlikle ilgili bir yazı | #5
Kıdemli Üye
*

Kayit Tarihi: 10.05.2007
Yer: BATMAN
Aldığı Teşekkür 32

rabbim mürüvvetlerini hayırlı etsin inşAALLAAH bizim burda islami kesim genellikle çarşaf kullanıyor.bilmem sizde kara deyip geçecekmisiniz.
DİNLEMEK İÇİN TIKLAYIN
http://www.yayindakiler.com/aacplayer.php?rd=94
batman gençlikfm de hafta içi hergün 09:00 ile 10:30 ve 14:00 ila 16:00 saatleri arasında sizlerleyiz.

02.11.2007, 11:41
Ynt: gelinlikle ilgili bir yazı | #6
hasan_19

BEN EVLENSEMDE DÜĞÜN FALAN YAPMAM Kİ :)

12.11.2007, 21:00
Ynt: gelinlikle ilgili bir yazı | #7
Kıdemli Üye
*

Kayit Tarihi: 23.04.2007
Aldığı Teşekkür 21

hımm..bunu daha öncede duymuştum.... :bll:

12.11.2007, 21:09
Ynt: gelinlikle ilgili bir yazı | #8
*

Kayit Tarihi: 22.04.2007
Aldığı Teşekkür 219
...RaBBiMiN YoLuNDa SeVDaLiYiM BeN...

bende duymustum...

tekrar okumus oldum...

tesekkürler mevlan abi...
Sen Yolcu Bu Yalan Dünya Hancıdır
Öyle Bir Gün Varki Yürekte Sancıdır
Yer Gök Bir Olup Da Hesap Sorulunca
En Sevdiğin Bile Senden Davacıdır

12.11.2007, 21:36
Ynt: gelinlikle ilgili bir yazı | #9
simurg

Çok abartılı bir yazı olduğunu söyleyerek başlıyayım. İnsanın o mutlu gününde o elbiseyi giymesinde hiçbir zarar yoktur. Yeterki mahrem yerleri gözükmesin ve üzerinde İslam dinine aykırı bir nesne bulunmasın.

İnsanlık ve milletler kültür ve hars yönünden devamlı bir etkileşim içindedir. Hele bu etkileşim bulunduğumuz yüzyılda vazgeçilmez olmuştur. Nasıl ki Osmanlı'da 18. yüzyıldan sonra "batı ürünü" olan pantolon tarzı kıyafete geçildiyse, gelinliktede etkileşme olmuştur.

Yabancı Filmlerden izlediğiniz o 16. yüzyılda Avrupa'da yaşayan elit kesimin giydiği renkli ve bol desenli tarz Osmanlı'dan geçmiştir.

Giymekten büyük zevk aldığım ve yahudi malı diye yaftalanan Adidas marka ayakkabımı o 1 ayda yırtılan müslüman mallarına kesinlikle değişmem. O da Hristiyan malı, bindiğimiz Mercedes'lerde Hristiyan malı...Pahalı ve güzel....

Eğer ince düşünmek gerekiyorsa ben Adidas giyerek ve Mercedes binerek onlara mı benziyorum?

Hadis-i Şerif ile desteklenerek sunulan bu fikre karşı olduğumu belirteyim.Hadis kitaplarını açıp okumadan "men teşebbehe bi kavmin fehüve minhüm"ü ezbere söylemek bazen yeterli olmuyor.Sınırlarını iyi bilelim her bilginin.

LÜTFEN BU SİTEYE KOPYALA YAPIŞTIR YAPMADAN ÖNCE NE SUNACAĞIMIZI OKUYUP DÜŞÜNELİM. BUNUN VE YA BEŞİKTAŞ'IN MAÇININ 8-0 BİTMESİNİN BİZLERE VE BU SİTEYE BİR YARARI VAR MI?

EĞER SİZCE DE YOKSA LÜTFEN DEĞERLİ VAKTİMİ ÇALMAYINIZ.

11.06.2009, 12:30
Ynt: gelinlikle ilgili bir yazı | #10
celikdemir

Yazı için teşekküler.
Alıntı yapılan: mevlan [/color
link=topic=3256.msg13399#msg13399 date=1187433383]

rabbim mürüvvetlerini hayırlı etsin inşAALLAAH bizim burda islami kesim genellikle çarşaf kullanıyor.bilmem sizde kara deyip geçecekmisiniz.

Bizim burda çarşaf kullanan hiç görmedim...

07.02.2010, 20:09
Ynt: gelinlikle ilgili bir yazı | #11
Minare Üye
*

Kayit Tarihi: 20.07.2009
Yer: DÜNYA
Aldığı Teşekkür 3
Aşk'a düşen de ağlar, Aşk'tan düşen de.

ÇOK garip gelir bana gelinlik sanki damat bakın ben bununla evleniyorum tanıyın görün iyice bir süzün bakın en mahrem yerlerini açtım hele normalde türban takıp gelinliği türbansız ve açık olan cinsler yokmu.... kahrediyor beni ama korkuyorum ya benimde başıma gelirse diye....istediğim hanımda  böyle tuturur ve elden birşey gelmesse diye

insanlık adına bir pazarlama gibi gelini insanlara sunmadır bence gelinlik... yaw arkadaş benim eşimin dar ve böle açık bir vaziyette her erkeğin önünde bu şeklde olması ne haddine...

erkekler genellikle bakarlar (bakmam diyen erkek ya yalan söyler yada çok iyi bir imana sahiptir) hemde bakarken iç geçirirler hatta bazı durumlarda gelin hakkında ileri geri yorum dahi yaparlar şimdi damat nasıl başı dik gezer bu durumda yada gelin diyecekki bakın beni iyi tanıyın bir daha böyle göremessiniz benim açık başımı bağrımı birdaha göremessiniz şimdi iyi bakın der gibidir ...

KAFTAN FİKRİ orjinal ve çokta hoş olur beyaz işlemeli bir kaftan en azından dar olup vucut hatlarını belli etmediği gibi hem mahremiyet kurallarını korumuş hemde damadın dik ve alnı açık bir şekilde düğün yapmasına vesile olmuş olur...
AŞK'A düşen de ağlar, AŞK'TAN düşen de. İster VİCDANINI eline koy , ister  VİCDANINA elini koy...

08.02.2010, 13:27
Ynt: gelinlikle ilgili bir yazı | #12
Kıdemli Üye
*

Kayit Tarihi: 12.10.2008
Aldığı Teşekkür 12
Yaratılanı Severiz,Yaradandan Ötürü.....

Gelinliğe karşı değilim.
bizde gelinliğin üstüne ya ferrace
yada çarşaf giyiliyor bu nedenlede
hicbir namahrem gelini görmüş olmadığından dolayıda
bana göre bi sakınca yok diyorum..
 Ama gelinliğin tarlatan bölümünün giyilmesinin dinimizce iyi olmadığını
daha önce ilim okuyan arkadaşlarımızdan duymustum.
Bu şekilde giyilen gelinliğede karşı değilim....
Kuluna Zulmetmez Asla Mevlası,
Her Kulun Çektiği Kendi CEZASI...

10.02.2010, 14:13
Ynt: gelinlikle ilgili bir yazı | #13
Minare Üye
*

Kayit Tarihi: 20.07.2009
Yer: DÜNYA
Aldığı Teşekkür 3
Aşk'a düşen de ağlar, Aşk'tan düşen de.

:UYHUCU:  :srtgrn: :SORULU:
AŞK'A düşen de ağlar, AŞK'TAN düşen de. İster VİCDANINI eline koy , ister  VİCDANINA elini koy...

Yukarı git Sayfa: [1]

2009 © Minare.Net
Dünyanın en büyük türkçe islami platformu!
Bu sayfa 0.79 saniyede 30 sorgu ile oluşturulmuştur