Resulullah (s.a.v.)şöyle buyurdu:
Allahu Teala cennet ehline cennette şöyle seslenecek:
''Şüphesiz Ben çok cömert, zengin, muktedir, emin ve sadık olan
'ım. Burası sizi oturttuğum evim ve size helal kıldığım cennetimdir. Size gösterdiğim zatımdır. İşte benim hayat ve bereket dolu elim açıktır ve size uzanmıştır, sizden opnu geri çekmem. Ben size nazar ediyorum, gözümü sizden çevirmem. Dilediğiniz ve arzu ettiğinizi Benden isteyiniz, zira Ben kendimi size yakın hissettirdim, sizin yakınınız ve dostunuzum (sizinle aynı mekanı paylaşıyorum). Bundan sonra ihtiyaç ve fakirlik yoktur. Artık sonsuza kadar korku, sefalet, öfke, sıkıntı ve değişiklik de yoktur. Sizi sonsuzluk nimeti kaplamıştır. Sizler güvendesiniz. Burada devamlı kalacak ve duracaksınız, iyilik, lütuf, nimet ve ikrama doyacaksınız. Sizler bana itaat etmiş ve yasaklarımdan sakınmış olan seçkin ve ulu kimselersiniz. İhtiyaçlarınızı Bana bildiriniz ki onları cömertçe ve bol bol yerine getireyim.''
Bunun üzerine cennet ehli şöyle diyecek:
''İstek ve arzumuz bu değildir. Senden dileğimiz, sonsuza kadar Senin mukaddes yüzüne bakmamız ve Senin bizlerden razı olmandır.''
Yücelerin yücesi, mülkün sahibi, cömertve bağışlayıcı olan Allahu Teala şöyle buyuracak:
''İşte size ebediyen açık olan yüzüm! Sevininiz, çünkü sizden memnun ve razıyım. Keyifleniniz, eşlerinize gidiniz, onlarla kucaklaşınız, sevişiniz. Cariyelerinize gidiniz ve onlarla şakalaşınız. Odalarınıza giriniz, bahçelerinizde geziniz, hayvanlarınıza bininiz, döşeklerinize uzanınız, cennetteki hizmetçi ve cariyelerinizle yakınlaşınız, yarenlik ediniz. Rabbinizin hediyelerini kabul ediniz. Elbiselerinizi giyiniz, meclislerinize geliniz, sohbet ediniz. Sonra -orada uyku ve sıkıntı söz konusu değil ise de- koyu bir gölgelik ve sükunet verici asudelikle, Celil'e komşu olmanın huzuru içinde öğle istirahatine çekiliniz. Daha sonra Kevser ve Kafur ırmağına, temiz suya, Tesnim suyuna, Selsebil suyuna, Zencebil suyuna gidiniz; orada yıkanınız ve zevkleniniz. Sizin için ne hoş bir hayat ve ne iyi bir dönüş yeridir. Sonra gidiniz, yeşil yastıklara ve harikulade işlemeli yaygılara yaslanınız. Uzayıp giden gölgeler altındaki yüksek döşeklere uzanınız ki onlaın kenarlarında çağlayarak akan sular, bitip tükenmeyen ve serbestçe alınıp yenen bol meyveler vardır.''(Mişkatü'l - Envar, hadis nr:101, Türkçesi içinbkz. Nurlar Hazinesi,s.174 vd.) Hadis cennet hayatının tasviriyle doludur. Buradaki cennet tasvirine Rad(13/29), Rahman(55/76)ve Vakıa(56/29-33) surelerinde de rastlanmakadır.
Bu hadis-i şerifi okuduktan sonra Resulullah şu ayeti okudu:
''Doğrusu bugün cennetlikler eğlence ile meşguldürler. Onlar ve eşleri, gölgeliklerde tahtlar üzerine kurulmuşlardır. Orada onlar için meyveler vardır ve her istedikleri onlarındır.''(Yasin,36/55_58)
Sonra da şu ayeti okudu:
''O gün cennetliklerin kalacakları yer çok iyi, dinlenecekleri yer çok güzeldir.''(Furkan,25/24)
Cenab-ı Hak bizi cennetliklerinden kılsın ve hitab-ı izzet ve rü'yet-i cemale mazhar olan kullarından eylesin.