İslam Forumu - İslami Forum
Kullanıcı Adı Sürekli Bağlı Kal
Şifre:
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Favorilere Ekle  |  Yazdır  
Gönderen Konu: İlim insanlar arasından cekip alinacak  (Okunma Sayısı 437 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
21 Temmuz 2008, 02:47:47
hatice

VIP

*

Üye No : 33

Konu  : 449

Aldığı Teşekkür 46
Ben kalbimi dunya ipine baglamadim ki o kopunca ka
« : 21 Temmuz 2008, 02:47:47 »

İlim insanlar arasından
ÇEKİP ALINACAK...

Urve b. Zubeyr'den rivayet dilmiştir. Urve anlatılır:
Bana Âişe şunu söyledi:
"Ey kız kardeşimin oğlu! Duydum ki, Abdullah b. Amr hacca giderken bize uğrayacakmış. Onunla görüş de kendisine bir şeyler sor! Çünkü o Peygamber'den çok ilim nakletmiştir."
Bunun üzerine ben kendisiyle görüşerek ona birçok şeyler sordum. Onları Resûlüllah'dan naklen söylüyordu. Anlattıkları arasında şu da vardı. Peygamber:
"Şüphesiz Allah ilmi İnsanlardan çekip alıvermez. Lâkin ulemayı kabzeder, onlarla birlikte İlmi de kaldırır. Ve insanlar arasında bîr takım câhil başlar bırakır. Bunlar insanlara ilimsiz fetva verirler; bu suretle hem saparlar, hem saptırırlar." buyurdular. Ben bu hâdisi Hazreti Âişe'ye anlattığım vakit onu pek büyük gördü ve yadırgadı.
"Sana kendisinin Peygamber sözünü söylerken işittiğini anlattı mı?" dedi.
Aradan zaman geçti, bir sene sonra Hazreti Âişe bana:
"İbnü Amr gelmiş onunla görüş, ona söz aç, tâ ki ilim hakkında sana anlattığı hadîsi kendisine sor!" dedi.
Ben de kendisiyle görüşerek ona bir şeyler sordum. Ve bu hadîsi bana ilk defada anlattığı gibi anlattı. Sonrada Hazreti Âişe'ye bunu haber verdiğim vakit:
"Onun doğru söylemekten başka bir şey yapmadığını zannederim. Sanırım ki, bu hadîse hiç bir şey ziyâde ve noksan etmemiştir" dedi.

SEVDİRİN NEFRET
ETTİRMEYİN
Ebû Musa el–Eş'arî radıyallahü anh anlatıyor:
Rasûlullah ashabından birisini göndereceğinde derdi ki:
"İnsanlara müjdeler verin, sevdirin, nefret ettirmeyin! Kolaylaştırın, zorlaştırmayın!"
Peygamberimiz şöyle devam etti:
"İzzet ve celâl sahibi olan Allah'ın beni gönderdiği hidayet ve ilim, bir yağmura benzer ki bir kısım toprak onu içine çeker ve orada birçok otlar, çayırlar çıkar. O toprakların bir kısmı da çoraktır, çukurdur, suyu üstünde tutar, izzet ve celâl sahibi olan Allah, onu insanlara faydalı kılar; biriken sudan içerler, hayvanlarını otlatırlar, hem başkalarına su verir, hem de ziraatla uğraşır ve topraklarını sularlar. Bir kısmı da düz arazidir, toprağın üstü su tutmaz ve orada ot bitmez. İşte bu örnekler, izzet ve celâl sahibi olan Allah'ın dinde anlayış, kavrayış sahibi kıldığı, ayrıca Allah'ın benimle gönderdiği vahiyden başkalarına öğretmek ve öğrenmek şeklinde faydalandırdığı kişinin misali ile bunlara itaat etmeyen, izzet ve celâl sahibi olan Allah'ın bana gönderdiğini de reddeden kişinin durumuna benzemektedir."

HAKKI SAVUNAN
TOPLULUK
Hazreti Muaviye radıyallahü anh anlatıyor:
Hazreti Ömer dönemi dışında size gelen hadislerde titiz davranın, iyi inceleyin! Çünkü Ömer bu konuda, izzet ve celâl sahibi olan Allah'tan en çok korkan kişiydi. Ben Rasûlullah'ın şöyle dediğini işittim:
"Allah kimin hayrını isterse, onu dinde fakih, doğru anlayış sahibi kılar."
Şunu da işittim:
"Ben hazine sorumlusu gibiyim. Veren ise sadece izzet ve celâl sahibi olan Allah'tır, Kime gönül hoşluğu ile bir şey verdiysem, bu ona bereketli olur. Kime de aç gözlü olması ve böyle istemesinden dolayı verirsem, 'bu yiyen ama doymayan bir kişiye benzer, ona bereketli olmaz." ayrıca şunu işittim:
"Ümmetimden, hakkı savunan bir topluluk her zaman bulunacaktır. Onlar diğer insanlara boyun eğdirdikleri hâlde hiç kimse onlara karşı gelemeyecek ve bu Allah'ın takdir ettiği süre bitinceye kadar devam edecektir."

ÂLİMLER
PEYGAMBERLERİN
VARİSLERİDİR
Kesîr b. Kays radıyallahu anh anlatıyor:
Bir kişi Medine'den yola çıktı ve Dımeşk'te bulunan Ebu'd– Derdâ'nın yanına geldi, aralarında şu konuşma geçti:
"Ey kardeşim, seni buralara getiren nedir?"
"Bana ulaşan senin Rasûlullah'tan rivayet ettiğin bir hadis beni buralara getirdi."
''Sen şimdi buraya ticaret için gelmedin mi?"
"Hayır."
"Ya da herhangi bir ihtiyacın için gelmedin mi?"
"Hayır."
"Buraya, sadece o hadisi almak için mi geldin?"
"Evet."
"O hâlde dinle, ben Rasûlullah'in şöyle dediğini işittim:
"Kim ilim öğrenmek için yola çıkarsa, Allah onu cennete giden yola çıkartır. Melekler ilim talibini sevdikleri için kanatlarını onun ayakları altına sererler. Sudaki balıklar da dâhil göklerde ve yerde bulunan her şey onun için istiğfar eder. Âlimin âbide üstünlüğü, ayın ışığının diğer yıldızlara olan üstünlüğüne benzer. Âlimler Peygamberlerin varisleridir. Peygamberler ne dinar bıraktılar ve ne de dirhem. Geride bıraktıkları sadece ilimdir. Kim de bu ilimden istifade ederse çok şanslı demektir."

HANZALA
MÜNAFIK OLDU
Kâtib Hanzale radıyallahu anh anlatıyor:
Rasûlullah ile beraberdik ve bize cenneti, cehennemi öyle anlattı ki sanki onları gözlerimizle gördük. Sonra ayrıldım ve ailemin yanma geldim, onlarla beraber güldüm, eğlendim. Ancak bir an Rasûlullah'ın anlattıklarım hatırlayınca hemen dışarı çıktım ve yolda Hazreti Ebû Bekir ile karşılaştım. Ona :
"Hanzale münafık oldu" deyince bana:
"Bu ne demek ?" dedi.
"Rasûlullah ile beraberdik ve bize cenneti, cehennemi öyle anlattı ki sanki onları gözlerimizle gördük. Sonra ayrıldım ve ailemin yanına geldim, onlarla beraber güldüm, eğlendim, sanki her şeyi unuttum."
"Biz de böyle yapıyoruz."
Ben ondan ayrıldım ve Peygamberin yanına geldim, olanları anlattım. Bana dedi ki:
"Eğer evinizde de benim huzurumda olduğunuz gibi huşu hâliniz devam etse, yataklarınızda ve yollarda bile melekler size görünür, onlarla müsâfaha ederdiniz, kanatlarıyla sizi gölgelendirirdi. Fakat Ey Hanzale, insanın hâli bazen öyle, bazen böyle olur." Buyurdu.

İNSANLAR ÇOK
SORU SORACAK
Ebû Hüreyre radıyallahü anh anlatıyor:
Resulullah buyurdu ki:
"İnsanlar o kadar çok soru soracaklar ki hatta 'Allah bizi yarattı, Allah'ı kim yarattı?' diyecekler."
Ebû Hüreyre şöyle bir olay anlattı :
"Ben bir gün otururken baktım, Iraklı biri geldi ve bana; 'Allah bizi yarattı, peki Allah'ı kim yarattı?' demesin mi, hemen parmaklarımla kulağımı tıkadım ve çığlık attım, sonra da: 'Allah ve Rasûlü doğru söyledi. Allah tekdir ve Samet'dır, varlık sebebidir. O doğurmadı ve doğmadı. Hiçbir şey O 'na denk değildir' dedim."

Z ÜÇ ŞEY VARDIR
Abdurrahman b. Ebân b. Osman radıyallahu anh anlatıyor:
Zeyd b. Sabit gün ortasına doğru Mervan'ın yanından çıktı. Biz de:
"Bu saatte, kendisine bazı sorular sorulmasaydı Mervan'ın yanında bulunmazdı" diye konuştuk. Ben kalktım ve konuşulan şeyi sordum, dedi ki:
"Evet, Rasûlullah'tan duyduğum bazı hadisleri sordu, ben Rasûlullah'ın şöyle dediğini işittim:
"Benden bir hadis duyup başkasına aktarmak için onu ezberleyenin yüzünü Allah ağartsın, aydınlatsın. Nice fıkıh, dini bilgiler öğrenen var ki âlim değildir ve nice fıkıh, dînî bilgiler öğrenen var ki kendilerinden daha fazla anlama kabiliyeti olanlara naklederler. Üç şey var ki dünyanın sonuna kadar Müslüman kalbi onların doğru olduğunda yanılmaz:
'Allah için samimiyetle amel etmek.'
'Yöneticilere nasihat etmek.'
'İslâm toplumu ile beraber hareket etmek.'
Onların daveti, kendilerinden sonra gelenlere de faydalı olur. Kimin hedefi âhiret kazancı olursa Allah onun kazancını toplar, bereketlendirir, kalbinde kanaat yaratır ve istemediği hâlde kendisine dünyalık ulaşır. Kimin niyeti de dünyalık kazançsa Allah onun kayıplarını artırır, gözünde fakir kalma duygusu yaratır ve ne kadar hırslı olursa olsun ancak takdir edilen kadar kendisine dünyalık ulaşır."

ALLAH’IN
KİTABINI YAZIN
Ebû Saîd el–Hudrî radıyallahu anh anlatıyor:
İlk dönemlerde bazen arkadaşlarla oturur ve Hazreti Peygamber'den duyduklarımızı yazardık. Bir keresinde Resulullah yanımıza geldi ve ;
"Ne yazıyorsunuz ?" diye sordu. Bizde:
''Senden duyduğumuz şeyleri yazıyoruz" dedik. Bunun üzerine Rasûlullah şöyle buyurdu:
"Allah'ın Kitabı ile birlikte başka bir kitap mı yazıyorsunuz?”
"Biz sadece senden duyduğumuzu yazıyoruz."
"Allah'ın Kitabını yazın, Allah'ın Kitabı ile birlikte başka bir kitap mı yazıyorsunuz, sadece Allah'ın Kitabını yazın! Sadece onu yazın!"
Bunun üzerine biz de onları bir tepede topladık ve hepsini yaktık. Sonra Rasûlullah'a dedik ki:
"Ey Allah 'm Resulü! Sözlerini senden nakledelim mi?”
"Evet, sözlerimi nakledebilirsiniz, bu konuda sakınca yok. Ancak dikkat edin, kim benim adıma bir söz uydurursa, cehennemdeki yerine şimdiden hazırlansın!"
"Ey Allah'ın Resulü! İsrail oğullarından da nakledelim mi?"
"Evet, İsrail oğullarından da nakledebilirsiniz, bu konuda sakınca yok. Onlardan naklettiğiniz şeylerden daha ilginç olanı da yanlarında bulunmaktadır."

Mezardakilerin pisman olduklari seyler icin dunyadakiller birbirlerini yiyorlar
21 Temmuz 2008, 19:36:00
ASYALI

ASYALI

Yazar

*

Üye No : 8194

Konu  : 100

Aldığı Teşekkür 20
« Yanıtla #1 : 21 Temmuz 2008, 19:36:00 »

Kıymetli Hatice hocam
Ne hakikatli hadisler ne kadar da güzel olmuş bu açılım.
Acizane eğer yanlış anlamıyacaksanız benim bir tavsiyem olacak size.
Hadis-i şerifler de her zaman kaynak belirtilirse daha güzel olur diye düşünüyorum.
İnşaallah yanlış anlamazsınız.
allah razı olsun

SEVGİ GÜNEŞİNİN GURUB ETTİĞİ KARANLIK BİR DÜNYADA ,İNSAN BÜTÜN DÜNYANIN SULTANI OLSA NEYE YARAR Kİ?
Anahtarlar:
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Favorilere Ekle  |  Yazdır  

Gitmek istediğiniz yer: