İslam Forumu - İslami Forum
Kullanıcı Adı Sürekli Bağlı Kal
Şifre:
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Favorilere Ekle  |  Yazdır  
Gönderen Konu: Seçme- Hadis Dersleri... 9. Hafta  (Okunma Sayısı 607 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
27 Nisan 2008, 17:57:41
cuneydi_bagdadi

Minare Team

Üye No : 31

Konu  : 58

Aldığı Teşekkür 3
« : 27 Nisan 2008, 17:57:41 »

9. Hadis  

Rasulullah s.a.v buyurdu ki “ cihadın en efdali zalim hükümdarın huzurunda hakkı söylemektir.”   (ebu Davut, Tirmizi, Nesei, İbni Mace, İmam Ahmed)
Allah insanlardan hem bireysel hem de toplumsal olarak kendisine ibadet etmelerini istemiştir. Toplum içi düzenlemelerin, yaşama ve yargılamaların İslami esaslar üzerine kurulu olması bunlardan toplumsal ibadeti oluşturur. Toplumun yönetiminden birinci derecede mesul olan hükümdarlar, diğer bir deyişle devlet adamları olduğundan dolayı bu sınıf sürekli bir denetime tabidir. İslam devletinde bu denetim mekanizmasını oluşturanlar yöneticilerin bizzat kendileridir.

Hz. Ebu Bekir’in “ beni kılıçlarınızla düzeltiniz” buyruğu islamın konudaki prensibini net bir biçimde ortaya serer. Aynı zamanda İslam “hepiniz çobansınız, hepiniz güttüğünüzden sorumlusunuz” düsturuyla da bizzat yöneticinin vicdanını kendisine murakıp kılar. Zira yöneticinin doğru yoldan hak ve adaletten sapması, toplum içindeki kurumların, dolayısıyla toplumun sapması sonucunu verir.

Toplum içinde haksızlıklar, fitne, fesat ve yolsuzluklar baş gösterecek ve murakabe edilemeyen toplumda bütün bu kötülükler belirli bir zaman sonra önüne geçilemez bir hal alacaktır ki, böyle bir duruma islamın göz yumması düşünülemez. Bu sebeple adaletten sapan hükümdara hakkı söylemek cihad kabul edilmiştir. Bu fiilin cihad kabul edilmesinin bir sebebi toplumsal düzenlemede rol oynaması olduğu gibi, diğer bir sebebi de bu eylemin zorluğudur. Zira insanlar her zaman için güçlü ve zalim olandan çekinirler ve kaçınırlar.

Hükümdarlarsa diğer zalimlerden farklı olarak mülklerine güvenirler ve bu hal onları “ bende öldürür, diriltirim” mantığıyla Nemrudi tavırlara sürükler. Bu zorluklar sebebiyle hükümdarlara gitmesi istenen peygamberler dahi belli bir endişe taşımışlardır. Allah kendisinden firavuna gitmesini isteyince Hz. Musa ve Hz. Harun bu endişelerini şöyle dile getirmişlerdir.

“ ey Rabbimiz, biz korkarız ki bize karşı aşırı gider ve azgınlığını arttır” ( Taha-45)

İnsan fıtratına doğal olarak yerleşen bu endişeye karşılık Allah Müslümanlardan bu endişeyi yıkmalarını istemiş ve bir sonraki ayette bu husustaki prensibi öğretmiştir.

Zalim hükümdar huzurunda hakkı söyleybiliyor muyuz???

غنجر Who is better in speech than one who calls (men) to Allah, works righteousness, and says, "I am of those who bow in Is جونىد
27 Nisan 2008, 18:05:19
CanRuba

Isınıyorum

*

Üye No : 16995

Konu  : 4

Aldığı Teşekkür 3
« Yanıtla #1 : 27 Nisan 2008, 18:05:19 »

" Rasulullah s.a.v buyurdu ki “ cihadın en efdali zalim hükümdarın huzurunda hakkı söylemektir.”   (ebu Davut, Tirmizi, Nesei, İbni Mace, İmam Ahmed)
    allah razi olsun cuneydi_bagdadi  kardesim yine cok güzel ve faydali bir paylasim olmus
27 Nisan 2008, 23:45:33
VuSLaT

Admin

*

Üye No : 11

Konu  : 1259

Aldığı Teşekkür 167
ŞeHaDeT PaRMaĞıDıR GöĞe DoĞRu MiNaRe
« Yanıtla #2 : 27 Nisan 2008, 23:45:33 »

Hz.Huzeyfe anlatıyor, bir gün Hz. Ömer in makamını ziyarete gittim, çok dalgındı, selam verdim niye dalgınsın dedim? Bana dedi ki; Halife olduk bir yük omzumuza yüklendi, hata zaman benden korkup hatamı söylemezlerse, Ömer in hali ne olur? Hz. Huzeyfe buyurdu, Vallahi sen hak yoldan saptığın zaman seni kılıçlarımızla düzeltiriz dedim. Hz. Ömer çok sevindi, boynuma sarıldı.

Allah razi olsun cuneydi_bagdadi  kardesim yine cok güzel ve faydali bir paylasim olmus

Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor
Linki Görebilmek İçin Üye Ol veya Giriş Yap

"Aşk'ına Tâlib'im, Ey Yâr...
Söyler misin, ne olur;
Vuslâdım'a daha, ne kadar var?"

28 Nisan 2008, 00:53:29
hkumcu3

zümra

Isınıyorum

*

Üye No : 6584

Konu  : 38

Aldığı Teşekkür 5
« Yanıtla #3 : 28 Nisan 2008, 00:53:29 »

Hz.Huzeyfe anlatıyor, bir gün Hz. Ömer in makamını ziyarete gittim, çok dalgındı, selam verdim niye dalgınsın dedim? Bana dedi ki; Halife olduk bir yük omzumuza yüklendi, hata zaman benden korkup hatamı söylemezlerse, Ömer in hali ne olur? Hz. Huzeyfe buyurdu, Vallahi sen hak yoldan saptığın zaman seni kılıçlarımızla düzeltiriz dedim. Hz. Ömer çok sevindi, boynuma sarıldı.

her ikinizden de allah razı olsun paylaşımlarınız için
Anahtarlar:
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Favorilere Ekle  |  Yazdır  

Gitmek istediğiniz yer: