Minare İslam Forumu - İslami Forum

Bu alana reklam vermek için irtibata geçin.
Günlük tekil ziyaretçi sayısı 8000 ile 10.000 arasındadır

*
Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun. Ağustos 28, 2008, 14:00:09

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Sayfa: [1]   Aşağı git
  Favorilere Ekle  |  Yazdır  
Gönderen Konu: Seçme- Hadis Dersleri... 8. Hafta  (Okunma Sayısı 587 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
cuneydi_bagdadi

Süper Yönetici

Üye No : 31

Konu  : 58

« : Nisan 21, 2008, 04:13:06 »

8. Hadis   

Enes b. Malik r.a diyor ki: Bedir savaşında Umeyr b. El Humman El ensari av yeleğinden hurmalar çıkarıp yiyordu. Rasulullah s.a.v insanları cihada teşvik edince Umeyr şöyle dedi: “ Eğer ben bütün bu hurmaları yiyinceye kadar yaşarsam uzun bir hayat yaşamış olurum” dedi. 

Sonra Umeyr yanında bulunan hurmaları attı. Düşmanla savaştı ve şehit edildi… 
  ( Müslim, müsned imam Ahmed)

Allah’ı inkar çok az rastlanan bir vakıadır. Kuranı kerimde peygamberlerin ümmetlerine olan hitaplarını incelersek, insanlara Allah bilgisinin ilk defa peygamberler tarafından verilmediğini görürüz. Bilakis peygamberler Allah’a inanan fakat onunla beraber başka ilahlar edinip ona itaat etmeyen topluluklara seslenmişlerdir.  ( A’raf 59,65,73,85)

Onların çağrısı Allah’ın tek ilah, yani mutlak ve yegane itaat mercii olarak kabul edilmesidir. Bu çağrıya kulak veren Müslüman birey ise itaatini gönül rızasını sevgiyle yoğurduğu ölçüde bir iman kuvvetine sahip olacak ve imanının kuvveti muhatap olduğu emir karşısında tavrında ve itaati nispetinde tezahür edecektir.

Enes b. Malik’ten rivayet edilen bu hadiste Umeyr’in cihad emri ve teşviki karşısındaki tavrı bizlere onlardaki imanın kuvvetini ve nedenli kökleştiğini göstermektedir. Peygamber cihada teşvik edince artık bekleyecek zaman yoktur. Ruh ve beden bu emre teslim olmuştur.

O eşsiz neslin, Allah’ın ve peygamberin buyrukları karşısında söylediği söz “işittik ve itaat ettik. Rabbimiz senden bağışlanma dileriz. Dönüş sanadır” sözüdür. Onları bu şekilde itaate teşvik eden Allah’ın, peygamberlerin diliyle. Onlara öğrettiği hayat gerçeğidir.

“ de ki: Namazım, ibadetim, hayatım ve ölümüm yalnızca alemlerin rabbi olan Allah içindir. Ben bununla emrolundum.”

Onlar için her şey Allah içindir. Hayatta kurulan bağlar. O’na yakınlaştırıcı vasıtalar ve hayatın tümü, olum de Allah içindir. Hayatın ve ölümün Allah’a kulluk edilmesi için yaratıldığının bilincinde olan Müslüman Allah’ın rızası olmadıkça yaşamanın bir manasının olmadığının farkındadır. Allah’tan gelen bir emrin hayatına mal olması ona geri adım attırmaz. Hayatın her unsuru Allah’ın dinine boyun eğmiştir.

Allah’ın boyasıyla boyanmış olmak onu, dünyevi istek ve bağlardan koparır. Allah rasulu cihada teşvik ederken, Müslümanlar can verirken avucunda yemekte olduğu hurmaları tamamlamak, hayatın ve ölümün Allah için olması gerektiğine inanan bir mümine göre boşuna bir vakit kaybıdır, israftır geçecek birkaç dakika manasız bir zaman dilimidir. O, Allah’a imanının bir gereği olarak onun peygamberine tabi olmuş ve hayatına vahyin ışığında yaşamakla mana kazanmıştır.

Eğer o, Allah’a inandığını iddia edip peygamberlerine kulak verseydi hayatını Allah için defa edebilecek bir iman seviyesine ulaşmak çabası göstermeseydi, bu iddiası nasıl bir geçerlilik taşıyacaktı Allah katında ?  İşte bu endişe ilk Müslümanları tereddütsüz bir teslimiyete itmiştir. Böylece onlar vahyin ne içerdiğinin, insanlardan ne istediğinin şuuru içinde eşsiz iman ve teslimiyet tabloları sergilemişlerdir….

“ işte onlar O’na iman edenler, O’nu yüceltenler, O’na yardım edenler ve O’nunla indirilen nura tabi olanlardır. İşte onlar kurtuluşa erenlerin ta kendileridir”   (A’raf -157)

غنجر Who is better in speech than one who calls (men) to Allah, works righteousness, and says, "I am of those who bow in Is جونىد
CanRuba

Gelişmiş Üye

Üye No : 16995

Konu  : 4

« Yanıtla #1 : Nisan 26, 2008, 01:27:27 »

allah razi olsun yine cok güzel bir  paylasim olmus emeginize saglik cuneydi_bagdadi kardesim
egehan09

Yeni Üye

*

Üye No : 20243

Konu  : 0

« Yanıtla #2 : Nisan 27, 2008, 02:58:28 »

ALLAH(C.C.) RAZI OLSUN CÜNEYDI_BAGDADI KARDESIM, EMEGINE SAGLIK, ALLAH(C.C.) BIZLEREDE IMANLA YASAYIP, IMANLA ÖLMEYI NASIP EYLESIN.
huşyar

huşyar

Gelişmiş Üye

Üye No : 13943

Konu  : 11

KALBLER ANCAK ALLAH ı ANMAKLA MUTMAİN OLUR
« Yanıtla #3 : Mayıs 23, 2008, 12:20:38 »

O eşsiz neslin, ’ın ve peygamberin buyrukları karşısında söylediği söz “işittik ve itaat ettik. Rabbimiz senden bağışlanma dileriz. Dönüş sanadır” sözüdür. Onları bu şekilde itaate teşvik eden ’ın, peygamberlerin diliyle. Onlara öğrettiği hayat gerçeğidir.
ara ara glib bir tane hadis-i şerif okumaya gayret ediyorum .
tabi önemli olan uygulamaktır.bu rda cihat olarak değerlendirilmiş lakin ;işittik ve itaat ettik;sözü günümüzde nekadar göz ardı edildiğini farkettim ,efendimizden(sav)uygulamaya dair duyduğumuz bir hadis-i şerif duyunca haman ruhsat aranıyor heyhat işte sahabe örneği göz önünde
untulmuşları hatırlamak ve en önemlisi uygulamak niyeti ile
sadakte ya rasu ALLAH

bir insanınnasıl güldüğünden terbiyesini Neye güldüğünden ise ZEKASINI ve seviyesini anla..... MEVLANA
Anahtarlar:
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Favorilere Ekle  |  Yazdır  

Gitmek istediğiniz yer:  

XHTML 1.0 Geçerli! Powered by SMF 1.1.5 | SMF © 2006, Simple Machines LLC
Seo4Smf

Yukarı Git

İhya İslami Sohbet İslamiyet
CSS Geçerli!