İslam Forumu - İslami Forum
Kullanıcı Adı Sürekli Bağlı Kal
Şifre:
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Favorilere Ekle  |  Yazdır  
Gönderen Konu: Mü'min, itici ve soğuk olamaz!  (Okunma Sayısı 623 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
05 Kasım 2007, 14:39:59
CeNNeT

Kurucu

*

Üye No : 2

Konu  : 950

Aldığı Teşekkür 144
...RaBBiMiN YoLuNDa SeVDaLiYiM BeN...
« : 05 Kasım 2007, 14:39:59 »

Mü'min, itici ve soğuk olamaz!

Mü'min sevgi dolu, güzel dilli ve güler yüzlü insandır.
Peygamber Efendimiz (sas), "Mümin gibi ülfet edilen, hemen ısınıverilen bir başka hayırlı şey bilmiyorum." buyurmaktadır.

Hadiste müminin vasfını anlatan anahtar kelime "ülfet"tir. Ülfet ise, alışmak, cana yakın olmak, sevmek, dostluk ve arkadaşlık gibi manalara gelir. Bunun gerçekleştirilmesinin biraz da insan tabiatına ve mizacına bağlı olduğu akla gelebilir. Çünkü herkes, hemen herkesle kaynaşamayabilir ama burada müminler olarak bizlere bir hedef çiziliyor. Gerçek müminin, herkesle anlaşması, herkesi sevmesi ve kendisini de başkalarına sevdirme gayreti içinde olması gerektiğine dikkat çekiliyor. Demek ki bu durum bizim iradelerimize bırakılmış. Zaten İbn Haldun'un da dediği gibi "insan, mizacının ve tabiatının çocuğu değil, alışkanlıklarının ve itiyatlarının çocuğudur". Öyleyse müminler, istedikleri takdirde kendi iradelerine bırakılan bu meseleyi biraz zorlayarak da olsa yapabilirler.

"Gerçek mümin, en umulmadık kötü insanla bile arkadaşlık kurabilecek kadar sevgi ve hoşgörü insanı olmalıdır. Zaten, Allah, Hz. Musa'ya, Firavun'a giderken -ki Firavun, kendisinin Allah olduğunu söyleyen ve gözünü kırpmadan pek çok cana kıyabilen bir insan değil midir?- Firavun'a "kavl-i leyyin"le yani yumuşak söz, yumuşak tavır ve yumuşak üslupla hareket etmesini söylemiyor mu?

Gerçek mümin, itici, anlaşmaya kapalı, aksi ve soğuk bir tip olamaz. İslam böyle bir tipi ideal mümin olarak kabul etmiyor. Böyle birinin imanı vardır ancak imanın tezahürleri onda yoktur. Efendimiz'in hayatına baktığımızda, hayatı boyunca herkese müsamaha ile yaklaştığını ve her kesimden insanla çok rahat diyaloğa geçtiğini görürüz.

Peygamber Efendimiz'in (sas) şu sözlerine kulak verin:
"Mümin, koku satan gibidir, yanında oturduğunda güzel kokudan istifade edersin, beraber yürüsen yine istifade edersin..." "Mümin, hurma ağacı gibidir, ondan aldığın her şey sana fayda verir."

Sen Yolcu Bu Yalan Dünya Hancıdır
Öyle Bir Gün Varki Yürekte Sancıdır
Yer Gök Bir Olup Da Hesap Sorulunca
En Sevdiğin Bile Senden Davacıdır

16 Kasım 2007, 17:12:10
alp-eren

Yeniyim

*

Üye No : 2663

Konu  : 1

Aldığı Teşekkür 0
« Yanıtla #1 : 16 Kasım 2007, 17:12:10 »

allah razı olsun

Düşmez kalkmaz bir Allah gülüm, düşeriz elbet!..
Ama biz düşersek bir yağmur damlası gibi yaprağa
'' Vatan Sağolsun'' diyen Mehmetçik gibi toprağa düşeriz!..
Düşmeyiz manerdin ayaklarına!..
Bir hüzünlü Türkü olupta yarin dudaklarına düşeriz!..
16 Kasım 2007, 17:56:30
fatih sultan

Alışıyorum

*

Üye No : 2222

Konu  : 6

Aldığı Teşekkür 0
ya olduğun gibi görün, ya göründüğün gibi ol..
« Yanıtla #2 : 16 Kasım 2007, 17:56:30 »

EYVALLAH.. GÜZEL YAZI

kırıldı ümidim.. incindi yüreğim...  
17 Kasım 2007, 01:16:02
CeNNeT

Kurucu

*

Üye No : 2

Konu  : 950

Aldığı Teşekkür 144
...RaBBiMiN YoLuNDa SeVDaLiYiM BeN...
« Yanıtla #3 : 17 Kasım 2007, 01:16:02 »