İslam Forumu - İslami Forum
Kullanıcı Adı Sürekli Bağlı Kal
Şifre:
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Favorilere Ekle  |  Yazdır  
Gönderen Konu: Hesap Yaklasti...  (Okunma Sayısı 815 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
16 Temmuz 2007, 23:34:22
CeNNeT

Kurucu

*

Üye No : 2

Konu  : 951

Aldığı Teşekkür 144
...RaBBiMiN YoLuNDa SeVDaLiYiM BeN...
« : 16 Temmuz 2007, 23:34:22 »

Enbiya suresi
1-İnsanların hesap verme günü yaklaştığı halde onlar halâ gaflet içinde gerçeğe yüz çeviriyorlar.

2- Onlar Rabb'lerinden gelen her yeni uyarıyı kesinlikle alaya alarak dinliyorlar.

3- Kalpleri oyundadır.
Gafilleri kuvvetle sarsan bir giriştir bu. Hesaplaşma zamanı yaklaştığı halde gaflet içinde yüzüyor onlar. Ayetler gözlerinin önüne serildiği halde doğru yola sırt çeviriyorlar. Durum oldukça ciddidir. Ama onlar ne durumun ne de tehlikenin farkında değiller. Kur'anın inen her bölümü kendilerine okundukça, eğlenerek alaya alarak karşılıyorlar. Oynayarak şakalaşarak dinliyorlar Kur'anı...

"Kalpleri oyundadır."

Oysa kalpler düşünme, ölçüp biçme ve etraflıca ele alma işlevini yerine getirirler.

Bu, ciddiyetten habersiz, boş ruhların tablosudur. Bunlar en tehlikeli anlarda bile işi eğlenceye verirler Ciddi olunması gereken yerlerde şaka yaparlar. Kutsal yerlerde laubali hareketler yaparlar. Kendilerine gelmiş bulunan uyarıcı kitap "Rabb'lerinden" geldiği halde, şaka ve oyun ile karşılıyorlar. Ne bir vakar ne de bir kutsallık... Ciddiyetten, önem verme duygusundan, kutsallıktan 'yoksun bir ruh, tutarsız, çorak ve dejenere olmuş bir ruhtur. Bir sorumluluk alamaz, bir görevi yerine getiremez, bir yükümlülük üstlenemez. İçindeki hayat basit, önemsiz ve uyuşuk bir hayattır!

Kutsal şeyleri alaya alan laubali ruh, hasta bir ruhtur. Laubalilik sorumluluk duygusunun tersidir. Sorumluluk duygusu güçtür, ciddiliktir, bilinçtir. Laubalilik ise, bilincin kaybolmasıdır, bunaklıktır.

Kur'an-ı Kerim'in tanıttığı bu kelimeler, bir hayat nizamı, bir hareket metodu, insanlar arası ilişkileri düzenleyen bir kanun olarak Kur'an ayetlerini, oynayarak, eğlenerek karşılıyorlardı. Hesaplaşma gününün yaklaşmasına aldırış etmiyorlardı. Bunlara benzer kimseler her çağda bulunur. Çünkü insan ruhu ciddilik, önemseme ve kutsallık duygularından yoksun oldu mu, Kur'anın çizdiği bu hastalıklı duruma düşer. Hayatı bir eğlenceye, eyleme, boş bir oyalanmaya dönüşür. Ne bir hedefi ne de bir dayanağı olur!

Öte taraftan mü'minler, gönülleri dünya ve içindeki zevklerden uzaklaştıran, onlara bu geçici nimetleri unutturan bu sureyi büyük bir ilgiyle karşılıyorlardı.

Amidi Amr b. Rabia'yı anlatırken şu rivayete yer verir: Bir gün Bedevilerden biri kendisine konuk olur Amr ona ikramda bulunur. Bir müddet sonra bu adam tekrar gelir, bu sefer bir arazi eline geçmiştir. Şöyle der; `Resulullah'tan -salât ve selâm üzerine olsun- çölde bir vadinin bir bölümünü aldım. Bir parçasını sana vermek istiyorum. Senden sonra da varislerine kalır. "Bunun üzerine Amr: "Senin arazine ihtiyacım yok" dedi. O gün bize dünya zevklerini, nimetlerini unutturan bu sure indi:

"İnsanların hesap verme günü yaklaştığı halde onlar balâ gaflet içinde gerçeğe yüz çeviriyorlar."

Canlı, algılayabilen ve etkilenen kalplerle, ölü, kilitli ve uyuşuk kalpler arasındaki fark budur. Bu kalpler ölmüşlüğünü eğlenceyle örter, uyuşukluğunu laubalilikle gizler. Uyarıdan etkilenmezler. Çünkü hayat unsurlarından yoksundurlar

Sen Yolcu Bu Yalan Dünya Hancıdır
Öyle Bir Gün Varki Yürekte Sancıdır
Yer Gök Bir Olup Da Hesap Sorulunca
En Sevdiğin Bile Senden Davacıdır

18 Temmuz 2008, 00:02:15
munevver

Fanatik

*

Üye No : 17026

Konu  : 57

Aldığı Teşekkür 6
" YARABBİ, SENDEN GELDİK,SANA DÖNECEĞİZ."
« Yanıtla #1 : 18 Temmuz 2008, 00:02:15 »

:aro:

" EY KALPLERİ ÇEVİREN ALLAH'IM! KALBİMİ DİNİN ÜZERİNE SABİT KIL! (sav)"

Dost istersen ALLAH yeter,
Arkadaş istersen KUR'AN yeter,
Düşman istersen NEFSİN yeter,
Zenginlik istersen KANAAT yeter,
Nasihat istersen ÖLÜM yeter.
18 Temmuz 2008, 01:52:41
BERRE

BERRE

Kopamıyorum

*

Üye No : 21176

Konu  : 42

Aldığı Teşekkür 2
« Yanıtla #2 : 18 Temmuz 2008, 01:52:41 »

"İnsanların hesap verme günü yaklaştığı halde onlar balâ gaflet içinde gerçeğe yüz çeviriyorlar."

ALLAHIM BİZLERİ GAFLETTEN UYANDIR RABBİM

ஐ◄███▓▒░░ LA İLAHE İLLALLAH░░▒▓███►ஐ
18 Temmuz 2008, 09:37:04
yusuf tâlha

Muhammed Yusuf Tâlha el-Mısri

Isınıyorum

*

Üye No : 1205

Konu  : 26

Aldığı Teşekkür 6
« Yanıtla #3 : 18 Temmuz 2008, 09:37:04 »

Efendim,

merhabalar,

"Hesab Günü" (yemin ederim ki) yaklaştı..

avâz avâz sesleniyorum; bazen de, sessizce, gözyaşlarım ile insanları ve hâllerini izleyerek..

hesâb vereceğiz, inşâAllah..

selâmetle kalınız, efendim

Efendim,

Bir hayrân kaldığımız, dedik ya..
  Biz, Allahu Teâlâ'nın hangi "var yada yok'una" hayrân kalmadık ki..
  Hangi tâvsiyye yada emrine "-Peki,
efendim." demedik ki..
  Yeryüzünü, hatırına hâlâ paramparça edmediği, o en güzel kul, Peygâmber Efendimiz(s.a.v.)'in hangi haberini hissedmeden geçtik ki..

Size bir ip-ucu,
  Duâ'yı ve ilmi bırakmayınız!

Sizi, Peygâmber'e komşu eder..
18 Temmuz 2008, 11:42:20
BERRE

BERRE

Kopamıyorum

*

Üye No : 21176

Konu  : 42

Aldığı Teşekkür 2
« Yanıtla #4 : 18 Temmuz 2008, 11:42:20 »