İslam Forumu - İslami Forum
Kullanıcı Adı Sürekli Bağlı Kal
Şifre:
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Favorilere Ekle  |  Yazdır  
Gönderen Konu: EL EZHER'DEN COLA'YA HARAM FETVASI ÇIKTI  (Okunma Sayısı 2151 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
02 Aralık 2007, 10:52:23
Mustazaf-Er

Molla Kerbela

Alışıyorum

*

Üye No : 2676

Konu  : 39

Aldığı Teşekkür 0
« : 02 Aralık 2007, 10:52:23 »

İslam dünyasının ünlüüniversitesi El Ezher'e bağlı Yüksek İslami İşler Meclisi Coca Cola vePepsi'nin içilmemesi gerektiği yönünde fetva verdi. İşte fetvanınayrıntıları: Mısır’da İslam Dünyasının en etkin eğitimkurumlarından biri olan El Ezher, Coca Cola ve Pepsi’nin haramolduğunu açıkladı. El Ezher üniversitesine bağlı Yüksek İslami İşlerMeclisi, yaptıkları bir incelemenin ardından Coca Cola ve Pepsi’niniçilmemesi gerektiğini açıkladı. Her iki içeceğin içinde domuz etindenbazı maddelerin konulduğunu tespit ettiklerini açıklayan Meclis,Müslümanları Coca Cola ve Pepsi’yi içmemeye davet etti. Bu tür gazlıiçeceklerin insanlar için zorunlu şeyler olmadığını belirten Meclis, zordurumlarda “Zarûretler haramı mübâh kılar” kaidesi gereğincedomuz, içki ve ölü etinin dahi sadece ölünmeyecek kadar yenilmesine izinverildiğini açıkladı. Meclis, böyle bir zorunlu durum olmadığına göreMüslümanların bu tür ferahlatıcı içeceklerden uzak durmalarını önerdi.Ürdün'de geçen gün uzun zamandır yapılan araştırma sonucu yapılanaçıklamada, Coca Cola ve Pepsi'nin domuz'dan yapılmış bazı katkı maddeleriiçerdiği açıklanmıştı. Coca Cola ve Pepsi geçtiğimiz haftaHindistan’da içinde zehir bulunduğu gerekçesiyle ülke çapındaresmen yasaklanmıştı.

Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor
Linki Görebilmek İçin Üye Ol veya Giriş Yap

Bı Ey İman Edenler İman
02 Aralık 2007, 12:12:40
Ebrar

Bir dertli kulum derman arayan...

Emektar

*

Üye No : 5

Konu  : 33

Aldığı Teşekkür 20
« Yanıtla #1 : 02 Aralık 2007, 12:12:40 »

teşekkürler

02 Aralık 2007, 12:31:21
simurg

Ziyaretçi

« Yanıtla #2 : 02 Aralık 2007, 12:31:21 »

El-Ezher gibi Ehl-i Sünnet vel Cemaat yolundan gitmeyen bir eğitim(!) kurumunun verdiği fetva(!) doğruluğu tartışmaya açık bir konudur. Fetva merciinin kime ait olup olmadığını echel müslüman bile bilmektedir.

Tabi bu fetva ayrı bir konu.Bir de işin Cocacola ve pepsi tarafı var.

Biz müslümanlar o kadar cahiliz ki bilmeden dolduruşa gelerek hareket etmeyi çok severiz.Mesela yukardaki örnekte de olduğu gibi sadece Cocacola ve Pepsinin zararlı ve haram(!) olduğunu söylemek abestir.Eğer bir bilgi vericekseniz lütfen birilerinin çıkarları doğrultusunda hareket etmeyelim.Zararlı ise Colaturca da, Mecca Kola da, Zemzem kola da zararlı olsun. Yani ak ile karanın adını koyalım...

Bir ara boykot ürünleri mavalı vardı. Yok İsrail, yok yahudi diyerekten birçok malı bilmeden boykot ettik:(!)

Pahalı pantolonlar giymedik(!), Filistin'e maddi yardım yaptık(!), eşarp seçerken ucuzunu alıp gösterişe girmesin dedik(!)...Hatta ve hatta hergün Kuran-ı Kerim okumadan yatmayan Yaşar Şirketler grubunun sahibi hakkında yahudi suçlaması yaptık ve Onu da boykot ettik....

Sözün özü şu modern diye tabir edilen dünyada cahil müslüman kardeşimi kandırmak o kadar kolay ki... Wink

......
bana deha değil
belgeler gerekli
kanıtlar, ifadeler, resmi mühür ve imza
.......

İsmet Özel (Amentü)

« Son Düzenleme: 02 Aralık 2007, 12:35:34 Gönderen: SimurG » Logged
02 Aralık 2007, 12:57:00
RADENUR

NURA_HASRET ( RADENUR İSMİNİN BÜTÜN HAKLARI ŞAHSIMA AİT OLUP İZİNSİZ KULLANILAMAZ..KULLANILDIĞI TAKDİRDE HAKKIMZ O ŞAHISLARA HELAL DEĞİLDİR... ) :(

Minare Team

*

Üye No : 111

Konu  : 124

Aldığı Teşekkür 27
Varamadım hasretine...Sevdaların ülkesine...
« Yanıtla #3 : 02 Aralık 2007, 12:57:00 »

Bu olay yeni değil zaten bayağı oldu El Ezher üniversitesinin bu açıklaması..Bu konuda simurg arkadaşa katılıyorum, sadece aşağıda ki sözlerine...

''Eğer bir bilgi vericekseniz lütfen birilerinin çıkarları doğrultusunda hareket etmeyelim.Zararlı ise Colaturca da, Mecca Kola da, Zemzem kola da zararlı olsun. Yani ak ile karanın adını koyalım...''

İnsan sağlığına zarar  veriyorsa birşey sadece belli bir kesime ait olduğu için yargılama yapmak yerine o ve onun gibi olan ürünlerinde adını lanse etmekte yarar var..Ama sanırım bu marka Dünyaya maal olmuş bir ad olduğu için bu isimde yoğunlaşmış olabilirler...Birde şunu söylemek istiyorum önüne gelen fetva veriyor zaten,ama bu üniverstte hem konumu bakımından hemde islami bir üniverstte olduğu için tabiki görüşlerine önem veriliyor ve dikkate alınıyor..

Bende şahsen bu açıklamadan sonra vede israile yaptığı desteği öğrendikten sonra tepkimi koydum bu içeçeğe..Nasıl mı çok severdim kendilerini artık içmiyorum.. davetlere gittiğimde o marka varsa değiştirip istediğim markanın adını söylüyorum  ama benim tepkim birazda bana verdiği zarardan çok israile destek verdiği için oluyor..Ama bunu kandırılmak olarak algılamıyorum bir nevi duyarlı bir vatandaş olarak algılıyorum...

03 Aralık 2007, 09:59:28
Mustazaf-Er

Molla Kerbela

Alışıyorum

*

Üye No : 2676

Konu  : 39

Aldığı Teşekkür 0
« Yanıtla #4 : 03 Aralık 2007, 09:59:28 »

anlıyorum kardeşim ama bu üniversite hakkında bilgim yok.bana mail geldi dikkatimi çekti sizinle paylaşmak istedim.bir hatam olduysa affedin hakkınızı helal edin...

Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor
Linki Görebilmek İçin Üye Ol veya Giriş Yap

Bı Ey İman Edenler İman
03 Aralık 2007, 16:07:05
Osmanlı

Emektar

*

Üye No : 14

Konu  : 99

Aldığı Teşekkür 69
Durmuyor Deli Yüreğim...
« Yanıtla #5 : 03 Aralık 2007, 16:07:05 »

Zararlı ise Colaturca da, Mecca Kola da, Zemzem kola da zararlı olsun. Yani ak ile karanın adını koyalım...

kesinliklee... zararlıysa onlarda zararlı ki öylee.. bide o rengi alması için içine coca cola bilmemne katıyo deniyodu... sanki cola turkanın yada başkasının rengi farklı 

KAHROLSUN PKK
07 Ocak 2008, 12:02:09
kayitli

Yeniyim

*

Üye No : 4482

Konu  : 0

Aldığı Teşekkür 0
« Yanıtla #6 : 07 Ocak 2008, 12:02:09 »

Ben merak edip bu renk olayını araştırmıştım. Rengini veren karamelmiş, böcük vb değil. Coca cola’ da cochineal olduğu vb söylentiler sadece şehir efsanesi bence. Hadi diyelim Türkiyedeki Tüketiciler Birliği vb kurumların denetimini  atlattı. 200’ den fazla ülkededemi bunu yaptı? Veya bu ülkelerdeki  denetim ve kalite kontrolden geçmedenmi satışı yapılıyor.
05 Mayıs 2008, 19:03:22
Alibaba

Alışıyorum

*

Üye No : 8175

Konu  : 13

Aldığı Teşekkür 0
« Yanıtla #7 : 05 Mayıs 2008, 19:03:22 »

Bu e mail banada bir kaç defa geldi dikkate almadım tabi aynı sebeplerden Mustazaf-Er kardeşim ben veya diğer arkadaşlar seni rencide etmek için söylemiyoruz ama bu tarz bir konuyu paylaşırken " söyleniyor veya iddia ediliyor" diye belirtirsen daha iyi olacağına inanıyorum emeklerine sağlık Teşekkürler.

simurg kardeş sende çok güzel bir konuya parmak bastın Allah sendende razı olsun.

Tebessüm Sadakadır.
05 Mayıs 2008, 19:24:53
mücahit..

Alışıyorum

*

Üye No : 21262

Konu  : 23

Aldığı Teşekkür 1
« Yanıtla #8 : 05 Mayıs 2008, 19:24:53 »

selamun aleyküm...el ezher üniversitesi islami bilimlerin merkezidir...ve buradaki arkadaşlar kusura bakmasında el ezheri eleştirmek bir yana ağızlarına alırlarken biraz düşünmeliler....ehli sünnetdışı ilan etmek bu kadar basitmidir bir islam üniversitesini...hemde dünyada en saygın olan el ezher üniversitesini...tamam el ezher üniversitesi belki bağlı bulunduğu cemaate veya tarikata aykırı görüşler sunmuş olabilir simurg arkadaşımızın...eğer böyleysede ehli sünnet yolundan gitmeyen demek doğru olmaz el ezher üniversitesi hakkında...ancak benim tarikatımın veya cemaatimin yolundan gitmiyor deyin daha adil olur simur kardeş...selametle...
« Son Düzenleme: 05 Mayıs 2008, 19:27:46 Gönderen: mücahit.. » Logged
30 Mayıs 2008, 18:25:11
NURALEM

NuRaLeM

Alışıyorum

*

Üye No : 24375

Konu  : 2

Aldığı Teşekkür 0
« Yanıtla #9 : 30 Mayıs 2008, 18:25:11 »

ben ilk yapılan açıklamayı okusam hadi yaaa derdim ama diğer yorumları okuyunca daha iyi anladım işin aslını allah razı olsun ışık tutanlardan

SeNi BuLMaM iÇiN BeNi uZaĞa aTTıN!!
aLeMi BeNiM, BeNi KeNDiN iÇiN YARATTIN!!
28 Haziran 2008, 20:40:28
kuseyri

Alışıyorum

*

Üye No : 27949

Konu  : 1

Aldığı Teşekkür 0
« Yanıtla #10 : 28 Haziran 2008, 20:40:28 »

kola turkanında içine konulan kola şurubunun içinde ne olduğu açıklanmıyor. demekki onlarında sakladığı şeyler var. en güzüli şüpheli şeylerden sakınınız hadisi şerifine uymak.
ayrıca türkiyede herkeş kullanılır kullanılır biz ürettikmi onlar haram olur boykot edilir. ticari bir rant kavgası oluşmakta.
sırf yurt dılı değil kendi mallarımızdada böyledir dindar bir topluluk bir şey üretirse önce kullandığımız haramdır.
haramsa kullanılan madde haramdır marka değil sonuçta pepsi colada kola turka pekmez suyumu
Anahtarlar:
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Favorilere Ekle  |  Yazdır  

Gitmek istediğiniz yer: