İslam Forumu - İslami Forum
Kullanıcı Adı Sürekli Bağlı Kal
Şifre:
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Favorilere Ekle  |  Yazdır  
Gönderen Konu: Cehennemden en son kimler çıkar?  (Okunma Sayısı 1440 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
02 Ocak 2008, 09:13:55
yaren

Minare Team

*

Üye No : 209

Konu  : 532

Aldığı Teşekkür 65
SESSİZİM
« : 02 Ocak 2008, 09:13:55 »

Mûteber hadis kaynaklarından Müslim’in Sahih’inde, mahşerden sonra Cehenneme gidenlerden, Cenâb-ı Allah’ın sonsuz rahmeti, şefkati ve şefaati neticesinde kurtulanlar arasında, en son, hiçbir hayır işlememiş olanların da bulunduğunu müjdeleyen uzun bir hadis-i şerif vardır.

İlgili hadis-i şerifin müjde kısmını buraya alıyoruz:

“Bundan sonra Aziz ve Celil olan Allah: “Melekler şefaat ettiler. Peygamberler şefaat ettiler, mü’minler de şefaat ettiler. Şefaat etmedik bir Erhamü’r-Râhimîn kaldı!” buyurur.

Bundan sonra ateşten bir topluluğu toplar ve dünyada iken hiçbir hayır işlemeyip de Cehennemde kömüre dönmüş bir çok kimseleri çıkarır. Ve Cennetin yolları üzerinde olup hayat nehri adı verilen bir nehre onları daldırır. Bunlar selde çıkan yabanî reyhan tohumları gibi birden gürbüzleşirler… Artık hayat nehrinden boyunlarında halkalar olduğu halde inci gibi güzel olarak çıkarlar. Cennet ahâlisi onları o alâmetle tanırlar. İşlenmiş hiçbir amelleri, önden gönderdikleri hiçbir hayırları olmadığı halde Allah’ın Cennete aldığı azatlıkları işte bunlardır.”

Sonra Hak Teâlâ onlara: “Cennete giriniz! Gözünüzün görebildiği her ne varsa sizindir!” buyurur.

Onlar: “Ey Rabb’imiz! Sen âlemlerden hiçbir kimseye vermediğini bize ihsan ettin!” derler.

Kendilerine: “Size bundan efdal bir hediyem var!” buyurulur.

Onlar: “Ey Rabb’imiz! Bundan efdal ne vardır ki?” derler.

Allah Teâlâ: “Benim rızâm! Artık bundan sonra ebediyen size gazap etmem!” buyurur.1

Bu hadiste geçen, “işlenmiş hiçbir iyi amelleri ve önden gönderdikleri hiçbir hayırları olmadığı halde Allah’ın Cennete aldığı azatlıkların” kimler olduğu meselesine gelince:

1-Cenâb-ı Hak, şirk, küfür ve inkâr bataklığına bulaşmamış, fakat kalbinde zerre kadar îman ve hayır da bulunmayan kimselerden dilediklerini affeder.

İşte âyetler:

*”De ki: Ey kendi nefisleri aleyhine haddi aşan kullarım! Allah’ın rahmetinden ümit kesmeyin! Çünkü Allah bütün günahları bağışlar. Şüphesiz ki O, çok bağışlayan, çok esirgeyendir.2

*”Allah, kendisine şirk koşulmasını asla bağışlamaz; ondan başka günahları dilediği kimse için bağışlar. Kim Allah’a ortak koşarsa büsbütün sapıtmıştır.”3

Öyleyse, Cenâb-ı Allah’ın, her zaman yegâne ümit kapısı olduğunu; her zaman, her yerde, her darlıkta ve her olumsuzlukta mahlûkâtının ve kullarının mutlak ümidi bulunduğunu; bütün ümitlerin tükendiği her kör noktada O’nun rahmet kapısının hep açık olduğunu ve Kendisine ilticâ edenlere şefkatle ve merhametle hep yardım ettiğini asla unutmamalıyız.

Üstad Saîd Nursî Hazretlerine göre, Allah’ın emrine muhatap olan insanlar her zaman korku ve ümit ortasında bulunurlar ve Allah’ın azabından kurtulmayı umarak Rab’lerine yönelmeyi hiçbir zaman ihmal etmezler.

2-Cenâb-ı Hak, Peygamber göndermediği kavimleri veya kendisine Peygamber tebliği ulaşmamış kimseleri kalbinde zerre kadar îman ve hayır bulunmasa da affeder, azapta bırakmaz. Kendisine Peygamber tebliği ulaştığı halde inanmamış, Allah’ın âyetleri ve daveti kendisine bildirildiği halde yalanlamış ve inkâr etmiş kimseleri ise Cenâb-ı Allah azaplandırır. Şu âyetleri inceleyelim:

*”Kendisi için doğru yol belli olduktan sonra, kim Peygambere karşı çıkar ve mü’minlerin yolundan başka bir yola giderse, onu o yönde bırakırız ve cehenneme sokarız; o ne kötü bir yerdir.5

*”Kendisine Rabbinin âyetleri hatırlatıldıktan sonra onlardan yüz çevirenden daha zalim kim olabilir! Muhakkak ki biz, günahkârlara, lâyık oldukları cezayı veririz.”6

*”Biz, bir Peygamber göndermedikçe kimseye azap edici değiliz.”

Üstad Bedîüzzaman Hazretleri, semâvî âfetlerden ve beşerin zâlim kısmının cinâyetlerinin neticesi olarak gelen felâketlerden ölen veya perişan kalanlardan on beş yaşına kadar olanların hangi dinde olurlarsa olsunlar şehid hükmünde olduklarını; on beş yaşından yukarıda olanlardan “mâsum ve mazlum” olanların ise mükâfâtlarının büyük olduğunu ve bu âfet ve musîbetlerle Cehennem’den kurtulabileceklerini kaydeder. Üstad Bedîüzzaman’a göre, Hazret-i Muhammed Aleyhiselâtü Vesselâm’ın dîni tüm zamanlarda hâkim olduğu halde bir karanlık ve fetret devri olan âhir zamanın getirdiği genel lâkâytlık perdesi altında mazlumların, ihtiyarların, musîbetzedelerin, fakirlerin, zayıfların ve müstebit büyük zâlimlerin cebir ve baskıları altında şiddetli musîbet çekenlerin yaşadıkları âfetler ve çektikleri musîbetler, medeniyetin ve felsefenin sefâhetinden, dalâletinden ve küfründen gelen günahlarına kefâret hükmüne geçer ve Cehennem’den kurtulmalarına vesîle teşkil eder.8

Demek fetret devirlerinde kendilerine Peygamber dâveti ulaşmadığı için makbul bir îmân getirmemiş olan, semâvî musîbetlerle günahlarından da arınan mazlumlar ve masumlar, hangi dinde olurlarsa olsunlar, “Biz, bir Peygamber göndermedikçe kimseye azap edici değiliz”9 âyetinin şemsiyesi altına girmeye ve Cenâb-ı Hakk’ın şefkat ve merhametiyle Cehennem’den kurtulmaya namzettirler. Doğrusunu Allah bilir.

02 Ocak 2008, 10:22:17
gülvisal

Süper Mod

*

Üye No : 1097

Konu  : 660

Aldığı Teşekkür 39
dağlar bile dayanmadı ağırdır yüküm
« Yanıtla #1 : 02 Ocak 2008, 10:22:17 »

emeğine sağlık yaren kardeşim Rabbim cümlemizi,cennetine girmeyi ve cennette cemali ile şereflenen kullarından etsin inş.

HANGİ GÜZEL YÜZDÜR Kİ TOPRAK OLMADI!  HANGİ CEYLAN GÖZDÜR Kİ YERE AKMADI!
02 Ocak 2008, 10:31:27
Amin€

Ey aşk seni seçtim! Ben’i geçtim…Vazgeçtim…

Minare Team

*

Üye No : 5293

Konu  : 504

Aldığı Teşekkür 39
Bengisu
« Yanıtla #2 : 02 Ocak 2008, 10:31:27 »

AMİN.............

02 Ocak 2008, 10:42:22
mevlan

Isınıyorum

*

Üye No : 122

Konu  : 294

Aldığı Teşekkür 29
« Yanıtla #3 : 02 Ocak 2008, 10:42:22 »

emeğine sağlık yaren kardeşim Rabbim cümlemizi,cennetine girmeyi ve cennette cemali ile şereflenen kullarından etsin inş.

DİNLEMEK İÇİN TIKLAYIN
Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor
Linki Görebilmek İçin Üye Ol veya Giriş Yap
batman gençlikfm de hafta içi hergün 09:00 ile 10:30 ve 14:00 ila 16:00 saatleri arasında sizlerleyiz.
02 Ocak 2008, 11:15:33
MERYEMNUR

Alışıyorum

*

Üye No : 2028

Konu  : 21

Aldığı Teşekkür 0
DÜNYAYA GELDİM PAZARA,BİR KEFEN ALDIM DÖNDÜMMEZARA
« Yanıtla #4 : 02 Ocak 2008, 11:15:33 »

:smiley58:Rabbim bizleri cenneti ve cemaliyle müşerreflendirsin.........

Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor
Linki Görebilmek İçin Üye Ol veya Giriş Yap
02 Ocak 2008, 14:10:16
asva

Alışıyorum

*

Üye No : 2505

Konu  : 18

Aldığı Teşekkür 2
Ne anlar (ebu cehil ) ahvalimizden
« Yanıtla #5 : 02 Ocak 2008, 14:10:16 »

Allah razi olsun kadesim
Rabbim hayirli bir hizmet omru ihsan eylesim hepimize ins.

Sen anilan guzel bir soz ol! Zira insan hakkinda soylenilen sozden ibarettir.
29 Mart 2008, 12:08:01
arifemret

Alışıyorum

*

Üye No : 15549

Konu  : 2

Aldığı Teşekkür 3
« Yanıtla #6 : 29 Mart 2008, 12:08:01 »

emeğine sağlık  :aro:
02 Nisan 2008, 16:35:43
huşyar

huşyar

Isınıyorum

*

Üye No : 13943

Konu  : 11

Aldığı Teşekkür 3
KALBLER ANCAK ALLAH ı ANMAKLA MUTMAİN OLUR
« Yanıtla #7 : 02 Nisan 2008, 16:35:43 »

İNŞEAllah

bir insanınnasıl güldüğünden terbiyesini Neye güldüğünden ise ZEKASINI ve seviyesini anla..... MEVLANA
03 Nisan 2008, 12:54:24
bedirhan

Yeniyim

*

Üye No : 7141

Konu  : 15

Aldığı Teşekkür 0
« Yanıtla #8 : 03 Nisan 2008, 12:54:24 »

:aro:
10 Mayıs 2008, 10:39:14
mine

Yeniyim

*

Üye No : 22025

Konu  : 0

Aldığı Teşekkür 0
TESLİMİYETSİZLİK ÇIKMAZ SOKAK GİBİDİR...
« Yanıtla #9 : 10 Mayıs 2008, 10:39:14 »

Allah razi olsun kadesim
Rabbim hayirli bir hizmet omru ihsan eylesim hepimize ins.

Cihad İslam'ı Temsil Edebilmektir
19 Haziran 2008, 00:27:37
kentakili

Yeniyim

*

Üye No : 27096

Konu  : 0

Aldığı Teşekkür 0
« Yanıtla #10 : 19 Haziran 2008, 00:27:37 »

s.a kardeşim güzel diyorsunda bizim peygamberimizen önceki ümmetlerin imansızda cennete gideceğini ayeti yorumlayıp yazmışsın ama bizim peygamberimizden sonra iman şart adam dünyayı kurtarsa neye yarar peygambere iman edmediği sürece ikincisi bazı cahiller senin bu yorumundan hiristiyan ve yahudilerin iyilerinin cennete gideceğini zandeder ayetlerde resule imanın şart olduğu söylenirken senin burada yaptığın kafa bulandırmak ömer angutta ayetleri kafasına göre yorumlayıp bizden başka yollar haramdır o yolda olanlar kafirdir diyor oda ayet ve hadisle konuşuyor ama işine geldiği gibi ben şunu bilirim cennetin anahtarı lailahe illallah muhammedenresulullahdır gerisinin ebedi yurdu cehennemdir o yüzden bırakın imanı ve eyi ameli olayanların cennete gideceği hikayesini zaten iyi biri olsa iman ederdi 21 yüz yıldayız dünya elimizin altında hiçmi duymadı islamıda resulsüz imansız cennete gidecek ayrıca risale okuyup dinle alakası olmayan ateist şirk koşanları müslüman yapacağız diye boşa uğraşmayın içimizdeki müslümanım deyipte bu devirde örtü ayetimi olurmuş diyin nisa suresinin ayetlerini yoksayan müslümanım bende elhmdülillah diyenlere nasihat verin belki sözlerim sana hakaret gelmiş olabilir ama ben senin kalbini kırmak niyetinde değilim hakarette etmiyorum yalnız ya calilce yazdın onları yada kasıtlı cahilce yazdınsa iyice öğren sade risale okuyarak değil kasıt varsa işte o zaman hakaret kabul edebilirsin sahabeyi allah dostunu sakalı sarığı cübbeyi sevmeyenin sonu belli değilken sen imansız gidenin cennete gideceğini yazıp beni kızdırdın ben nur cemaatinede muhalefet değilim ama cemaatten gösterp kendini kafa karıştırılmasına karşıyım fetullah hoca büyük bir değer saygı duyuyorum sait nurside mahmut efendi de süleyman hilmi tunahan hazretleride hepsi islama hizmet aşkıyla yanmış yanan insanlar onların talebeleri evlatlarıda onlara laıyık olmak zorunda onlar samimi müslümanlar sor bakalım onlar sonlarını garenti görüyormu kaldıki sen imansıza cennet vadediyorsun
Anahtarlar:
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Favorilere Ekle  |  Yazdır  

Gitmek istediğiniz yer: