Çocuğunuzu Nasıl Eğitiyorsunuz?...
Bu testin sonucunda, sizin “eğitime-eğitmek işine” karşı tutumunuz, ön yargılarınız ya da olumlu yaklaşımlarınız ortaya çıkacak. Sorulara, yürekten cevap vereceğinize inanıyorum.
1-Çocuğumun kendine özgü özel bir kişiliği olduğunu görebiliyor ve hissediyorum. a) Evet b) Hayır c) Bunu hiç düşünmedim 2-Çocuğumun yeteneklerini anlamak için çaba gösteriyorum. a) Evet b) Hayır c) Bunu hiç düşünmedim 3-Bir çocuk anne-babasının sözünden hiç çıkmamalıdır. a) Evet b) Hayır c) Bunu hiç düşünmedim 4-Çocukların kendilerine ait düşünceleri olduğunu düşünmüyorum. a) Evet b) Hayır c) Bunu hiç düşünmedim 5-Kendi ailemden gördüğüm gibi çocuğumu yetiştiriyorum. a) Evet b) Hayır c) Bunu hiç düşünmedim 6-Evde kuralları daima anne-baba koyar. Bu kuralları çocuğun kişiliğine göre ayarlamak yanlış olur. a) Evet b) Hayır c) Bunu hiç düşünmedim 7-Çocuğumun söylediğim şeyin aksini düşünmesi mümkün değildir. a) Evet b) Hayır c) Bunu hiç düşünmedim 8-Çocuğa konulan disiplin kuralları, onun eğitimidir.a) Evet b) Hayır c) Bunu hiç düşünmedim 9-Çocuklar kendi kendilerine karar alamazlar. Anne babaların kararlarına uyarlar. a) Evet b) Hayır c) Bunu hiç düşünmedim 10-Adı üstünde; “Çocuk” o sadece bir çocuk. Henüz kişiliği ortada değil. a) Evet b) Hayır c) Bunu hiç düşünmedim 11-Bizde çocuktuk. Bize de hiçbir zaman karar hakkı tanınmamıştı. Kötü mü oldu? Çocuğa büyük insanmış gibi davranmak hatalıdır. a) Evet b) Hayır c) Bunu hiç düşünmedim 12-Çocuk eğitiminde disiplinden önce, sevgi-saygı ve çocuğa anlayış gelmektedir. a) Evet b) Hayır c) Bunu hiç düşünmedim 13-Her çocuk aynıdır. Her çocuğun eğitimindeki kurallarda aynıdır. a) Evet b) Hayır c) Bunu hiç düşünmedim 14-Çocuğun eğitiminde kendi arzularımdan çok, onun gelişimini göz önünde tutarım. a) Evet b) Hayır c) Bunu hiç düşünmedim 15-Çocuğumun eğitiminde, çağdaş olmaya çalışıyorum. Kendi çocukluğumla karşılaştırıyor ve o zamanki eğitim yöntemlerini kullanmıyorum. a) Evet b) Hayır c) Bunu hiç düşünmedim 16-Çocuğum uyumak istemese de onu uyuturum. a) Evet b) Hayır c) Bunu hiç düşünmedim 17-Çocuğum uyumakta direndiği zaman onu rahatlatmak için çabalıyorum. a) Evet b) Hayır c) Bunu hiç düşünmedim 18-Çocuğumun bazı sorunlarını cevaplayamadığım oluyor. Bu bilgiler için henüz küçük olduğunu düşünüyorum. a) Evet b) Hayır c) Bunu hiç düşünmedim 19-Çocuğumun tüm sorularını yanıtlamaya çalışıyorum. Onun yaşına göre ve anlayabileceği bir dilde açıklamalar yapıyorum. a) Evet b) Hayır c) Bunu hiç düşünmedim 20-Çocuğumu eğitirken, bende onun tarafından eğitildiğimi düşünüyorum. a) Evet b) Hayır c) Bunu hiç düşünmedim ALINTI